اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه ها از ساعت 13:35 به مدت 25دقیقه

رادیو ورزش

اقتصاد و كارآفريني

مزایای خصوصی سازی ورزش كشور

برنامه اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه 13 آذر با حضور دكتر سید محمدحسین رضوی، عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران به موضوع مزایای خصوصی سازی در بخش ورزش كشور اختصاص داشت.

1396/09/14
08:31

به گزارش رادیو ورزش؛ خصوصی سازی به مجموعه اقداماتی گفته می شود كه به وسیله آن سطوح مختلف كنترل، مالكیت و مدیریت از بخش دولتی گرفته و به بخش خصوصی سپرده می شود. بر اساس این تعریف راهكارهایی كه ما می توانیم محیط بازار را به سمت محیطی متعادل سوق دهیم؛ اجرای سیاست ها و تدابیر عملیاتی، سازمانی و مالكیتی دولت است. البته باید بر اجرا تاكید بیشتری داشت. اما چیزی كه نصیب دولت و در نهایت مردم جامعه می شود؛ اهمیت زیادی دارد.
با خصوصی سازی دولت می تواند هزینه های دخالت در فعالیت های اقتصادی را كم كند و به دنبال آن هزینه های بودجه خودش را در پروژه هایی كه یارانه به آنها تعلق می گیرد را هم كاهش بدهد و در قبال آنها می تواند برای خزانه خودش درآمد كسب كند. چون دولت هم وارد فضای كسب و كار این چنینی می شود؛ می تواند كارایی و بهره وری خود را بهبود ببخشد.
برای مثال جمهوری چك با معضل نیروهای كار اضافه در سازمانهای دولتی و بدهی های سرسام آوری مواجه بود كه با خصوصی سازی این مشكل حل شد. یا در فرانسه با سیاست خصوصی سازی خزانه دولت تقویت شد. انگلستان هم با هدف گسترش سهام مالكیت و بهبود وضعیت مالی دولت وارد فضای خصوصی سازی شد.
دكتر سید محمدحسین رضوی، عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران پیرامون مفهوم خصوصی سازی توضیح داد: خصوصی سازی به هرگونه انتقال فعالیت از بخش عمومی یا دولتی به بخش خصوصی اطلاق می گردد تا با داخل كردن سرمایه یا فن مدیریت خصوصی در فعالیت های بخش عمومی كارآمدی بیشتری را بهمراه داشته باشد. خصوصی سازی می تواند همانند مدیریت و فرآیندی تعریف شود كه دولت در هر سطحی بتواند امكانی را فراهم كند كه انتقال وظایف و حتی تاسیساتی كه در مالكیت دولت است؛ به بخش خصوصی واگذار شود و در این شرایط در كنار این انتقال اشتغال ایجاد شود؛ بهره وری افزایش یابد؛ ثروت ملی تولید شود و باری كه بر دوش دولت است به بخش های خصوصی انتقال یابد.
رضوی درخصوص تجربه خود در مدیریت یك دانشگاه خصوصی و یك مجموعه ورزشی بیان كرد: من عضو یك نهاد دولتی هستم و در دانشگاه مازندران فعالیت می كنم. ولی موسس یك دانشگاه خصوصی یا غیردولتی نیز هستم. ما به اندازه یك دهم منابعی كه دولت به چنین تشكیلات دولتی می دهد؛ این دانشگاه خصوصی را بخوبی اداره می كنیم. اموال بطور نسبی بهتر حفظ می شوند و كاركنان كارایی بهتری دارند.
بعلاوه مجموعه ورزشی با نام شمال مرعش در این دانشگاه وجود دارد كه حدود 50 نفر در آن مشغول بكار هستند. علیرغم اینكه گفته می شود كه نرخ سود سرمایه گذاری در صنعت ورزش نسبت به صنایع دیگر كمتر است؛ تجربه ما نشان داد كه اینطور نیست. ما همچنین در این مجموعه استخری ساخته ایم كه در كشور منحصربفرد است. ما در مجموعه ای كه بالغ بر 26 هزار متر مربع فضای فیزیكی دارد و در عرصه ورزش ساخته ایم؛ هم درآمد داریم؛ هم اشتغال ایجاد كرده ایم و هم به دولت مالیات می دهیم.
وی در مورد لزوم خصوصی سازی در حوزه ورزش كشور جهت اشتغال فارغ التحصیلان رشته تربیت بدنی اظهار كرد: بنده تحقیقی تحت عنوان طراحی نظام اشتغال دانش آموختگان تربیت بدنی و ورزش با رویكرد خصوصی سازی انجام داده ام. ما سالانه بیش از 16500 نفر در مقاطع تحصیلی مختلف نیروی انسانی در بخش ورزش تربیت كرده ایم كه در ده سال گذشته این میزان به بیش از 170 هزار نفر رسیده اند. امروز این سرمایه گذاری به انباشتی تبدیل شده كه یاس و ناامیدی را برای دانش آموختگان و خانواده های آنها بهمراه داشته است. بخش خصوصی می تواند در مقوله های توسعه ورزش یعنی تعلیم و تربیت، ورزش همگانی، تفریحی و قهرمانی و حرفه ای ورود پیدا كند. بخش خصوصی با بهره گیری از روش های مناسب می تواند كارآمدتر، بهره ورتر و اقتصادی تر عمل كند.
رضوی تاكید كرد: اماكنی كه در دست بخش دولتی است باید در یك پروسه 10 ساله در قالب تعاونی، شركت های سهامی خاص و ... به بخش خصوصی واگذار شود و به ازای این واگذاری ها به اشخاص در بخش خصوصی كه جوان نیز هستند وام و تسهیلات اعطا شود تا حمایت گردند. دانش آموختگان جوانانی هستند كه شغل و آینده ای ندارند. جامعه در انتظار خدمات آنهاست تا بتواند در نرم های سلامتی از دنیا عقب نباشد. به همت دانش آموختگان و با بسترسازی دولت می توان در ورزش آموزش و پرورش، ورزش دانشگاهی، تفریحی، همگانی و ... موفق تر عمل كرد.
صنعت ورزش دیگر مقوله سرگرمی نیست. این صنعت رتبه پنجم گردش مالی صنایع دنیا را داراست و بالغ بر 700 میلیارد دلار تولید ثروت می كند. سهم جامعه ما از این اقتصاد ورزشی چه میزان است؟ در زمینه ورزش هم مردم باید همانند ساخت مدارس و دانشگاه ها مشاركت داشته باشند. خصوصی سازی را می توان بنای تازه ای در ورزش دانست كه با آهنگ مناسب می تواند موجبات اشتغال فارغ التحصیلان این رشته را در پهنه سرزمینمان فراهم آورد.
پیشنهاد می كنم به جای اینكه واحدهای قهرمانی را دولت ایجاد و اداره كند؛ این واحدها به دانش آموختگان ارشد و دكترای رشته تربیت بدنی تحویل داده شود. مگر دولت در اقتصاد كشور چقدر پول و توانایی دارد؟ دولت مدعی است كه 90 درصد منابع صرف بودجه های جاری می شود كه این موضوع عملا سرمایه گذاری و كارهای عمرانی را صفر كرده است.
برنامه اقتصاد و كارآفرینی دوشنبه 13 آذر كاری از گروه علوم ورزشی، با اجرای عباس فرهمند مهر ، دبیر انجمن كارآفرینی ورزش دانشگاهی تقدیم شنوندگان شد. این برنامه ساعت 13:30 دوشنبه ها به مدت 25دقیقه از رادیو ورزش پخش می شود.

دسترسی سریع
اقتصاد و كارآفرینی