برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (15 تا 20 مهر) به موضوع گردشگری ورزشی خواهد پرداخت.
به گزارش رادیو ورزش؛ صنعت گردشگری یكی از صنایع مهم جهان است. ایران نیز همچون كشورهای دیگر قابلیت هایی برای رشد صنعت گردشگری ورزشی دارد. در واقع ایران با ورزشكاران و ورزش دوستانی زیادی كه دارد و همینطور ظرفیت های گوناگون صنعت گردشگری، می تواند توانمندی های زیادی در این زمینه داشته باشد.
ورزش هایی همچون چوگان، كشتی و ورزش های زورخانه ای و باستانی از جمله نام آشناترین ورزش های بومی و سنتی كشور به شمار می آیند. این ورزش ها به لحاظ جنبه های تاریخی، فرهنگی و هنری اهمیت ویژه ای در جذب گردشگران و جهانگردان داخلی و خارجی دارند. رشته های نامبرده در كنار كوهنوردی، دوچرخه سواری، بیابانگردی، قایقرانی، اسكی و مسابقات رالی به ویژه رالی در كویر می توانند در توسعه گردشگری كشورمان سهم عمده ای داشته باشند.
ایران از نظر آب و هوایی نسبت به تمامی كشورهای منطقه و برخی دیگر از مناطق جهان مزیت های زیادی دارد و زمانی كه در كشورهای عربی گرمای طاقت فرسایی حاكم است یا در اروپا برف سنگینی آمده؛ مناطقی در ایران وجود دارند كه از نظر آب و هوایی بسیار مساعد و دلپذیر و آماده پذیرایی از تیم های ورزشی جهت برپایی اردوهای ورزشی است.
گردشگری یكی از صنایع بزرگ در جهان است و گردشگری ورزشی صنعتی است كه از تركیب دو صنعت گردشگری و صنعت ورزش پدید آمده و افراد زیادی در سراسر جهان در آن اشتغال دارند. در كشورهای صنعتی، گردشگری به عنوان یك مجموعه بین 4 تا 6 ٪ تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می دهد و گردشگری ورزشی نیز بین 1 تا 2 ٪ از تولید ناخالص داخلی را شامل می شود. نرخ رشد صنعت گردشگری حدود 10 ٪ در سال برآورد می شود.
یكی از مناطق كشورمان كه ظرفیت های زیادی برای جذب گردشگر دارد؛ جزیره دیدنی قشم است.
محمدامین جعفری، مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جزیره قشم در خصوص رونق گردشگری ورزشی در این جزیره گفت: ما برای پیشرفت در گردشگری ورزشی باید ریل گذاری و بسترسازی كنیم تا فضا برای حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی فراهم شود. ما معتقدیم كه وزارت ورزش به فراخور فعالیت هایی كه در كشور انجام می دهد؛ بارها با فرصت های سرمایه گذاری بخش خصوصی مواجه شده است. چون وزارت ورزش در ماموریت های قبلی خودش بر روی توریسم ورزشی فعالیت چندانی نكرده؛ این فرصت ها را شناسایی و به بخش خصوصی معرفی نكرده است تا در این حوزه سرمایه گذاری كنند. با یك بازدید میدانی از بسیاری از مناطق كشور می توانیم فضاها و فرصت های موجود را كشف كنیم و در اختیار سرمایه گذاران قرار دهیم تا فرار سرمایه ای كه به سمت خارج از مرزها می رود؛ در كشور خودمان به بهترین شكل ممكن اشتغال آفرینی و ثروت آفرینی كند.
رضا شجیع، سرپرست دفتر محیط زیست و توسعه پایدار وزارت ورزش و جوانان در رابطه با توسعه گردشگری ورزشی بیان كرد: باید نسبت به گردشگری ورزشی رویكردی عام داشته باشیم و نباید سرمایه گذاری دولتی را به سمتی ببریم كه همان بلاهایی كه بر سر ورزشگاه ها و فضاهای ورزشی آمده و دولتی شده و اكنون در واگذاری آنها مشكل داریم؛ بر سر گردشگری ورزشی بیاید و آینده نگری نداشته باشیم.
