اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه ها از ساعت 13:35 به مدت 25دقیقه

رادیو ورزش

اقتصاد و كارآفريني

تنگناهای خصوصی سازی ورزش كشور

برنامه اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه 6 آذر با حضور دكتر سید محمدحسین رضوی، مدیر عامل دانشگاه شمال به بررسی تنگناها در امر خصوصی سازی حوزه ورزش كشور اختصاص داشت.

1396/09/07
08:16

به گزارش رادیو ورزش؛ دكتر سید محمدحسین رضوی، مدیر عامل دانشگاه شمال سالها در زمینه خصوصی سازی مطالعه داشته و براحتی می توان در كارنامه وی پیوند علم و عمل درباره خصوصی سازی را مشاهده كرد. ثمره تلاش ها و دسترنج این فرد منجر به تاسیس یكی از زیباترین دانشگاه های كشور شده است.
دكتر سید محمدحسین رضوی، پیرامون هدف دولتها از خصوصی سازی اظهار كرد: طی دهه های اخیر در بسیاری از كشورها مكانیسم های خصوصی سازی طراحی و حتی به مرحله اجرا درآمده تا بشكل منطقی ساختار اقتصادی جامعه را اصلاح كند؛ بار مالی دولت را كاهش و كارایی را افزایش دهد. این امر به استفاده كارآمد از منابع موجود دولت و تجهیز آن كمك می كند. خصوصی سازی به عنوان سیاستی به كمك دولتها آمده تا با مشاركت بیشتر مردم در فعالیت های تولیدی و خدماتی و دستیابی به سطح بالاتر موجب افزایش رشد و ارتقای اقتصادی در كشورها شود.
رضوی افزود: دولت های پیشرفته و حتی كشورهای در حال توسعه به سیاست های خصوصی سازی به عنوان یك راهكار جهت درآمدسازی و كاهش دهنده كمبود بودجه های دولتی نگاه كرده اند. برای مثال در سال 1979 بدهی بنگاه های دولتی در انگلستان حدود 6 میلیارد دلار بوده اما دولت مارگارت تاچر موفق شد از سال 1981 تا 1991 بیش از 80 میلیاد دلار از خصوصی سازی 46 شركت بزرگ و چندین شركت كوچك تر درآمد حاصل كند و تا سال 1990 شركت های خصوصی توسط دولت دارای مالیات بر درآمدی بیش از 40 میلیارد دلار شدند.
همچنین در كشور آلمان از طریق فروش بنگاه های دولتی جمهوری دموكراتیك آلمان یا آلمان شرقی بیش از 18 میلیارد دلار درآمد كسب شد. بین سال های 84 تا 92 بخش قابل توجهی از شركتهای دولتی، حدود 80٪ (بیش از 12500 شركت دولتی) كه در آلمان شرقی بوده با فرض بر این كه این روش منطقی است و می تواند كارایی را بیشتر كند؛ به بخش خصوصی واگذار شده است. از طرفی كسب مالیات ها از این طریق می تواند به بودجه دولت كمك كند.
رضوی درخصوص وضعیت خصوصی سازی در حوزه ورزش كشور بیان كرد: عملا از سال 1368 و بعد از جنگ، دولت مجبور شده كه سیاست دولتی كردن نهاد های تولیدی یا اقتصادی را اجرایی كند. در ابتدا تمام باشگاه های خصوصی ملی شدند. با ملی كردن اماكنی كه در اختیار بخش خصوصی بود؛ اما دولت قادر به پرداخت پول به مالكان این بخش های خصوصی نبود و عملا خصوصی سازی لوث شد.
پس از جنگ دولت با مصوباتی كه داشت تصمیم می گیرد كه 3 هزار شركت دولتی را برای كارایی بیشتر در اختیار بخش خصوصی قرار دهد و به جای اینكه دولت بخواهد حاكمیت نهاد های اجتماعی را در دست داشته باشد كه كاری ناكارآمد و هزینه زا است؛ تصدیگری ها را كاهش دهد. امروز اگر خصوصی سازی در اقتصاد ایران در بخش صنعت ورزش پا نگیرد؛ در بخش كمی، خدمات دهی كیفی، منابع انسانی، اماكن و ظرفیت های موجود، سبد هزینه خانوار و ... با كاهش روبرو هستیم. ما در مقایسه با بسیاری از كشورهای هم رده با ایران در زمان انقلاب مثل كره جنوبی از استاندارد جهانی فاصله زیادی داریم. سرانه فضای ورزشی در ایران زیر یك متر است. درحالیكه حداقل سرانه ای كه در دنیا به عنوان نرخ استاندارد مطرح می شود 3 متر برای هر شخص است. این در حالی است كه اگر مردم نتوانند از منابع فیزیكی ورزشی استفاده كنند دچار بیماری و عوارض جسمی می شوند كه پیامدهای ناگواری برای افراد در پی دارد.
وزیر اقتصاد پیشین همواره این نگرانی را داشت كه خصوصی سازی در ایران یا عمل نمی شود یا به شیوه نادرستی عمل می شود و درنتیجه نمی تواند بازدهی، بهره وری و تولید ثروت را در كشور افزایش دهد. در بسیاری از موارد نهادهای دولتی با ندادن مالیات یا دور شدن از تعرفه های مشابه مالیات خیلی از كالاها را در انحصار خود دارند و در عرصه رقابت مانع و سدی برای بخش خصوصی هستند.
باید بررسی شود آیا تمام واحدهای صنعتی كه در كشور از منابع در اختیار دولت استفاده می كنند؛ بازده مثبت دارند و متناسب با اهدافی كه ایجاد شدند و منابع دولت یا ملت را در اختیار گرفته اند؛ حركت می كنند یا خیر؟ امروزه بسیاری از این شركت ها ورشكست شده اند یا برای ندادن پول مردم و برای فرار از ورشكستگی تلاش می كنند.
وی در پایان تاكید كرد: فرض كنید كه قانونگذار بگوید ما در بخش ورزش حرفه ای نباید هیچ كمكی به باشگاه های حرفه ای داشته باشیم. در لیگ برتر فوتبال برای باشگاه های بزرگ و اصلی كشور از خزانه و جیب مردم پول پرداخت می كنیم و این باشگاه ها هزینه ای را روی دست دولت قرار می دهند و دولت را مجبور می كنند كه از منابعی كه ندارد پول در اختیارشان بگذارد. ما در خصوصی سازی ورزش با تنگناهای بسیاری مواجه هستیم كه نهاد وزارت ورزش و جوانان هیچ دغدغه ای برای گذار از این تنگنا ندارد و از تجارب موفق دنیا استفاده نمی كند.
برنامه اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه 6 آذر كاری از گروه علوم ورزشی، با اجرای عباس فرهمندمهر تقدیم شنوندگان شد. این برنامه ساعت 13:30 دوشنبه ها به مدت 25دقیقه از رادیو ورزش پخش می شود.

دسترسی سریع
اقتصاد و كارآفرینی