از ساعت به مدت

اجرای گزارشگر زن از حاشیه ها تا فرصت ها

برنامه ورزش و جامعه چهارشنبه اول آبان با حضور مهدی شكری، مدیر گروه مسابقات و علیرضا مقصودی، مدیر گروه ورزش و جامعه شبكه رادیویی ورزش به توضیح در خصوص استفاده از تیم گزارشگری بانو در ارائه گزارش رقابت های فوتبال لیگ قهرمانان اروپا پرداخت.

1398/08/01
16:30

به گزارش رادیو ورزش؛ امشب (چهارشنبه) در جریان رقابت های هفته سوم از مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا بین تیم های چلسی و آژاكس مسابقه خواهد بود. اما اینبار یك اتفاق ویژه در گزارش این رقابت رخ خواهد داد و شما صدای گزارشگر بانوی رادیو ورزش را برای گزارش این رقابت خواهید شنید.
مهدی شكری، مدیر گروه مسابقات شبكه رادیویی ورزش در این رابطه توضیح داد: این واقعیت انكارناپذیری است كه نیمی از جامعه ما را زنان تشكیل می دهند. پس چگونه می توانیم انتظار داشته باشیم كه نیمی از استعدادهای جامعه در زمینه های مختلف و در عرصه های گوناگون می توانند حضور موثر و فعالی داشته باشند؛ اما نادیده گرفته شود.
وی در ادامه گفت: اگر بخواهیم به رشد و پیشرفت جامعه خود در عرصه های مختلف توجه كنیم باید زمینه ظهور، بروز و حضور خانمها را فراهم كنیم. نكته مهم این است كه امروزه به همگان ثابت شده كه در جامعه ما، خانمها در عرصه هایی كه فعالیت داشته اند؛ تاثیرگذار بوده؛ هستند و خواهند بود. هر یك از ما در هر بخشی یك وظیفه مهم و اساسی بر عهده داریم و باید تلاش كنیم تا زمینه رشد جوانان بخصوص دختران جوان و مستعد فراهم شود.
شكری تصریح كرد: طی سالهای اخیر زنان كشورمان شایستگی خودشان را به اثبات رسانده اند و به امید خدا در سالهای آینده شاهد بروز و ظهور استعدادهای بیشتری در این خانمها خواهیم بود. در گذشته تجربه گزارشگری خانمها را در رشته های مختلف ورزشی داشته ایم. در رادیو ورزش از خانمهای گزارشگر برای گزارش رشته های مختلف بانوان مانند كشتی كلاسیك بانوان، فوتبال، فوتسال، هندبال، بسكتبال، ژیمناستیك، تنیس روی میز، كبدی و بسیاری از رشته های دیگر در مسابقات مختلف بین المللی و داخلی، المپیك و پارالمپیك برای مخاطبان و علاقمندان به ورزش استفاده كرده ایم تا مخاطبان در جریان اتفاقات روز دنیای ورزش قرار بگیرند.
مدیر گروه مسابقات شبكه رادیویی ورزش افزود: ما در برنامه تخصصی «ورزش ایران، كشتی» بانوی كارشناس و متخصص تحلیلگر كشتی داریم كه از زوایای مختلف و بعد فنی كشتی كشور را بررسی و تحلیل می كند و به جرات می توان گفت چیزی از كارشناسان آقا كم ندارد.
اما آنچه كه امشب اتفاق خواهد افتاد و از برنامه های دیگر متفاوت است؛ این است كه تا بحال تیم حرفه ای كه مسابقات آقایان را بطور جمعی گزارش دهد؛ وجود نداشته است. در برنامه گزارش فوتبال امشب تیم شامل یك كارشناس داوری از افتخارآفرینان جامعه بانوان، یك كارشناس فنی باسابقه از فوتسال دختران كشور، به گزارشگری یكی از خانمهای گزارشگر با سابقه و با اجرای یكی از مجریان زن شبكه ورزش است.
شكری تاكید كرد: استفاده رادیو ورزش از این تیم نشان دهنده توانمندی های خانمهای فعال در رادیو ورزش است. زنان طی سالها در بخش های مختلف رادیو ورزش حضور داشته اند و امروز با نگاه ویژه ای كه از طرف مدیریت شبكه رادیویی ورزش به این همكاران شده در قالب یك مجموعه این كار تیمی را ارئه خواهند داد. از نظر مدیریت شبكه ورزش با این كار فعالیت آنها دیده می شود و اعتماد به آنان شكل می گیرد. ما در رادیو ورزش عرصه جدیدی را باز كرده ایم و در صورت موفقیت، این تجربه ادامه می یابد و می توانیم در بخش های مختلف این كار را انجام دهیم.
