برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (13 تا 18 آبان) به موضوع فرهنگ باشگاه داری خواهد پرداخت.
به گزارش رادیو ورزش؛ داروین صبوری، جامعه شناس ورزشی در رابطه با فرهنگ هواداری و هوادار كه یكی از اركان اصلی باشگاهداری است؛ بیان كرد: زمانی كه در علم جامعه شناسی و علم مردم شناسی از فرهنگ صحبت می كنیم؛ منظورمان نمایی كلی از زیست مردم است كه در طول تاریخ شكل گرفته و در آداب و رسوم و ساخته های بشری بوده است. در حوزه آكادمیك نمی توانیم از مفهوم فرهنگ استفاده كنیم. بلكه می توانیم از مفهوم خرده فرهنگ هایی كه در دل فرهنگ كلی ایجاد شده؛ استفاده كنیم.
صبوری درباره مفهوم اجتماعی هواداری توضیح داد: هواداران به وسیله منتصب كردن خودشان به یك تیم به خودشان هویت می بخشند و یاد می گیرند در اجتماع با یكدیگر گفتگو، تعامل و بحث كنند. یكی از كاركردهای میدان ورزش تشكیل هوادارانی است كه با تیم محبوبشان زندگی می كنند. باخت تیم، باخت زندگی آنها و پیروزی تیم پیروزی زندگی آنها قلمداد می شود.
هواداران با تمام حواشی كه ممكن است داشته باشند؛ قلب تپنده و نبض میدان ورزش هستند. اگر مخاطبی نباشد بزودی میدان ورزش از كاركرد خود بازمی ایستد. در كشور ما نگاهی ابزارگونه به حوزه هواداری می شود و هوادار خوب را هواداری می دانیم كه همیشه پای تیم بایستد. در صورتی كه این به پای تیم ماندن همیشه یكطرفه است و هوادار نقشی در انتخاب نوع مدیریت و خرجكرد پولی كه به عنوان هوادار از راه های مختلف پیامكی و ... پرداخت می كند؛ ندارد.
از آن دست، خشونت های ورزش حوزه هواداری را بد نام می كند و احتمالا بسیاری از پدر و مادرها دوست ندارند كه فرزندانشان به ورزشگاه ها بروند. هوادار چیزی جز شهروند نیست. سوال اینجاست كه از همین شهروند به عنوان نیروی انسانی كه مهمترین عنصر برای پیشرفت هر كشوری است؛ می توانیم در سایر حوزه ها استفاده كنیم یا نه؟ افراد به عنوان شهروند یك سری مطالبات اجتماعی هم دارند. مثلا در حوزه زنان، مبارزه با فقر، اعتیاد و ... مطالباتی وجود دارد. برای مثال در حوزه زنان، آنها مجازند كه رای بدهند اما برای وارد شدن به استادیوم های ورزشی نادیده گرفته می شوند.
سید مصطفی، حسینی، جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی نیز در رابطه با فرهنگ هواداری گفت: یك سری از افراد با یك سری از تفكرات مشترك در یك محیط جمع می شوند تا اتفاقی رخ بدهد. قرار است این تفكر مشترك ویژگی های خودش را داشته باشد. اشكال اینجاست كه چرا برای آموزش هوادار تلاشی نشده است. این موضوع در كشور ما وجود نداشته و تنها به این فكر كرده ایم كه هوادار جمع كنیم.
ما باید با توجه به نگاه ایرانی بودن و انسجام ملی كه داریم و با در نظر گرفتن اهداف و برنامه ریزی ها آموزش برای هوادارن را ترتیب بدهیم. در این زمینه باید سازمان های مردم نهاد ایجاد شود تا خود هواداران در این نهاد ها شركت كنند و آن را تشكیل دهند و متولی آموزش و فرهنگ سازی هواداری باشند.
برنامه زنده فرهنگ و ورزش دوشنبه 15 مهر كاری از گروه تفریحات ورزشی با اجرای محسن ابوفاضلی بود. این برنامه جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12 تا 13:30، از رادیو ورزش پخش می شود.