ویژه برنامه "فوق العاده" جمعه 28 دی ماه با حضور محمود خسروی وفا، رئیس كمیته ملی پارالمپیك به موضوع تحولات ورزش جانبازان و معلولان در چهل سال پیروزی انقلاب اسلامی اختصاص داشت.
به گزارش رادیو ورزش؛ محمود خسروی وفا، رئیس كمیته ملی پارالمپیك پیرامون زندگی ورزشی خود گفت: در رشته فوتبال در باشگاه تاج در رده جوانان در پست دروازه بانی بازی می كردم. مربی ام مرحوم دانایی فر بود. سپس در كشتی در دو باشگاه خوب آن زمان تهران یعنی ابومسلم و نیرو بودم كه در هر كدام یك دستم شكست. بعد به رشته موتور كراس رفتم و دندان و ستون فقرات شكست. 14 عضو بدنم در ورزش شكست. در بوكس و دوومیدانی هم كار كردم و بالاخره فعالیت ورزشی ام به سنگنوردی و صخره نوردی ختم شد كه بسیار مورد علاقه ام است.
خسروی وفا درخصوص ورودش به حوزه ورزش جانبازان و معلولین بیان كرد: در سال 58 كه اولین اعزام تیم ورزشی در بعد از انقلاب بود؛ همراه تیم معلولان بودم. ابتدا نمی توانستم با ورزش معلولان ارتباط برقرار كنم. ولی جامعه معلولان اثر اصلی را روی من گذاشت و دیدم انسانهای با اراده، با اخلاق و با احساسی هستند. تلاش آنها مرا مجذوب خودش كرد. از آن سفر شیفته آنها شدم و هنوز این ارتباط ادامه دارد.
وی در ادامه افزود: زمانی كه مسئولیت فدراسیون جانبازان و معلولین را برعهده گرفتم؛ كارها بدون امكانات، بدون وجود هیئتهای استانی، بدون اطلاعات ورزشی و ... شروع شد. در قبل از انقلاب نیز فعالیت جدی در این زمینه وجود نداشت و ورزش پارالمپیك در كشور را باید پدیده و میوه انقلاب دانست. در دهه دوم و سوم انقلاب با حمایت رسانه دیده شدیم و ظرفیتهای ویژه ای برای ما باز شد. در دهه دوم شرایط خیلی بهتر شد و در دهه سوم مجموعه های اختصاصی برای ورزش معلولین ساخته شد. در دهه چهارم ما ركن ورزش كشور شدیم.
خسروی وفا عنوان كرد: ما تركیبی از كسانی هستیم كه تجربه 3 و 4 دهه ورزش معلولان را دارند و دانشگاهی هستند و علمی كار می كنند. در كنارش تیم اجرایی ما جوان هستند.
رئیس كمیته پارالمپیك تصریح كرد: هر وزیر ورزشی، در هر دوره ای كه آمد؛ من آخرین نفری بودم كه نزدش می رفتم و در معرفی خودم می گفتم كه من مسئول ورزش جانبازان هستم؛ اگر بخواهید من را تغییر دهید؛ هیچ نگران نباشید چون سازمان ورزش جانبازان و معلولین طوری مدیریت شده كه قائم به فرد نیست.
