فرهنگ و ورزش شنبه تا پنج شنبه از ساعت 11:30 به مدت 1:20دقیقه

كتاب های صوتی در حوزه ورزش

برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (20 تا 25 آبان) به موضوع كتاب و كتابخوانی می پردازد.

1396/08/23
08:28

به گزارش رادیو ورزش؛ استفاده از كتاب های گویا روشی است كه در تمام دنیا جایگاه مطلوبی بدست آورده و از طرفی درآمد خوبی هم در بازار اینگونه كتاب ها وجود دارد. در جامعه ما كه از مطالعه شفاهی به مطالعه تصویری وارد شدیم؛ مطالعه تصویری تبدیل به فرهنگ شده و به عبارتی از مطالعه مكتوب فاصله گرفته ایم. شاید به دلیل توجه به فضای مجازی، افراد بطور كاذب خودشان را از مطالعه بی نیاز می دانند. این موضوع یكی از دلایلی است كه به سوی شیوه های جدید مطالعه پیش برویم.
یكی از چهره های دوست داشتنی با صدای نوستالژیك كه بسیاری از ما خاطرات شیرینی با صدای او در برنامه «قصه ظهر جمعه» داریم؛ استاد محمدرضا سرشار است.
محمدرضا سرشار در خصوص كتاب های صوتی اظهار كرد: در شرایطی كه مردم امكان دسترسی به تلویزیون یا رادیو را ندارند؛ بهترین فرصت برای استفاده از كتاب های صوتی فراهم می شود. برای مثال در یك سفر زمینی طولانی می توان به یك رمان گوش داد. ضمن اینكه كتاب صوتی برای افراد بی سواد علاقمند به مطالعه، كودكانی كه توانایی كافی برای خواندن كتاب ندارند و همچنین نابینایان بسیار مفید است. این در حالی است كه مردم بینا و توانا هم به شنیدن بیشتر از خواندن راقبند. بخصوص اگر متن با صدای خوب فردی كه بر ادبیات مسلط است؛ پخش شود. افراد از شنیدن كتاب لذت می برند و كم حوصلگی های مربوط به مطالعه شخصی را می توانند با گوش دادن به كتاب های صوتی جبران كنند.
در این راستا رادیو قدمهای بلندی برداشته است. در دوره ای برخی از مهمترین رمان های كلاسیك جهان و ایران توسط گوینده های رادیو در برنامه ای بازخوانی شد و هم اكنون هم فایل های صوتی آن بر روی سایت ایران صدا قرار دارد. خارج از رادیو هم در زمینه كتاب های صوتی كار شده اما هنوز مشتری كافی برای آنها وجود ندارد تا بخش خصوصی بتواند سرمایه گذاری بیشتری بر روی آن داشته باشد.
بیشتر كتاب های صوتی كه تا كنون تهیه شده مربوط به بخش كودك و نوجوان است. برخی از ناشران خاص كه جنبه فرهنگی بالاتری نسبت به بقیه داشتند؛ شماری از كتابهایشان را بصورت صوتی درآورده اند. دارا بودن دانش و استعداد در تهیه كتاب صوتی كمك كننده است.
سرشار تاكید كرد: كتاب های صوتی باید وارد فضاهای مجازی شوند و نباید تنها در قالب CD باشند. برای مثال كتابها در كانال های تلگرامی پخش شوند تا از این طریق شمار خوانندگان افزایش پیدا كند. برای افزایش تعداد مخاطبان و سرعت گرفتن مطالعات اینچنینی می توان بطور رایگان فایل ها را در اختیارشان گذاشت.
وی درباره نگرانی ناشران از توزیع نسخه صوتی كتابشان توضیح داد: دولت باید قوانین سختگیرانه تری در زمینه قانون كپی رایت بگذارد و قادر به این كار هم است. می توان در خصوص كتاب های خاص مورد تائید مسئولین فرهنگی كه قرار است صوتی شوند؛ یارانه در نظر گرفت تا به ناشر كمك شود. از طرفی هزینه كم مطالعه صوتی تشویقی برای ترویج این نوع مطالعه در میان افراد خواهد بود.
كتابهای ورزشی هم گاهی بصورت صوتی منتشر می شوند كه مورد وثوق مردم واقع می شوند و بخشی از آنها زندگینامه افراد ورزشی است. وجهی از ورزش، حرفه ای است كه جنبه آموزشی دارد و وجهی دیگر به فرهنگ ورزشی، تاریخچه، زندگینامه، داستان های ورزشی و ... مربوط است و می تواند در قالب صوتی قرار گیرد. برای مثال داستان پوریای ولی از رادیو پخش شد و در آن برهه زمانی تاثیر زیادی بر روی مردم گذاشت و اشعار منصوب به پوریای ولی رواج پیدا كرده بود.
سرشار پیشنهاد داد: نباید از این موضوع غافل شویم كه آثار شاعران و نویسندگان را با صدای خودشان در زمانی كه در قید حیات هستند؛ ضبط كنیم. وزارت ارشاد باید در این زمینه سرمایه گذاری كند. هر نویسنده یا شاعری عمری دارد كه به پایان می رسد و ضبط و حفظ آثارش با صدای خودش فوق العاده برای آیندگان با ارزش خواهد بود.
برنامه زنده فرهنگ و ورزش دوشنبه 22 آبان كاری از گروه تفریحات ورزشی با اجرای محمد درخشنده بود. این برنامه جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12 تا 13:30، از رادیو ورزش پخش می شود.

دسترسی سریع
فرهنگ و ورزش