برنامه مشاور چهارشنبه 17 مهر با حضور دكتر احمد اسماعیل زاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران به موضوع رژیم كتوژنیك و همچنین پرپروتئین برای لاغری اختصاص داشت.
به گزارش رادیو ورزش؛ احمد اسماعیل زاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: امروزه چاقی به عنوان یك معضل در بسیاری از كشورها مطرح می شود. علت اصلی افزایش چاقی در جوامع امروزی تغییر در شیوه زندگی افراد، خوردن غذاهای پرچرب و پركالری و عدم تحرك و فعالیت بدنی كافی است.
وی در ادامه توضیح داد: حدود 25% افراد جامعه دچار چاقی (بیمارگونه) هستند. اما اگر آمار افراد دارای اضافه وزن را هم اضافه كنیم از هر سه نفر دو نفر مبتلا به چاقی هستند. بطور كل حدود 70% افراد بزرگسال جامعه ما چاق هستند. در مورد افراد زیر 18 سال نیز حدود 15 تا 20 % دچار اضافه وزن و مستعد چاقی هستند. زیرا طبق تحقیقات صورت گرفته 80% كودكان دارای چاقی در بزرگسالی هم چاق خواهند بود.
لازم به توضیح است كسی كه دارای حجم عضلانی زیادی است و یا بدنش در اثر احتباس آب دچار ورم شده چاق محسوب نمی شود و چاقی به كسانی منسوب می شود كه دارای چربی زیادی در بدن خود باشند.
اسماعیل زاده تاكید كرد: یكی از درمانهای رایج و موثر برای درمان چاقی استفاده از رژیم غذایی مناسب است. رژیمی كه بدرستی بافت چربی بدن را مورد هدف قرار دهد. رژیم های سرخود و یا حذف وعده های غذایی راه خوبی برای كاهش چربی نیست.
یكی از مصطلح ترین رژیمهایی كه امروزه استفاده می شود؛ رژیم كتوژنیك است. این یك تبلیغ است؛ زیرا هیچ راه معجزه آسایی برای لاغری جز تغییر در شیوه زندگی نیست.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره رژیم كتوژنیك توضیح داد: درشت مغذی هایی هستند كه در بدن ما تبدیل به انرژی می شوند مثل كربوهیدرات، چربی و پروتئین. در رژیم كتوژنیك میزان كربوهیدرات به طرز چشمگیری محدود می شود. افراد در این رژیم مواد غذایی مانند نان، برنج، بیسكوئیت، سیب زمینی و ماكارانی را محدود كرده و انرژی مورد نیاز خود را از چربی تامین می كنند. در واقع مواد پرچربی مثل كره، خامه، لبنیات پرچرب و گوشت پرچرب جایگزین كربوهیدراتها خواهد شد.
زمانی كه بدن برای داشتن انرژی هیچ كربوهیدراتی نداشته باشد به سراغ مصرف این چربی رفته و نهایتا سوخت ناقص این چربی ها باعث ایجاد اجسام كتونی می گردد. برای دفع مواد كتونی باید مقدار زیادی آب از بدن دفع شود. در نگاه اول فرد احساس كاهش وزن می كند اما در واقع بدن او مقدار زیادی مایعات از دست داده و با جایگزینی آب تخلیه شده، وزن به حالت قبل باز خواهد گشت.
اسماعیل زاده تاكید كرد: هدف از كاهش وزن كاهش وزن توده چربی بدن است نه آب. ضمن اینكه اثر اینگونه رژیم ها كوتاه مدت است و در طولانی مدت عوارض متعددی را در پی دارد زیرا موجب از دست رفتن شادابی پوست، ریزش مو و ناسازگاری سیستم گوارش می شود. از طرفی اجسام كتونی در نهایت به سنگهای اوراته در كلیه تبدیل می شوند و یا در مفاصل ته نشین شده و مشكلات نقرس را در پی دارند.
بنابراین رژیمهای كتوژنیك به هیچ عنوان برای لاغری توصیه نمی شود. این رژیم تنها در برخی از بیماریها مثل مبتلایان به صرع و كسانی كه دچار تشنجهای مكرر (مقاوم به درمان) می شوند؛ كاربرد دارد. زیرا وجود اجسام كتونی در بدن آنها منجر به كاهش تشنج خواهد شد.
متخصص تغذیه در زمینه رژیم پرپروتئین نیز توضیح داد: نوعی از رژیم وجود دارد كه فرد روزانه میزان زیادی پروتئین دریافت می كند. برای مثال صبحانه تعدادی تخم مرغ، نهار مرغ و شام مقداری كباب می خورد. در این رژیم مواد پروتئینی بسیاری در طی روز برایشان تجویز می شود. زمانی كه پروئین به مقدار زیاد وارد بدن شود؛ محصول آن یعنی اوره هم افزایش پیدا می كند. بدن برای دفع اوره مجبور به تخلیه زیاد مایعات است. در این حالت بنظر می رسد سرعت كاهش وزن زیاد است. اما این سیر كاهشی كوتاه مدت است و بار زیادی بر دوش كلیه ها قرار می گیرد. علاوه براین با كاهش مواد كربوهیدراتی كه حاوی ویتامینهای گروه B هستند؛ باید شاهد عوارض چشمگیری همچون ریزش مو بود.
برنامه مشاور همه روزه بجز جمعه ها ساعت 8:30 به مدت 25 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.