در برنامه "مركز مشاوره ورزشی" سه شنبه 20 آذر، دكتر امیرحسین عابدی یكتا، متخصص پزشكی ورزشی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، درباره چاقی در كودكان و كاهش وزن و نیز كمردرد توضیحاتی را بیان كرد.
به گزارش رادیو ورزش؛دكتر امیر حسین عابدی یكتا، متخصص پزشكی ورزشی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، درباره مشكل كمردرد و علل ایجاد آن اظهار كرد: كمردرد یك عارضه بسیار شایع است. گفته می شود 95 درصد افراد در دوره ای از زندگی كمردرد را تجربه می كنند. كمر از بافت ها و آناتومی های خیلی پیچیده ای تشكیل شده است كه اگر هر كدام دچار مشكل و معضل شوند، درد ناحیه كمر را داریم. یك اتفاق شایع این است كه وقتی فردی كمردرد می گیرد، به خصوص اگر پایش هم تیر بكشد، ذهن ها به سمت فتق دیسك بین مهره ای متمركز می شود؛ در صورتیكه این امر خیلی صحیح نیست.
وی، افزود: در بهترین مراكز دنیا و با بهترین تجیهزات هم حدود 85 درصد علت های كمردرد بدون تشخیص باقی می ماند. كمتر از 10 درصد كمردردها، علت درد دیسك بین مهره ای بیرون زده است. در مواقعی كه دیسك بین مهره ای بیرون زده باشد، اكثراً فرد وقتی به سمت جلو می آید، درد تشدید می شود و نمی تواند به سمت جلو حركت كند.
این متخصص پزشكی ورزشی، به نخستین گام در دردهای كمری اشاره كرد و گفت: علت كمردرد هر چه باشد، در فاز اول باید درد را برطرف كرد كه برای این منظور باید حركت مهره های كمر را افزایش داد. هر گونه ورزشی كه منجر به افزایش تحرك مهره های كمر شود، می تواند كمك كننده باشد. یك تمرین این است كه فرد طاقباز بخوابد؛ پاها را 90 درجه خم كند؛ كف پا را روی زمین بگذارد و سعی كند باسن را به سمت بالا حركت دهد یا زانوها را به سمت چپ و راست حركت دهد و یا پاها را به داخل شكم ببرد و ضربه بزند. این حركات باعث می شود كه درد كمر كاهش پیدا كند.
وی، خاطرنشان كرد: در صورتیكه اسپاسم عضلات رخ داده باشد، داروهای ضد اسپاسم كمك كننده خواهد بود؛ اما در صورتیكه مشكل از مهره باشد، زیاد تأثیرگذار نیست.
این متخصص پزشكی ورزشی، در ارتباط با فاكتورهای بروز كمردرد عنوان كرد: افزایش وزن یكی از فاكتورهای بسیار مهم بروز كمردرد یا تشدید كننده آن است؛ اما از وزن مهمتر 3 فاكتور دیگر است كه خیلی مورد غفلت قرار می گیرد. مهمترین عامل استرس است. انواع استرس می تواند باعث بروز یا تشدید كمردرد شود. فاكتور دوم، مصرف سیگار است كه همیشه نسبت به آن غفلت می شود. فاكتور سوم، نشستن در یك موقعیت طولانی مدت است.
دكتر عابدی یكتا، در خصوص كم كردن وزن رده سنی خردسالان و نونهالان گفت: در سنین خردسالی و نوجوانی با توجه به اینكه بحث رشد برای ما بسیار مهم است، مسئله رژیم باید با دقت نظر انجام شود و چه بسا كه اصلاً نباید بحث رژیم را برای این كودكان در نظر بگیریم. كودكان را باید در وزنی كه هستند رده بندی كنیم، نه اینكه به وزنی كه می خواهیم برسانیم؛ زیرا ممكن است در رشد آنها یك سری اختلالات جزئی به وجود بیاید. اگر هم قرار است این كار انجام شود، حتماً باید با نظر متخصصان ورزیده باشد كه آسیبی به كودك وارد نشود.
در ادامه، شهاب اولیایی، متخصص تغذیه و كارشناس برنامه، اظهار كرد: در رده سنی خردسالان و نونهالان بحثی به نام رژیم غذایی نداریم. معمولاً به این صورت است كه اگر وزن كودك در منحنی استاندارد بالاتر از نواحی استاندارد باشد، توصیه می كنیم وزن نگه داشته شود تا با افزایش قد، اضافه وزن پوشش داده شود.
وی، تأكید كرد: بیشترین توصیه متخصصان به خانواده ها حذف تنقلات بی ارزش از برنامه غذایی كودك است. خوراكی هایی كه پركالری هستند؛ اما ارزش غذایی ندارند. خانواده ها حداقل كاری كه در حفظ سلامتی و تناسب اندام كودك خود می توانند انجام دهند، محدود كردن این نوع خوراكی هاست.
برنامه مركز مشاوره ورزشی با اجرای شهاب اولیایی، روزهای فرد از ساعت 14:30 به مدت 25 دقیقه بر روی موج اف ام ردیف 92 مگاهرتز از رادیو ورزش به روی آنتن می رود.