جعفری در ادامه اظهار كرد: جزیره زیبای قشم سفره پربركتی از تمام فرصت هایی است كه به گردشگری ورزشی معنا می دهد. اگر بخواهیم مثال و نمونه ای از گردشگری ورزشی داشته باشیم كه به تمام نقاط كشور قابل تعمیم باشد؛ بهترین الگو را می توانیم قشم تصور كنیم. وجود خلیج فارس و ساحل طولانی اطراف جزیره فرصت های زیادی را فراهم می كند. در حوزه ورزش های دریایی فعالیت های خوبی انجام می شود. آمادگی برای ایجاد بیشترین كلوپ های تفریحات دریایی وجود دارد و می توانیم كلوپ های غواصی، شنای استقامتی، والیبال ساحلی، فوتبال ساحلی و ... و همچنین بهترین و مجهزترین كمپ های ورزشی را برای آماده سازی تیم های ملی همه رشته های ورزشی كشورمان داشته باشیم. علاوه بر این از مزایای منطقه آزاد قشم سهولت حضور ورزشكاران كشورهای مختلف بدون نیاز به گرفتن ویزا است.
وی تصریح كرد: انتظار نداریم كه تمام بودجه های دولتی به این سمت بیاید؛ بلكه انتظار ما این است كه تمام سرمایه گذاران بخش خصوصی كه به وزارت ورزش و جوانان مراجعه می كنند؛ هم در حوزه ورزش و هم در حوزه جوانان به سمت جزیره قشم معرفی شوند تا فرصت های زیادی كه در جزیره وجود دارد؛ شناسایی شود و مورد بهره برداری قرار گیرد.
شجیع در این رابطه گفت: ما همه روزه با خیل عظیم درخواست ها از بخش خصوصی، فدراسیون ها و موسسات مختلف روبرو می شویم كه دارای طرح های مختلف برای توسعه گردشگری هستند. شاید فضای كار در قشم خیلی راحت تر باشد و موانع قانونی كمتری در آنجا وجود داشته باشد. پیشنهاد من برای عملیاتی تر شدن كارها اعلام آمادگی جهت ایجاد اتاق مشترك توسعه گردشگری ورزشی با مشاركت وزارت ورزش، بخش خصوصی و منطقه آزاد قشم است. ما طرح های بسیار كاربردی و خوبی در این حوزه داریم. ظرفیت بالایی برای گردشگری در سواحل وجود دارد. انجمن موج سواری فعال شده و ظرفیت برای فعالیت قایقرانی، كمپ های تیم های ملی قایقرانی و سایر تیم های ملی وجود دارد.
وی تاكید كرد: علیرغم اینكه فعالیت های گردشگری را در منطقه گردشگری قشم دنبال می كنم و از ظرفیت كارهای خوبی كه انجام می شود؛ لذت برده ام تا بحال حركت جدی برای تعامل با وزارت ورزش و حتی مكاتبه ای بین این دو بخش انجام نشده است. ما می توانیم ظرفیت های خود را برای توسعه گردشگری قشم و برگزاری اردوها، رویدادهای مختلف و حتی ایده های جدید در رابطه با برگزاری رقابت های جدید فعال كنیم. این آمادگی را داریم تا با حضور وزارت ورزش و جوانان، بخش خصوصی و منطقه آزاد قشم اتاق مشتركی داشته باشیم. بخش خصوصی علاقه مند به سرمایه گذاری در گردشگری را به این اتاق دعوت می كنیم و یك سری فعالیت ها را آغاز می كنیم كه مطمئنا نتیجه بخش خواهد بود.
جعفری ضمن تشكر از این ارائه این پیشنهاد بیان كرد: این فرصت خوبی برای ما است و حضور دكتر سلطانی فر و دكتر مومنی در راس دو نهادی كه در توسعه گردشگری ورزشی موثرند؛ در كنار بخش خصوصی كه قدرت فعالیت در حوزه ورزش را دارد؛ فرصت بزرگی است. هر چه زودتر می توان این اتاق مشترك را تشكیل داد و منتظر دعوت وزارت ورزش و جوانان می مانیم. اگر این اتفاق از سوی وزارت ورزش و جوانان صورت بگیرد؛ اطمینان خاطر بیشتری برای ما به وجود می آید؛ زیرا حاكمیتی بزرگ به نام وزارت ورزش پشت این فعالیت ها است و حمایت می كند. از طرفی بخش خصوصی بهتر می تواند در كنار كار باشد.
وی افزود: از طریق این اتاق می توان دهكده ورزش های آبی و ساحلی ایران را در جزیره قشم برپا كنیم.
شجیع ابراز امیدواری كرد: ما كاملا آمادگی داریم و در اولین فرصت دعوت بعمل می آوریم. امیدواریم از طریق رادیو ورزش خبر این اتفاق بزرگ را به مردم برسانیم.
برنامه زنده فرهنگ و ورزش دوشنبه 17 مهر كاری از گروه تفریحات ورزشی با اجرای حسین شریفی بود. این برنامه جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12 تا 13:30، از رادیو ورزش پخش می شود.