برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (30 دی تا 5 بهمن) به موضوع مدیریت در ورزش خواهد پرداخت.
به گزارش رادیو ورزش؛ مدیریت از جمله واژه های پركاربردی است كه برای آن تعاریف زیادی استفاده شده است. شاید در نگاه كلی باید بگوییم مدیریت علم و هنر برنامه ریزی است. یعنی توانایی پیش بینی، سازماندهی كه تفكیك كار و وظایف هم شامل آن می شود.
مدیریت را هدایت و رهبری هم تعریف كرده اند. رهبری به معنی راهنمایی زیردستان و توانایی نفوذ در دل آنها. مدیریت شامل نظارت و كنترل همكاران و اصلاح اشتباهات آنها و در نهایت ایجاد هماهنگی و برقراری یك نگرش سیستمی در میان سازمان برای رسیدن به اهداف است. خیلی از افراد مدیریت را برابر تصمیمگیری می بینند و اعتقاد دارند؛ هر مدیری كه تصمیمگیری بهتری داشته باشه مدیریت موفقتری در حوزه خودش دارد.
انتخاب و انتصاب مسئولان رده های مختلف اداری و اجرایی یكی از مسائل مهم است. زیرا یكی از مهمترین عوامل دوام یك حكومت شایستگی مسئولان و كارگزاران آن است. اگر مدیران شایسته و كارآزموده در راس سازمان ها قرار بگیرند؛ كیفیت فعالیت های سازمانی بطور قابل ملاحظه ای بهبود پیدا می كند. چون مدیریت شایسته محور اصلی رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ملت ها به شمار می آید. بنابراین انتخاب و انتصاب افراد در رده های مختلف سازمانی باید بر اساس معیارها و ملاك هایی باشد كه افراد شایسته برای تصدی پست های سازمانی انتخاب و بكار گمارده می شوند.
علی رقبتی، مدیر دفتر برنامه ریزی و نظارت ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش و جوانان در تعریف مدیریت بیان كرد: تعاریف متعددی برای مدیریت وجود دارد كه هر فرد بر اساس علم و تجربه خودش بیان می كند. اما بهترین تعریف هنر و علم بكارگیری افراد برای نیل به اهداف است. مدیر باید دانش و تجربه كاركنانش را بكار گیرد تا به اهداف سازمان دست یابد.
وی درباره ملاك های انتخاب افراد در پست های مدیریتی ورزش كشور اظهار كرد: بخش عمده ای از این ملاك ها را قوانین و مقررات تعیین می كند. برای مدیریت یك سازمان دولتی سازمان مدیریت و برنامه ریزی مواردی را مثل سوابق، تحصیلات، تجربه مرتبط، رسته مناسب و ... تعریف كرده است. بخش دیگر مربوط به سوابق عملی است كه مدیر در سالهای گذشته از خود به نمایش گذاشته است. از طرفی شناخت مدیران بالادستی از فرد یا انتخاب افرادی همسو از نظر فكری و عملی با خودشان اهمیت زیادی دارد.
در برخی موارد مثل انتخاب ریاست فدراسیون تصمیمگیری یك مجمع لازم است. در اینجا علاوه بر اینكه كاندیدا باید حداقل شرایط را داشته باشند؛ باید نظر جمع را هم جلب كنند. در مدیریت دولتی معمولا جلب نظر یك یا دو نفر بالادستی برای تصدی یك پست كافی است اما دایره جلب نظر برای مدیریت فدراسیون ها بیشتر است. در این مورد، لابی كردن، تشریح خودشان و ارتباط گرفتن برای مجاب كردن افراد به اینكه فرد شایسته ای برای تصدی پست است؛ اهمیت زیادی دارد.
یك مدیر سه نوع اختیار قدرت دارد كه برای ادامه مدیریت و حتی جایجاییش برای پست های دیگر موثر است. یكی از این قدرت ها اختیاری است كه قانون به او می دهد. دومین بخش قدرت مشروعیت و سومین قدرت توانایی های فردی است كه تمایز را ایجاد می كنند. بهره بردن از چنین قدرت هایی می تواند فرد را به عنوان یك مدیر موفق جلوه دهد و در ارتقای پست او موثر باشد.
در مواردی كه جمع درباره انتخاب فردی به عنوان مدیر رای می دهد. ممكن است كمتر به این موضوع توجه شود كه معمولا یك مجموعه وجود دارند كه شانس رای دادن دارند كه صدای آنها شنیده نمی شود و خواسته ها و مطالباتشان به گوش كسی نمی رسد. در مقابل گروهی وجود دارند كه دست اندر كاران رشته هستند ولی حق رای ندارند و صدایشان زیاد شنیده می شود. حرف های دست اندركاران و نظراتشان شنیده می شود اما در مجمع رای دیگری انتخاب می شود. زیرا تفاوت در دیدگاه ها وجود دارد و لازم است نظر افراد در مجمع هم منعكس شود. همچنین كسانی كه حق رای داشتند شیوه مدیریت فرد منتخب را پسندیده اند و روی او شناخت دارند.
برنامه فرهنگ و ورزش یكشنبه 1 بهمن كاری از گروه تفریحات ورزشی و با اجرای محمد درخشنده بود. این برنامه جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:30 تا 13 ، از رادیو ورزش پخش می شود.