مدیر گروه مسابقات شبكه رادیویی ورزش اظهار كرد: رویكرد رادیو ورزش و گروه مسابقات استفاده منطقی و صحیح از ظرفیت بانوانی است كه در حوزه ورزش تخصص دارند. خانم ها در عرصه كارشناسی و داوری ورزش از آقایان چیزی كم ندارند و اگر نگاهی به مسابقات داشته باشیم متوجه می شویم كه یكی از خانمهای شایسته داوری ما برای قضاوت مسابقات المپیك دعوت شده است. امروزه بانوان ما در بخشهای مختلف ورزشی چنان شایستگی خود را بروز داده اند كه در دنیا به آنها اعتماد شده و گزینه اول قضاوت در رقابتهای بین المللی شده اند.
اگر تا به امروز این فرصت ها داده نشده در رادیو ورزش به شكلی منسجم و سیستمی این فرصت به خانمها داده خواهد شد تا در آن بتوانند فعالیت های خودشان را در بخش های مختلف دنبال كنند.
شكری ادامه داد: شاید از نگاه برخی این تصور وجود داشته باشد كه این تصمیم آنی گرفته شده اما فرآیند استفاده از خانمها در بخش های گزارشگری و گویندگی در رادیو ورزش یك فرآیند طولانی مدت است و طی سالیان گذشته كادرسازی صورت گرفته است. با توجه به نیاز جامعه مخاطب در رادیو ورزش برنامه ریزی شده و گزارشگران خانم ما از سالها قبل در كلاسهای آموزشی مراحل مختلف را پشت سر گذاشته اند تا به شرایط امروزی برسند. در واقع اتفاقی كه امشب درباره گزارش ورزشی رخ خواهد داد؛ یك تصمیم آنی نیست بلكه استفاده منطقی و صحیح و كارشناسی شده از پتانسیل خانمهای متخصص در حوزه ورزش برای كمك به رشد و توسعه ورزش كشور است و این یك جریان است.
علیرضا مقصودی، مدیر گروه ورزش و جامعه شبكه رادیویی ورزش نیز در زمینه رسالت رادیو ورزش در خصوص اینكه بانوان بتوانند با اعتماد بنفس بیشتری در این حوزه فعالیت كنند و همچنین راهكار شكست و عقب نشینی سوءاستفاده ها و سم پاشی فضاهای نامیمون در رابطه با شكلگیری چنین فعالیتهایی اظهار كرد: رادیو و صداوسیما یك رسانه حاكمیتی اند و بر مبنای نگاه ایرانی و اسلامی مواضع خود را پیش می برد. قطعا رادیو ورزش هم این مبانی را در اقدامات خود رعایت می كند تا بتواند مردم شریف ایران را به سمت ورزش سوق دهد و اطلاعرسانی مناسبی انجام دهد.
وی تصریح كرد: نگاه اسلام به جنسیت یك نگاه درجه دو است. نگاه اول و درجه یك حیثیت انسانی است كه در آن جنسیت نقش ندارد. جنسیت امری ثانویه و عارضی است و بیشتر در كاركردهای زندگی معنا پیدا می كند. ولی در مسیر اصلی بشریت هیچ تاثیری ندارد. ما انسانیت را به دو بخش تقسیم نمی كنیم؛ بلكه مساله واحدی است. ازین جهت زن و مرد در عملكردهای ورزشی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تفاوتی با همدیگر ندارند. تفاوتها بیشتر در طی مراحل رسیدن به كمال اند كه در اسلام به آن اشاره می شود. در حقوق اجتماعی و فردی هم تفاوتی بین زن ومرد وجود ندارد و این موضوع در كلام امامین انقلاب اسلامی به كرات ملاحضه می شود. در كتب شهید مطهری هم به كرات به آن اشاره شده است.
