برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (25 تا 30 شهریور) به بررسی ارتباط بین هنر و ورزش اختصاص خواهد یافت.
به گزارش رادیو ورزش؛ رفتار همه موجودات مبتنی بر هدف است و انسان هم بیش از هر موجود زنده دیگری هدفجو و هدفگرا است. هدف ها یا خودآگاه و یا ناخودآگاه هستند. هدف هایی كه ناخودآگاهند بیشتر جنبه غریزی و فطری دارند و برای حفظ بقای موجود زنده تحقق پیدا می كنند. اما هدف های خودآگاه بیشتر مخصوص توجه به موضوعاتی هستند كه به انسان مرتبط است و بر اساس پیشبینی ها و توجه به امكانات و راه های پیشرفت در قالب برنامه ها مطرح و اجرا می شوند.
حركت های مهارتی مانند نواختن پیانو، نقاشی، انجام فعالیت های ورزشی و ... در كنار هم می توانند فرآیندی را ایجاد كنند كه انسان را وادار به انجام حركت ارادی كند. نیاز به حركت بدن یا اندام اولویتی است كه می تواند به افراد كمك كند تا ارتباطشان را با دو حوزه فعالیت های جسمانی و حضور در اجتماع تقویت شود.
ویژگی های مشتركی در فعالیت های مهارتی قابل توجه اند كه در اغلب آنها هدفی برای دستیابی تعیین می شود. به این معنا كه فعالیت های مهارتی هدفی را دنبال می كنند. دستیابی موفقیت شخص به اهداف مورد نظرش مستلزم یادگیری است. مهارت ها بر اساس گروه های عضلانی مورد توجه قرار می گیرند و البته به دو گروه مهارت های حركتی كوچك و بزرگ تبدیل می شوند.
انسان بطور طبیعی موجودی اجتماع و خواهان برقراری ارتباط متقابل با دیگران است. با كمك ورزش می توان این غریزه اجتماعی را برآورده ساخت. همچنین در این عرصه امكان دستیابی به ارزش های اجتماعی زیادی مثل فعالیت های گروهی، وفاداری جمعی و روحیه ورزشكاری را هم فراهم می كند. از سوی دیگر ورزش وسیله تفاهم غیر زبانی است كه خویشتن حقیقی انسان در آن تجلی پیدا می كند. ورزش هنر پرورش روح است. علم و عملی است كه در عمل موجب گسترش جسم و آراستگی تن انسان می شود. اما ثمره و نتیجه آن بسیار بی كران و با ارزش است. فعالیت های ورزشی در كنار پرورش جسم در ابعاد روح انسان هم كاوش می كند و این اصل اساسی و تفكیك ناپذیر رابطه انسان با هنر است.
ورزش به فرد كمك می كند تا به تعادل برسد و با هدیه كردن شادی های عمیق و نجات جسم انسان روحش را رهایی ببخشد. محیط صمیمانه و مطلوب ورزشی هم اغلب فرصت مناسبی است كه برای ایجاد روابط انسانی و پرورش روحیه همكاری ورزشكار و هنرمند باید طبیعت را فعالانه و در هماهنگی با حركت ببینند و تنها به این ترتیب است كه می توان ورزش را به سوی ایجاد یك فرهنگ جدید، فرهنگی كه در هیچ سكوتی حل نمی شود؛ هدایتش كرد.
امیرهوشنگ للهی، دانشجوی دكترای فلسفه هنر در خصوص رابطه ورزش و هنرسینما گفت: زمانی كه حوزه های مختلف هنر با ورزش ارتباط پیدا می كند؛ جذابیت های فراوانی خواهند داشت. در ابتدا می توان ورزش و سینما را بی ارتباط با یكدیگر در نظر گرفت اما بتدریج و با دقت بیشتر متوجه می شویم كه واقعیت چیز دیگری است و گاهی سینما به سراغ ژانرهای ورزشی می رود. این ژانرها در قالب فیلم های داستانی ورزشی و مستند ورزشی شكل می گیرند.
از طرفی بعضی از مسابقات ورزشی به قدری جذاب هستند كه نوعی درام می شوند. گاهی انتهای مسابقه با شادی و پیروزی همراه می شود و گاهی تبدیل به یك تراژدی می شود.
امروزه تلویزیون از فضای ورزش استفاده می كند و به واسطه تصویربرداری های متفاوت و متنوع و حال و هوای تازه ای كه خلق می كند. گاهی جذاب تر از آنچه در ورزشگاه اتفاق می افتد را خلق می كند.
حقیقت این است كه ژانر ورزشی در سینما زیاد محبوب نیست. فیلم هایی مثل راكی بالبوا، فرار بسوی پیروزی برای علاقمندان به ورزش جذاب بود. فیلم های موفقی در این حوزه وجود دارد اما لزوما همه این نوع فیلم ها جذاب و موفق نبوده اند. در كشور ما هم ساخت این نوع فیلم ها آسان نیست. زیرا فضای ساخت و وسایل لازم را نداریم. ضمن اینكه تهیه كننده باید پول زیادی را صرف كند كه از بابت اطمینان زیادی ندارد. فیلم ها و سریالهایی در ایران ساخته شده اما هیچكدام موفق نبوده اند. در حوزه مستند كارهای بهتری صورت گرفته كه الگوی مناسبی برای سینمای ما است اما در حوزه داستانی نمونه موفقی نداریم.
در دنیا فیلم های ورزشی وجود دارد كه برنده جایزه های متعدد هنری شده اند. اما در كشور خودمان این اقبال را نداشته ایم. برای مثال فیلم «عزیز میلیون دلاری» جایزه اسكار بهترین فیلم را گرفت و فیلم هایی در حوزه شرق آسیا بوده كه از ورزش های بومی خودشان استفاده كردند و با استفاده از فضای شمشیربازی های ستنی و هنرهای رزمی به جذابیت فیلم افزوده اند. اما فضای ایران با خارج از آن قابل مقایسه نیست زیرا تجربیات درخشانی در سینمای داستانی نداشته ایم و مطمئنا می توان فیلمی داستانی با بستر ورزشی ساخت كه مروت، دوستی و جوانمردی را نمایش دهد. ما در ابتدا باید الگوی بومی خود را بشناسیم و سپس امكانات دراماتیك ورزش را وارد سینما كنیم.
برنامه زنده فرهنگ و ورزش شنبه 25 شهریور كاری از گروه تفریحات ورزشی با اجرای محمد درخشنده بود. این برنامه جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا پنجشنبه از ساعت 12 تا 13:30، از رادیو ورزش پخش می شود.