وی اظهار كرد: ورزش زیبایی اش در این است كه نمی توانید پیش بینی كنید. ما یكسری وظایف مثل برنامه ریزی، رصد حریفان، اردو و ... داریم ولی رقیب هم از این فرصتها استفاده می كند. هوش مربی و ورزشكار، امكانات و تجهیزات و گاهی شانس هم در نتیجه گرفتن دخیل است. ولی یك كار تیمی همیشه جواب می دهد. بیشتر آسیب ورزش ما از بخشهای حاشیه ای است؛ چه در بخش مدیریت و چه بخش فنی. ما سعی كردیم كه وارد مسائل حاشیه ای نشویم. در گوانجو 69 مدال گرفتیم و بلافاصله با شعار حفظ و ارتقا برای دوره بعد كار را شروع كردیم.در اینچئون 120 مدال بدست آوردیم و این بار با شعار ارتقا و سومی برنامه ریزی كردیم و در جاكارتا با 136 مدال رتبه سوم را كسب كردیم. از الان برنامه ریزی برای دوره بعدی برای كسب عنوان دومی را آغاز كرده ایم. قبل از اعزام به ورزشكار، مربی و رسانه اعلام می كنم. من مسئول باختها هستم و با این كار بار را از دوش مربی و ورزشكار بر می دارم كه دغدغه و استرس باخت نداشته باشند. ما باید به هدفی فراتر از گذشته نگاه و حركت كنیم و نباید به داشته ها مغرور شویم.
خسروی وفا در ادامه افزود: در سال 2005 كمیته بی المللی پارالمپیك ایران را به سازمان ملل به عنوان كشور برتر معرفی كرد. در مصاحبه رسمی رئیس كمیته بین المللی پارالمپیك از 3 كشور برزیل، چین و ایران به عنوان كشورهایی كه می توان به آنها اعتماد كرد؛ نام برد و ایران را الهام بخش دانست. روز پارالمپیك در تقویم كشور درج شده است كه نشان از ظرفیتهایی است كه وجود دارد. دولت و مجلس به ما كمك كرده و از حمایت ملی برخورداریم كه باید بخوبی از آن استفاده كنیم.
وی در رابطه با شیوه صحیح ارتباطات بین المللی در ورزش توضیح داد: ارتباط بین المللی سخت نیست. مهم این است كه رفتارها و گفتارهای ما حرفه ای باشد. آنها به توانمندی ها توجه می كنند. اكنون ما تبدیل به الگویی در دنیا شده ایم و نگاه نمی كنیم از دیگران الگو بگیریم. در راستا ارتباطات بین المللی باید قدرت پیدا كنیم و زبان گفتگو زیبا و انضباط داشته باشیم.
خسروی وفا تاكید كرد: ورزش مسئله ملی است و از نظر من نباید حوزه ورزش وارد جبهه گیری فضای سیاسی شود. قهرمان، مربی یا رئیس فدراسیون نباید وارد فضای سیاسی شود و من توصیه نمی كنم.
وی اعلام كرد: خوشحالیم كه جز چند كشور معدود دنیا هستیم كه جوایز قهرمانان المپیك و پارالمپیك آنها یكسان است.
خسروی وفا در رابطه با موفقیتهای بانوان معلول در عرصه ورزش كشور گفت: یك زمان می گفتیم بانوان را به مسابقات اعزام كنیم. بعد به این نقطه رسیدیم كه آنها بتوانند حد نصاب بیاورند. سپس راضی بودیم كه مقام هفتم یا هشتمی را كسب كنند. حالا زنان ورزشكار معلول ما از مردها جلو افتاده اند و سهمیه پارالمپیك می گیرند. اینكه بانوان ما پرچمدار می شوند؛ ژست نیست؛ بلكه توانایی شان را نشان داده اند و ثابت كرده اند كه توانایی آنها كمتر از مردها نیست.
وی در مورد افق چشم انداز ورزش جانبازان و معلولان كشور بیان كرد: چشم انداز آن فوق العاده است. با تخصیص 27 صدم درصد از مالیات بر ارزش افزوده پول زیادی جذب ورزش شده و جانبازان و معلولین نیز ویژه مطرح شده اند. بعلاوه برای همه وزارتخانه ها از جمله صداوسیما وظایفی در این حوزه تعریف شده است. اكنون مسیرهای قانونی ورزش معلولین مشخص شده كه باید استفاده شود. این امكانات برای هیچ ورزشی در كشور وجود ندارد.
ویژه برنامه "فوق العاده" جمعه 28 دی با اجرای درخشنده بود. این برنامه جمعه ها از ساعت 19:05 تا 20 از رادیو ورزش پخش می شود.