برنامه "فرهنگ و ورزش" این هفته (10 تا 14 آذر) به موضوع الگوسازی و الگومداری در ورزش می پردازد.
به گزارش رادیو ورزش؛ الگومداری آثار مثبت فراوانی بر نسل آینده و اخلاق و رفتار آنها نه تنها در ورزش، بلكه در عرصه جامعه و زندگی خواهد داشت. بستر و زمینه الگومداری، الگوسازی است. تا زمانیكه الگوها ساخته نشوند و مردم به خوبی آنها را نشناسند، الگومداری معنا نخواهد داشت. بنابراین الگوسازی مقدمه و پایه الگومداری است.
دكتر حسن بنیانیان، مسئول كمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی، در ارتباط با موضوع برنامه گفت: روز به روز نقش قهرمانان ورزشی و بازیگران عرصه هنر در فرهنگ و رفتارسازی ما افزایش پیدا می كند. طبیعتاً اگر كار این افراد مثبت، سازنده و در جهت اعتلای جامعه باشد، نقش مثبتی خواهند داشت و اگر رفتار و فعالیت آنها تخریبی باشد، به همان میزان نقش تخریبی شان افزایش پیدا می كند. همه ما بازیگر عرصه فرهنگ هستیم؛ اما میزان تأثیرگذاریمان متفاوت است.
وی، ادامه داد: شخصیت قهرمانان و هنرمندان از طریق رسانه ها مرتب انتشار پیدا می كند؛ به عنوان مثال وقتی ورزشكاری قهرمان می شود، وی را با ماشین خارجی جابجا می كنند؛ به همین ترتیب گرایش به خرید ماشین خارجی بیشتر می شود و به ازای آن كارگران ایرانی بیكار می شوند.
كاری كه ما باید در این زمینه انجام دهیم، این است تأثیراتی كه قهرمانان ورزشی دارند را آگاهانه برای آنها توضیح دهیم؛ اینكه شما دیگر خودت نیستی؛ یك سرمایه ملی هستی و حتی در تحولات فرهنگی، یك رسانه محسوب می شوی. وقتی قهرمان كشتی یك خانواده مستحكمی پایه گذاری می كند و همسرش فرد فعال و سازنده ای در جامعه است، در بین اقوام و آشنایان و حتی جامعه مسئله خانواده را استحكام می بخشد و در صورتیكه در رسانه ها عنوان شود كه یك قهرمان یا هنرمندی از همسرش جدا شد، این خبر طلاق را ساده سازی می كند.
دكتر بنیانیان، در ارتباط با فعالیت ها و برنامه های معاونت فرهنگی وزارت ورزش و جوانان گفت: بنده در جریان تلاش های معاونت فرهنگی وزارت ورزش هستم. كارهای خوبی انجام داده اند؛ اما به نظرم می توان این برنامه ها را توسعه داد. اصولاً یكی از رسالت های وزارتخانه های فرهنگی این است كه نهادهای مردمی ورزشی را راه اندازی كنند. ما در ورزشمان مدیران بسیار زیادی سالم و اهل فضل داریم كه می توان از ایده آنها استفاده كرد.
اكنون خیلی از قهرمانان در استان خودشان نفوذ گسترده ای دارند، نه در سطح ملی. ما از این نفوذ نمی توانیم خوب استفاده و جریان سازی فرهنگی كنیم. بهتر بود بین قهرمانان ورزش، هنرمندان و روحانیون استان ها ارتباطی برقرار كنیم و از درون آن تشكل خیرانه ای برای حل یك مشكل اجتماعی ایجاد كنیم. در این صورت هم قهرمان را حفظ می كنیم و هم زمینه رشد و تكامل وی را در مسائل اجتماعی ایجاد كنیم. اگر قهرمانان را رها كنیم، خطر سوء استفاده از آنها و تخریبشان زیاد خواهد بود؛ زیرا معروف شدن، خود آسیب زاست. بنده گاهی فكر می كنم اگر زمان حافظ بودیم، او را در سن 14 سالگی بهترین هنرمند جوان لقب می دادیم، حافظ دیگر مطالعه نمی كرد و به این نقطه نمی رسید.
وی، در خصوص حضور قهرمانان در رسانه ها و الگوسازی اظهار داشت: قهرمانان سالم و با فطرت های پاك دنبال مطرح كردن خودشان در رسانه ها نیستند و افرادی كه در دنیای شهوت توجه هستند، خود پیش قدم می شوند. اصول صحیح این است كه ما از این افراد خواهش كنیم به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در رسانه ها حاضر شوند و درباره زندگی خود صحبت كنند.
برنامه فرهنگ و ورزش، امروز با اجرای درخشنده، كاری از گروه تفریحات ورزشی بود كه در جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت11:30 به مدت 1 ساعت و 25 دقیقه از رادیو ورزش پخش می شود.