فوق العاده جمعه از ساعت 19:00 به مدت 55دقیقه

رادیو ورزش

فوق العاده

دستاوردهای بزرگ ورزش بانوان در طی چهل سال پیروزی انقلاب اسلامی

ویژه برنامه "فوق العاده" روز جمعه 25 آبان ماه با حضور مرضیه اكبرآبادی، معاون اسبق امور بانوان و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان كشور به بررسی دستاوردهای ورزشی حوزه بانوان طی چهل سال پیروزی انقلاب اسلامی اختصاص داشت.

1397/08/27
08:56

به گزارش رادیو ورزش؛ مرضیه اكبرآبادی، معاون اسبق امور بانوان و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان كشور كه خود از علاقمندان به ورزش و ورزشكار رشته تیراندازی در جوانی بود و در حوزه مدیریت ورزشی نیز سوابقی چون نائب رئیسی فدراسیون ووشو، نائب رئیسی فدراسیون تیراندازی، مسئول ورزش بانوان استان تهران و معاون ورزش بانوان وزارت ورزش را دارد پیرامون دستاوردهای ورزشی بانوان در طی 40 سال پیروزی انقلاب اسلامی اظهار كرد: خاستگاه ورزش بانوان در قبل از انقلاب خارج از گروه های مختلف اجتماعی و تنها در یك جمعیت خاص از زنان مطرح بود. متدینین و مردم اعتمادی چندانی به حوزه ورزش بانوان نداشتند و حضور بانوان در ورزش بیشتر صوری و نمایشی بود و به نوعی سرگرمی حوزه دربار محسوب می شد. با اینكه ورزشكاران آقا از طبقات ضعیف جامعه بودند؛ برعكس تعداد محدودی از خانمها كه در فعالیت ورزشی حضور داشتند؛ بالاتر از طبقه متوسط جامعه بودند.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب شكوهمند اسلامی، در حوزه ورزش مجموعه ای مستقل برای ورزش زنان در نظر گرفته شد و برای ورزش زنان كه نیمی از جمعیت جامعه را تشكیل می دادند؛ برنامه ریزی شد. طبیعتا در شروع كار به وسعت الان نبود و محدودیتها و موانع زیادی وجود داشت. ولی طی این سالها به نوعی نگاه ها تغییر كرد. حوزه ها به بخش زنان واگذار شد و استعدادها شناسایی و شكوفا شدند. در حوزه قهرمانی و حرفه ای نیز زنان مطرح شدند و سكوهای منطقه ای و جهانی را كسب كردند.
اكبرآبادی تصریح كرد: تعداد مدالهایی كه در حوزه منطقه ای و بین المللی برای زنان در نظر گرفته شده بسیار زیاد است و اگر قرار است كشورها در این زمینه فعال شوند؛ حتما باید در حوزه زنان فعالیت داشته باشند. ورزش زنان از فاكتورهای توسعه اجتماعی است كه خوشبختانه ایران طی 40 سال گذشته در ورزش زنان بسیار موفق ورود پیدا كرده و به زنان فضای فعالیت و حضور در میادین ورزشی داده است.
این كارشناس تاكید كرد: ورزش در حوزه بین المللی بصورت عام نگاه شده و قوانین و مقررات آن عام است. وقتی این قوانین بخواهند وارد كشورها شود؛ بیرون مرزها متوقف و بومی سازی می شود. ما در كشور چهارچوبها را معلوم كردیم و زنان و مردان را تفكیك اجرایی نه مدیریتی كردیم. یعنی سالن، اماكن، مربیان، داوران، اساتید و ... ویژه ورزش زنان فراهم كردیم و بدین ترتیب بالندگی ورزش زنان را روز به روز شاهد هستیم و امیدواریم دوستان مسئول این دستاورد بزرگ را بخوبی حفظ كنند.
اكبرآبادی درخصوص طراحی حجاب بانوان ورزشكار برای حضور در عرصه های ملی و بین المللی توضیح داد: در بخش داخلی اول باید به خودباوری می رسیدیم. زمانی می توانیم به خودباوری برسیم كه ارزشهای جامعه را باور كنیم؛ به چهارچوبهای جامعه احترام بگذاریم و آنها را دقیقا اجرایی كنیم. اگر مدیری بتواند در این راستا حركت كند؛ فضای مناسبی برای ورزش بانوان فراهم خواهد آمد. در عرصه بین المللی ما زنان توانمندی داریم كه استعداد پیشرفت را دارند. پس اول باید چهارچوبها را تعریف می كردیم كه از همه مهمتر حجاب بود. ما باید در رابطه با رشته های مختلف پوشش های مناسب از لحاظ وزن، رعایت موازین شرعی و استاندارهای بین المللی مصوب می كردیم و این كار انجام شد. بعلاوه با مجامع بین المللی نیز ارتباط برقرار كردیم و در آنجا نیز پوشش ها تائید شد. حالا نه تنها خودمان در داخل كشور از آن استفاده می كنیم بلكه كشورهای اسلامی و مسلمانان كشورهای غیراسلامی هم می توانند از پوشش اسلامی استفاده كنند و وارد حوزه های ورزشی شوند.
