برنامه مشاور یكشنبه 5 آبان با حضور دكتر امیرحسین عابدی یكتا، متخصص پرشكی ورزشی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به ارائه نكاتی در رابطه با دوچرخه سواری پرداخت.
به گزارش رادیو ورزش؛ دكتر امیرحسین عابدی یكتا، متخصص پزشكی ورزشی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در خصوص دوچرخه سواری توضیح داد: ورزش هایی كه توسط دوچرخه انجام می شود هم جز ورزشهای هوازی است كه در طی زمان بصورت استقامتی انجام می شود و نیازمند افزایش ضربان قلب و ریه است و باعث بهبود گردش خون و هم جز ورزشهای قدرتی برای اندامهای تحتانی است.
عابدی یكتا تاكید كرد: دوچرخه باید برای قد و فیزیك فرد دوچرخه سوار مناسب باشد. اندازه هایی مثل طول ركاب، طول زین، محل قرارگیری دسته دوچرخه و فرم قرارگیری فرد باید استاندارد باشد تا از بروز آسیبهای حین ورزش جلوگیری كند.
همچنین دوچرخه همانند هر وسیله نقلیه دیگری ممكن است آسیب زننده باشد و خطر تصادف دوچرخه سوار را تهدید كند. بنابراین محل دوچرخه سواری و تجهیزات دوچرخه باید استاندارد باشد تا خطرات ناشی از آن به حداقل برسد.
وی در خصوص افرادی كه از زانو درد رنج می برند و متمایل به دوچرخه سواری هستند؛ توضیح داد: پیشنهاد می كنم برای بهبود درد زانو دوچرخه سواری كنید تا با تقویت عضلات 4 سر ران به كاهش دردهای زانو كمك كنند. ولی باید دقت كرد كه در شیب سربالایی ركاب نزنید. در این حالت استفاده از دوچرخه های ثابت بدون اعمال شیب و با قدرتی متناسب كه منجر به درد زانو نشود توصیه می شود.
مفصل زانوی سالم در بازترین حالت خود بگونه ای است كه هرگز صاف نمی شود و حالت خمیده ای در حد 5 یا 10 درجه دارد. از طرفی زانوی سالم در بسته ترین حالت خودش نباید بالاتر از مفصل ران قرار گیرد. در هنگام دوچرخه سواری اگر زانو بیش از حد جمع شود و بالا بیاید؛ ما در حال آسیب زدن به زانو خود هستیم و باید دوچرخه استاندارد انتخاب كنیم.
عابدی یكتا درباره رشته ورزشی اسپینینگ اظهار كرد: مدتهاست افراد با استفاده از دوچرخه های ثابت با قدرتهای گوناگون به این ورزش روی آورده اند. اسپینینگ ورزش بسیار خوبی است در صورتی كه بدرستی از آن استفاده شود.
وی در زمینه دوچرخه سواری و دیسك كمر اظهار كرد: یكی از دلایلی كه باعث درد دیسك كمر و خارج شدن آن از جایگاهش می شود؛ ضعف لیگامانهای قرار گرفته در طول مهره های كمر است. قرار گرفتن در یك حالت تكراری در دوچرخه سواری باعث آسیب دیسك نمی شود. كمردرد در میان دوچرخه سواران شایع است ولی علت اصلی آن آسیب دیسك كمر نیست بلكه ضعفهای عضلانی است.
متخصص پرشكی ورزشی افزود: هرچه محور ركاب دوچرخه كوچكتر و محور چرخ عقب بزرگتر باشد؛ فشار كمتری به پاها وارد می شود. زمانی كه در سربالایی دوچرخه سواری می كنیم یا در ابتدای راه دوچرخه سواری هستیم؛ این حالت خوبی است. همینطور زمانی كه در سرپایینی هستیم و یا قدرت عضلات خوب است؛ می توانیم از دنده ركاب بزرگتر و دنده چرخ كوچكتر استفاده كنیم تا با فشار وارد كردن به عضلات 4 سر ران حالت قدرتی تری پیدا كنیم. تمام این تنظیم قدرتها منوط به مبتدی نبودن دوچرخه سوار است.
برنامه مشاور با رویكرد پاسخگویی به سوالات ورزشی و سلامت محور ساعت 8:30 هر روز بجز جمعه ها از رادیو ورزش پخش می شود.