برنامه "دانشكده روانشناسی ورزشی" شنبه 5 مرداد، با حضور دكتر خسرو حمزه، روانشناس ورزشی، درباره اهمیت تنظیم خواب در زندگی قهرمانی توضیحاتی را ارائه كرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی رادیو ورزش؛ دكتر خسرو حمزه، روانشناس ورزشی، در ارتباط با مشكلات خواب ناشی از استفاده نادرست از فضای مجازی بیان كرد: خواب 5 مرحله دارد. اگر كسی بتواند هر 5 مرحله را به درستی طی كند و بعد از اینكه پنجمین مرحله به پایان رسید، از خواب بیدار شود، به هیچ وجه احساس خمودگی و سستی ندارد. هم بدنش و هم ذهنش كاملاً بیدار و فعال است؛ اما اگر به هر دلیلی فرد در بین این مراحل بیدار شود، احساس خمودگی خواهد داشت.
وی، در تشریح 5 مرحله خواب گفت: مرحله اول خواب حركات ریز چشمی خواب را شامل می شود و چهار مرحله دیگر زیرمجموعه خواب هستند. ساعت بیولوژیك بدن انسان تنظیم می كند كه در طی یك شبانه روز چقدر باید این دوره ها طی شوند.
همه ما این تجربه را داشته ایم كه ساعت كوك كردهایم كه مثلاً ساعت 6 صبح بیدار شویم؛ اما خودمان ساعت 5 صبح از خواب خیلی سرحال بیدار شده ایم و وقتی دیدیم زود بیدار شدیم، مجدداً یك ساعت دیگر می خوابیم و با زنگ ساعت كه بیدار می شویم خیلی سرحال نیستیم. علت چنین اتفاقی این است كه ما وارد یك سیكل 5 مرحله ای دیگر شده ایم و با زنگ ساعت وسط یكی از مراحل بیدار می شویم.
دكتر حمزه، خاطرنشان كرد: خیلی مهم است كه یك انسان به خصوص یك قهرمان خوابش طوری باشد كه این مراحل تنظیم شوند؛ به طور مثال اگر 8 ساعت در شبانه روز می خوابد، این خواب نظمی داشته باشد. اینطور نباشد كه فرد یك شب ساعت 11 شب تا 7 صبح و روز دیگر 12 شب تا 8 صبح بخوابد. نباید این ساعت خواب مدام در حال تغییر باشد؛ زیرا با این شیوه خواب اجازه نمی دهیم كه ساعت بیولوژیك بدن تنظیم شود.
مسئله دیگر، خواب زودتر است كه به قهرمانان توصیه شده است. اینكه ورزشكاران ساعت 10 تا 11 شب بخوابد، خیلی بهتر از خواب دیرتر است.
برنامه دانشكده با اجرای كاظمی و تهیه كنندگی ابوفاضلی و كارشناسی دكتر خسرو حمزه، كاری از گروه ورزش و جامعه است.