مدیر گروه ورزش و جامعه شبكه رادیویی ورزش همچنین گفت: در چند مساله شخصی و اختصاصی امتیازاتی به زن یا مرد داده شده كه این امتیازات به اقتضای طبیعت رفتاری و هنجاری زن و مرد است. ما باید به حضور زنان در ورزش نگاهی جامع داشته باشیم زیرا اسلام هم همین نگاه جامع را دارد. هرگز به دنبال این نیستیم كه مرد را شبیه زن و زن را شبیه مرد كنیم! اصالت زن برای رادیو ورزش و رسانه ملی محفوظ است و نگاه ابزاری به زنان را به هیچ وجه نمی پسندیم و تبلیغ هم نمی كنیم. بلكه زن را با كیفیت كارش، كاركردها، قابلیتها و ظرفیتهایش می سنجیم نه اینكه او را در فضای دوقطبی مرد و زن قرار دهیم یا در خانواده در فضای دوقطبی زن و شوهر بگذاریم و یا حتی در جامعه دوقطبی و تنازع ایجاد كنیم و از آن بهره برداری سیاسی، جناحی و یا ایجاد فشار بین المللی كنیم.
مقصودی تاكید كرد: در تایید صحبت های آقای شكری این را اضافه می كنم كه این تصمیم دفعی نبوده و سالهاست كه آزموده شده و زنان و دختران متخصص به كمك رادیو ورزش آمده اند و گزارشگری های مختلفی را در حوزه بانوان و حتی آقایان داشته ایم. استفاده از ظرفیت ها مدنظر ما است و نگاه فمنیستی به این موضوع نداریم بلكه نگاه ما درست و از روی اصالت است. ازین جهت می توان از مبانی فكری رادیو ورزش به حوزه زنان مطلع شد.
نگاهمان این است كه بانوان جامعه ما صدای رادیو خود را بلندتر كنند و آن را روی موج رادیو ورزش )موج FM ردیف 92 مگاهرتز (بیاورند. زیرا رادیو ورزش تصمیم گرفته به مطالبات 50% از جامعه كه زنان هستند بپردازد تا زنان جامعه ایرانی اسلامی بیشتر شنیده شوند. این نگاه در خور یك نگاه تبئینی است كه باید در برنامه های مختلف به آن پرداخت.
وی ادامه داد: بر مبنای جامعه مخاطبی كه در رادیو ورزش داریم؛ به سمت ایجاد برنامه های اختصاصی بانوان رفته ایم. برنامه هایی مانند «گلخانه» كه با مشاركت خانواده ها روی آنتن می رود و اتفاقا محور آن زن خانواده و ورزش و محوریت مدیریت عاطفی زن در خانواده است، «بانوی قهرمان» كه مفصلا به ورزش بانوان می پردازد، «گپ آهنگ» كه اغلب با حضور مهمانان ورزشكار خانم با رویكرد اجتماعی در حوزه های مختلف و نه فقط ورزشی ارائه می شود و نیز برنامه «بانوگ».
مدیر گروه ورزش و جامعه شبكه رادیویی ورزش در خصوص فعالیت زنان در رادیو ورزش توضیح داد: برنامه صبح و ورزش به تهیه كنندگی صدف سبحانی بروی آنتن می رود. یا برنامه عصرانه از گروه تفریحات با مدیریت فتانه سوزنده پخش می شود. همینطور برنامه بانوی قهرمان توسط سحر مستدام تهیه می شود. از ظرفیت بانوان در همه برنامه های رادیو ورزش استفاده می شود و این نشان دهنده سمت و سوی درست حركت رادیو ورزش و تفاوت بین نگاه ابزاری و بر مبنای موهومات با نگاه درست و اصولی به حوزه بانوان متخصص در ورزش است كه رعایت می شود. ما مدعی نیستیم كه همه كارهایی كه در رادیو ورزش اتفاق می افتد قطعا درست است اما سمت و سو و هدفگذاری ما بر مبنای اصولی و چشم انداز مناسبی توسط مجموعه رادیو ورزش صورت گرفته كه با راهبری مدیر رادیو ورزش، غلامرضا میرحسینی است و گویای این است كه ما حضور بانوان در رادیو ورزش را پررنگتر می كنیم و مخاطب بانوی ما در رادیو ورزش افزایش پیدا می كند. افزایشی نه بر مبنای شعار بلكه بر مبنای عقلانیت و بهره بردن از كیفیت و كارایی.
