فرهنگ و ورزش شنبه تا پنج شنبه از ساعت 11:30 به مدت 1:20دقیقه

جایگاه علم روانشناسی در ورزش

برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (7 تا 12 مرداد) به موضوع روانشناسی و اثرگذاری این علم بر ورزش خواهد پرداخت.

1396/05/08
08:24

به گزارش رادیو ورزش؛ مهران شاهین طبع، مربی نام آشنای بسكتبال كشورمان كه در مقطع دكترای خود به موضوع روانشناسی ورزشی پرداخته است؛ در خصوص اهمیت علم روانشناسی در ورزش گفت: با توجه به شرایط خاص ورزش حرفه ای و پیچیدگی ها و ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و ... آشنایی با علم روانشناسی می تواند ثاتیرات مثبتی بر ورزش داشته باشد. ارتباطات اجتماعی بازیكنان، بكارگیری بازیكنان در لحظات سخت، كنترل میزان هیجان و اضطراب و شناخت آستانه تحریك هر یك از آنها مستلزم داشتن شناخت كافی از علم روانشناسی است.
شاهین طبع تاكید كرد: برای داشتن قهرمانان بزرگی كه همه جنبه های رفتاری، شخصیتی، رقابتی و قهرمانی را بدرستی درك می كنند باید از كودكی افراد را رشد داد تا قهرمانی كه مورد انتظار جامعه است پرورش پیدا كند. این روند زمانبر است و سالها طول می كشد تا بازیكن از لحاظ تمركز، ذهنیت، كنترل استرس و مهارت های ذهنی به وضعیت خوبی برسد. برای مثال توجه بیش از حد تماشاچیان موجب افزایش هیجان و اضطراب و كاهش تمركز ورزشكار می شود. یك از كسانی كه در چنین وضعیتی می تواند كمك زیادی به ورزشكار كند؛ مربی وی است. یك مربی باید به اصول و مبانی علم روانشناسی ورزشی اشراف كامل داشته باشد و علاوه بر توسعه و رشد مهارت ها به ورزشكار كمك كند تا در شرایط سخت خودش را اداره و كنترل كند.
محمدتقی اقدسی، استاد دانشگاه تبریز درباره جایگاه روانشناسی ورزشی توضیح داد: روانشناسی ورزشی بررسی آثار، مبانی و فرآیندهایی روانشناختی در ورزش است و حدود 100 سال قدمت دارد. در مسابقات جای خالی یك روانشناس ورزشی در كنار ورزشكاران حس می شود. برای مثال بعد از برگشت ورزشكاران از مسابقات و اعزام ها ورزشكاران به یك ورزشكار نیاز دارند و به جای خالی او اعتراف می كنند. خوشبختانه در كشور ما هم برای پیشرفت این علم تلاش شده و كتاب های متعددی تالیف شده است و دانشجویانی در مقاطع مختلف از جمله دكتری در حال تربیت هستند. اما باید باور استفاده از علم آنها جا بیافتد و در حیطه ورزش كاربردی شود.
وی تاكید كرد: یك روانشناس ورزشی باید در تمام مراحل اعم از مسابقات، اردوها، مواقع استراحت و ... همراه تیم باشد تا به شناخت خوب و دقیقی از ورزشكاران دست پیدا كند و بر اساس این شناخت آنها را راهنمایی كند. متاسفانه مربیان و ورزشكاران از روانشناس انتظار معجزه دارند و تصور آنها بر این است كه كار روانشناس با چند دقیقه مشاوره تمام می شود. این در حالی است كه برای یادگیری بسیاری از مهارت های روانی ماه ها زمان لازم است.
اقدسی در ادامه گفت: ایده آل ترین حالت علم روانشناسی ورزشی این است كه برای هر رشته ورزشی یك متخصص روانشناسی داشته باشیم. مثلا روانشناس بسكتبال، فوتبال، تیراندازی و .... زیرا نیازهای ورزشكار در هر رشته متفاوت است.
برنامه زنده فرهنگ و ورزش شنبه 7 مرداد كاری از گروه تفریحات ورزشی و با اجرای حسین شریفی بود. این برنامه در جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا پنجشنبه از ساعت 12 تا 13:30، از رادیو ورزش پخش می شود.

دسترسی سریع
فرهنگ و ورزش