مركز مشاوره ورزشی روزهای فرد از ساعت 14:30 به مدت 30دقیقه

رادیو ورزش

مركز مشاوره ورزشي

مكانیسم اثر داروهای ضد چاقی رایج در بازار

برنامه مركز مشاوره ورزشی پنج شنبه 13 آبان با حضور دكتر شهاب اولیایی، رژیم شناس و دكتر وجیه الله چشمه سری، متخصص پزشكی ورزشی به بحث در خصوص مكانیسم اثر و عوارض بعضی از داروهای ضد چاقی رایج در بازار پرداخت.

1395/08/15
08:58

به گزارش رادیو ورزش؛ شهاب اولیایی، رژیم شناس پیرامون شرایط مصرف داروهای ضد چاقی اظهار كرد: داروهای ضد چاقی با توجه به شرایط خاص، برای افراد چاقی كه دارای مشكلات زمینه ای هستند و تحت نظر پزشك متخصص تجویز می گردد. وقتی BMI بالای 30 و فرد دارای بیماری زمینه ای باشد می توان بعضی از داروهای ضد چاقی كه مورد تائید هستند را زیر نظر متخصص مصرف كرد. ولی باید توجه داشت كه این گونه داروها عوارض خاص خود را دارند و درضمن در كنار مصرف این قبیل داروها نباید از رژیم غذایی درست و ورزش نیز غافل شد.
اولیایی درباره مكانیسم اثر و عوارض بعضی از این گونه داروها توضیح داد: هر دارو برحسب مكانیسم اثرش می تواند عوارض خاص خود را داشته باشد. یكسری از داروها دفع كننده چربی هستند كه از معروفترین آنها ارلیستات یا زنیكال را می توان نام برد. این نوع دارو مصرف كنندگان زیادی داشته كه البته باید تحت نظر پزشك متخصص مصرف شود. مصرف این دارو در كوتاه مدت مشكل خاصی را ایجاد نمی كند غیر از اینكه بدن ویتامین های محلول در چربی را از دست می دهد كه استفاده از مكمل این مشكل را حل می كند. البته مصرف آن بیش از دو تا سه ماه كاركردی نداشته و باید قطع گردد.
دسته ای دیگر از داروها متابولیسم بدن را افزایش می دهند و همانند داروهای مورد استفاده در كم كاری تیروئید متابولیسم را بالا می برند. در بعضی از داروهای غیر مجاز از هورمون تیروئید سنتتیك استفاده شده و آن را در تركیب دارو قرار می دهند كه باعث پركاری كاذب تیروئید می شود و بدین ترتیب متابولیسم بدن بالا می رود. ولی با این كار تنظیم غده تیروئید بهم خورده و بعد از مدتی بازگشت تنظیم به حالت عادی دشوار می گردد. نوع دیگری از داروها كاهنده اشتها هستند و بروی سیستم اعصاب مركزی اثر می گذارند و از این طریق مركز اشتها را غیرفعال و حالت سیری كاذب ایجاد می كنند. این داروها از جمله سیبوترامین به علت عوارضی كه دارند دستور جمع آوری آنها از بازار ایران داده شد. از عوارض مصرف این نوع دارو سكته های آنی مغزی و قلبی، افزایش فشار خون و مشكلات عصبی است.
گروهی از داروها حجم معده را پر می كنند؛ یعنی شما مثل فیبر آن را مصرف می كنید و زمانیكه وارد معده می شوند آب را جذب كرده و حجیم می شوند و احساس سیری ایجاد می كنند. اینها داروهای كم عارضه و كم خطری هستند ولی ممكن است مشكلات گوارشی و در صورت مصرف طولانی مدت كمبود مواد غذایی را بوجود آورند. و در آخر داروهای ملین و مدر قرار دارند كه بصورت داروهای گیاهی و بدون تائیدیه به وفور در بازار پیدا می شوند. با مصرف آنها محتویات گوارش خالی شده یا آب بدن از طریق ادرار دفع می شود. در این شیوه وزن شما بطور موقت كم می گردد ولی این كاهش وزن از نظر كاهش چربی نبوده بلكه تنها آب بدن از دست رفته است. از عوارض مصرف این داروها خشكی دهان، سردرد، فشارخون، یبوست، بی خوابی، بی نظمی ضربان قلب و حتی در بعضی موارد مرگ نیز گزارش شده است. لذا به هیچ عنوان نباید بدون تجویز پزشك متخصص به دنبال این داروها رفت و به صرف گیاهی بودن آن را مصرف كرد. چون محتویات این قیبل داروها معلوم نیست و هیچگونه برچسبی ندارند و ممكن است باعث بروز آلرژی و حساسیت در شما شوند.
برنامه مركز مشاوره ورزشی با اجرای شهاب اولیایی و به تهیه كنندگی عباس حیدری با رویكرد پاسخگویی به سوالات ورزشی و تغذیه ای شنوندگان و ارائه راهكارهای درمانی، ساعت 14:30 روزهای فرد به مدت 25 دقیقه تقدیم شنوندگان رادیو ورزش می شود.

دسترسی سریع
مركز مشاوره ورزشی