شكری، مدیر گروه مسابقات شبكه رادیویی ورزش نیز در تكمیل این اظهارات بیان كرد: ما در شبكه رادیویی ورزش از ظرفیت ها استفاده بهینه می كنیم. در جامعه ایرانی ما زن محور اصلی جامعه و زیربنای زندگی است. این نشان از ارزش زن و مادر در جامعه ای دارد كه در شكلدهی به جامعه ما نقش اساسی دارند. نقش بانوان در ورزش جامعه به وضوح دیده می شود. زنان علاوه بر وجه انسانی و نقش اجتماعی خودشان در سطح كلان در خانواده هم دارای مسئولیت هایی هستند كه اساسی ترین آن تربیت فرزند و پاسداری از كیان انسانی و دینی خانواده كه از مهمترین وظایف زن به عنوان مادر و همسر هستند؛ است. زمانی كه زن در جامعه ما چنین نقش ارزشمند و بزرگ تربیتی دارد؛ می تواند در حوزه ورزش و برنامه های ورزشی هم همان جایگاه را به شكل دیگری به منصه ظهور برساند. نگاه ما در رادیو ورزش استفاده از ظرفیتهای زنی است ك در جامعه ما فعال است.
مقصودی نیز درباره تبلغات منفی و مسموم در حوزه زنان و ورزش و جلوگیری از آسیبهای ناشی از آن بیان كرد: الحمدلله شنوندگان رادیو ورزش فهیم هستند و مسائل را از حوزه های مختلف دنبال می كنند و مطلع هستند كه دنیای غرب برای اینكه بتواند با هنجارهای كشورهایی كه با آنها مخالف است؛ مقابله كند تا گسیختگی اجتماعی ایجاد كند به دنبال هجوم به قابلیتها و ظرفیتهای كشور است. زنان در كشور ایران چه در حوزه ورزش و چه در حوزه های مختلف دیگر یك قابلیت و ظرفیت محسوب می شوند و مشاركت فعالی دارند. همانگونه كه مستحضرید جمعیت دختران دانشجو نسبت به پسران بسیار بیشتر است. در حوزه های دانش بنیان، ورزشی و ... اگر زیرساخت های مناسبی برای بانوان و حتی حداقلهایی در زیرساخت ها ایجاد شود؛ شاهد پیشرفت حتی بیشتر از آقایان در آنها هستیم.
ما در رسانه به دنبال این هستیم كه نگاه سوء استفاده جویانه دشمنان به حوزه زنان را كه اتفاقا از بین بردن قابلیت های آنان است را بزداییم. نگاهی كه بردن زن به مسائل حاشیه ای است و مسیر تعالی آنها در حوزه های مادی ومعنوی را مخدوش می كند. ما به دنبال تمیز گذاشتن بین این نوع نگاه ها با نگاه خودمان هستیم و نمی گذاریم كه برنامه هایمان به سمت و سویی برود كه با نگاه های غربی مخاطبمان را جذب كنیم. ما بدنبال این هستیم كه مسیر را باز كنیم تا بانوان در حوزه های ورزشی خودشان گزارشگر و تهیه كننده داشته باشند و همینطور در سایر برنامه های گروه مسابقات بیشتر به ورزش بانوان بپردازیم. ورزش آقایان بر خلاف بانوان در همه رسانه ها بیشتر در دسترس است. رسانه ای مانند رادیو به دلیل ویژگی های خاص بهتر می تواند ورزش مخصوص بانوان را پوشش دهد.
در اینجا تفاوت دو دیدگاه در حوزه ورزش بانوان دیده می شود. یك دیدگاه این است كه برود به مسائل حاشیه ای و حتی به هنجارهای جامعه و نگاه ایرانی و اسلامی تعدی كند و از آن مسیر بین مردم یا زنان جامعه دوقطبی ایجاد كند و سیر سیاسی خود در جامعه بین الملل را اجرا كند. دیدگاه دوم كه بر مبنای نگاه ایرانی و اسلامی، شناسایی قابلیتها و ظرفیت های زنان خودمان و مطالبه بحق ورزش بانوان از مسئولین ورزش كشور است كه از آنها بخواهیم تا زیرساخت های مناسب و شرایط لازم برای حضور ورزشكاران بانوی ما در عرصه های ورزش داخل و خارج كشور را فراهم كنند تا در حوزه ورزش همگانی و قهرمانی موفق باشیم. باید از حاشیه ها فاصبه بگیریم زیرا باعث عدم رشد بانوان می شود و اتفاقا حاشیه ها آمده اند تا زنان ما را زمین گیر كنند. خواستگاه رادیو ورزش حفظ كرامت زن ورزشی ایرانی مسلمان است.
برنامه ورزش و جامعه امروز با اجرای شهرام نوروزی و با تهیه كنندگی محسن جوادی پخش شد. این برنامه زنده همه روزه بجز جمعه ها ساعت 12 به مدت 55 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.

دسترسی سریع
مشاور