برنامه اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه 20 آذر با حضور دكتر سید محمدحسین رضوی، عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران به بررسی منافع خصوصی سازی و موانع اجرای آن در كشور اختصاص داشت.
به گزارش رادیو ورزش؛ در برنامه های گذشته مهمان رادیو ورزش فردی بود كه شخصا توانسته حلقه مفقوده ارتباطی بین علم و دانش و عمل را به درستی در جای خودش قرار دهد و سالها در زمینه خصوصی سازی مطالعه، پژوهش و تجربه داشته است. همچنین توانسته دانشگاهی را تاسیس كند كه در سطح كشور كم نظیر است. دكتر سید محمدحسین رضوی، عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران این بار هم مهمان رادیو ورزش بود و پیرامون سیاست های اصل 44 قانون اساسی و عدم موفقیت در اجرای آن توضیح داد: سیاست های اصل 44 قانون اساسی كه مقام معظم رهبری نیز بر آن تاكید داشتند؛ از جانب مجمع تشخیص مصلحت نظام به نهادهای دولتی ابلاغ شد.
فرض بر این بود كه با اجرای این اصل یك انقلاب اقتصادی در كشور بوقوع خواهد پیوست و همه منابعی كه مردم در اختیار دارند؛ سیل عظیمی را ایجاد می كند كه در GDP كشور اثر گذاشته، اشتغال ایجاد كرده و مشاركت مردم را افزایش می دهد. ولی اینكه چرا مردم شركت نكرده اند و اگر شركت كرده اند دچار ورشكستگی شدند باید مورد بررسی قرار گیرد.
این سیاست ها و روش ها بگونه ای نبود كه شاهد خروجی آن باشیم و مردم از آن بهره مند شوند. به هر حال باید بنحوی راه اجرای اصل 44 قانون اساسی با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری به دولت هموار و شاهد حضور مردم باشیم.
رضوی درخصوص موانع خصوصی سازی در حوزه ورزش كشور بیان كرد: در بخش ورزش كشور، دولت مانع این كار است و قانونگذار نیز آن را تسهیل نمی كند. برای مثال مخالفت گروه های ذینفعی كه در عرصه ورزش دولتی حضور دارند؛ مانع می شود كه باشگاه های طراز اول كشور كه عمدتا به نهادهای دولتی، انتظامی و اجتماعی وابسته هستند به بخش خصوصی واگذار شوند. چرا این باشگاه ها باید از منابع دولتی و عمومی تغذیه كنند ولی واگذار نشوند؟ چرا ما نباید از تجارت دنیا بهره بگیریم و 10 سال از باشگاه ها و نهادهای ورزشی دنیا فاصله داشته باشیم؟
از دلایل مخالفت یا ابهامات سیاسی كه در خصوصی سازی وجود دارد می توان به مخالفت گروه های ذینفع، ضعف مهارتهای مدیریتی و قوانین نامطمئن و ناقص انتقال مالكیت اشاره كرد. یكی از بحث های اساسی در این رابطه مقاومت مدیران و كاركنان این نهادهاست. چرا پرسپولیس و یا نهادهای مشابه واگذار نمی شود؟ جز اینكه همین نیروها مسائل امنیتی، سیاسی و حاشیه ای را پیش می كشند كه دلیل خاصی ندارد.
وی توضیح داد: من حدود سه سال معاون هواپیمایی كشوری بودم و در اصلاح ساختار هواپیمایی كشور همراه تیم های تخصصی سهم داشتم. مارگارت تاچر فرودگاه هیترو لندن را كه مرز امنیتی و حاكمیتی این كشور است به بخش خصوصی واگذار كرد و حالا به جای صرف هزینه برای ساخت و نگهداری این مكان كه از جیب مردم باید هزینه می شد، این فرودگاه سود ده شده، مالیات به دولت می دهد و به این طریق به اقتصاد كشور كمك می شود.
ما نباید بترسیم كه باشگاهی مثل استقلال و مشابه آن حاكمیتی هستند و باید در مالكیت دولت نگه داشته شوند. حتی اگر شده اینها را ارزانتر از حد لازم واگذار كنیم. با این كار دولت نفع می برد و به اقتصاد ورزش هم كمك می شود و نمونه ای می شود كه باشگاه های دیگر هم همین سبك و سیاق را عملیاتی كنند.
رضوی در مورد شیوه های خصوصی سازی بیان كرد: اعاده مالكیت، حراج شركتهای كوچك، خصوصی سازی انبوه، انهلال بنگاه های دولتی، فروش مستقیم و ارائه سهام از دیگر روش های خصوصی سازی است. فروش مستقیم بنگاه های دولتی و مبادله سهام می تواند از طریق آژانس های عمومی كه از مهمترین روش های خصوصی سازی در كشورهای مختلف است؛ صورت پذیرد.
برای مثال دولت سنگاپور شركت تله كام را با فروش سهام ارزان به شهروندان عملی كرد. یا آلمان تمام بنگاه های دولتی آلمان شرقی را به شركت های تحت پوشش آژانس خصوصی سازی سپرده است. یكی از روش های خصوصی سازی تسویه است كه مدیران و كاركنان شركتها می توانند همان نهاد را خریداری كنند. روش دیگر خرید سهام توسط مدیریت و كاركنان است. سهام دار كردن كاركنان در شركتها می تواند به آینده شركت كمك كند. چون اگر من مالك یك مجموعه باشم بیشتر دل می سوزانم؛ آن را بهتر حفظ می كنم و درآمدی بیشتری نیز كسب خواهم كرد.
اگر در قانون اساسی ورزش رایگان دانسته شده اشتباهی است كه باید اصلاح شود. ما توانایی ساخت اماكن و فضاهایی كه ما را به قابلیت استاندارد جهانی برساند؛ نداریم جز اینكه مردم را مشاركت دهیم. منابع انسانی مهمترین و بهترین سرمایه ای است كه در این نظام تربیت شده اند. ما باید از یك جایی واگذاری را شروع كنیم و با مالیاتی كه به خزانه دولت واریز می شود؛ دوباره امكانات جدیدی بسازیم.
برنامه اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه 20 آذر كاری از گروه علوم ورزشی، با اجرای عباس فرهمندمهر، دبیر انجمن كارآفرینی ورزش دانشگاهی تقدیم شنوندگان شد. این برنامه ساعت 13:30 دوشنبه ها به مدت 25 دقیقه از رادیو ورزش پخش می شود.