وی در ادامه افزود: پوشش حدود 50 رشته را مصوب كردیم و بدین ترتیب در حوزه و میادین رسمی خارج از مرزها ورود پیدا كردیم. پوشش ورزشی بانوان ما یك درجه نسبت به پوشش عمومی سختكوشی بیشتری می خواست. ورزشكاران ما با این پوشش استقامت كردند و مقام گرفتند كه نشان می دهد كه خیلی توانمندند و بدین ترتیب نگاه های را به خود جلب كردند.
اكبرآبادی در پاسخ به این سوال كه چقدر از امتیاز میزبانی برای كسب موفقیت بانوان ورزشكار ایرانی بهره گرفته شده بیان كرد: هر كشوری قوانین و مقرراتی دارد كه باید در زمان ورود به آن كشور بدان احترام گذاشت و همینطور جمهوری اسلامی. ما تمام رشته های كه پوشش مصوب داریم را می توانیم میزبانی كنیم. اغلب رشته ها را نیز میزبانی كرده ایم. در بحث حضور مربی و داور هم با مجامع بین المللی هماهنگ می كنیم.
اگر ما در تصمیم مان مصمم باشیم؛ آنها خیلی مشكل ایجاد نمی كنند. ما باید مصمم باشیم و این را اثبات كنیم. در تمام رشته ها می توانیم میزبانی بگیریم. در یكسری رشته ها به لحاظ احترام به چهارچوبها و نگاه های داخلی و یكسری هم به جهت آسیب به سلامت زنان فعالیت نمی كنیم. دختری كه ورزش می كند؛ در آینده مادر خانواده می شود و نباید آسیب ببیند و ورزش مانع از مادر شدن او باشد. اگر بخواهیم صرفا به مدال نگاه كنیم و نگاه ابزاری به زنان داشته باشیم به مشكل برخواهیم خورد كه ممكن است در كوتاه مدت خود را نشان ندهد ولی در بلند مدت قطعا خود را نشان می دهد. عمر قهرمانی مشخص است و بعد از آن جامعه مطالبه خواهد كرد كه چرا نگاه ابزاری به زنان شده است. همانطور كه در حوزه بین المللی این اتفاق افتاده و مطالبه شده كه چرا این رفتار شده و برای مثال دارو و حركات غیراستانداردی در ورزش استفاده شده است. درحالیكه قوانین كاملی در جمهوری اسلامی در قالب قوانین شرعی و دینی داریم؛ چرا راه رفته دیگران را تكرار كنیم و آزمونی كه می دانیم نتیجه خطا خواهد داشت را انجام دهیم.
معاون اسبق امور بانوان وزارت ورزش و جوانان در رابطه با مسیر حوزه ورزش همگانی جهت رشد سلامت بانوان عنوان كرد: ورزش همگانی با توجه به برنامه هایی كه انجام شده موفقیت آمیز بوده ولی نمی توانیم بگوئیم به نتیجه و هدف نهایی رسیده ایم بلكه در این مسیر در حال حركت هستیم. ورزش همگانی یعنی حداقل هفته ای دو نوبت در ساعت و روز تعریف شده حركات ورزشی صحیح و اصلاحی انجام گیرد. برای اینكه بستر را برای ورزش همگانی بانوان ایجاد كنیم باید نیازهایی را برآورده كنیم كه از آن جمله پوشش است؛ یعنی پوشش استاندارد مطابق با موازین اسلامی. در ده سال گذشته این پوشش طراحی شد. شورای ورزش همگانی از حوزه های مختلفی از جمله شهرداری ها عضویت دارند. زمانی كه این شورا تشكیل شد فضای ورزشی را در اماكن عمومی ویژه بانوان پیش بینی كرد. در بخشی از پاركها و بوستانها تجهیزات ورزشی گذاشته شد كه در ساعت و روزهای مشخصی به بانوان اختصاص داشت. فراتر از این، پاركها و بوستانهای ویژه زنان همراه با مربی در نظر گرفته شد تا ورزش مورد علاقه خود را انجام دهند. بعلاوه سالهاست كه باشگاه های ورزشی ویژه بانوان وجود دارد. اینها گامهای توسعه جهت ارتقای سطح ورزش همگانی زنان و بالا بردن سلامت زنان و جای دادن سلامت زنان در سبد خانوار است. ضمن اینكه از طریق رسانه ها، شهرداری، باشگاه، پاركها و ... نیز به زنان آموزش داده شد. همچنین در دستگاه هایی مانند نیروهای مسلح و وزارتخانه های مختلف برای كاركنان و خانواده هایشان باشگاه و هزینه ورزشی در نظر گرفته شد.
وی تاكید كرد: در بخش قانونگذاری گامهای اصلی برداشته شده و در حوزه اجرا قانونگذار باید بر اجرای قوانین مصوب نظارت داشته باشد. بودجه، فضا، پوشش و بستر ورزش حوزه بانوان مهیا شده است و عوامل اجرایی كه متولی اصلی آن وزارت ورزش است باید نظارت داشته باشند

دسترسی سریع
فوق العاده