از ساعت به مدت

فرهنگ برخورد با پیشكسوتان سالمند

برنامه "ورزش و جامعه" یكشنبه 7 مهر با حضور عظیمی، جامعه شناس به بحث درباره موضوع این هفته برنامه «ورزش سالمندان» اختصاص داشت.

1398/07/08
14:16

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو ورزش؛ جهان در سایه پیشرفتهای علمی به ویژه پزشكی شاهد افزایش جمعیت سالمندان است. برآوردها حاكی از آن است كه تا سال 2030 میلادی جمعیت سالمندان در دنیا از 9٪ به 16٪ خواهد رسید. در كشور ما 6/5 ٪ جمعیت سالمندان در سال 2030 میلادی به 17/5 ٪ خواهد رسید.
سالمندان شاهد تقلیل توانمندیهای جسمی و روحی خود هستند و انواع بیماریها آنان را تهدید می كند. بدون شك برای داشتن جامعه ای سالم به برنامه ریزی مناسبی برای گروه های سنی مختلف نیازمندیم.
با نگاهی به شهرها متوجه می شویم كه بسیاری از شهرها مولفه های یك شهر دوستار سالمند را ندارند. می بایست مجموعه ای از ابزارها و امكانات در كنار سالمند قرار بگیرند تا او احساس آرامش كند و سلامت جسم و روح او تامین شود.
عظیمی، جامعه شناس در خصوص دوره سالمندی ورزشكاران اظهار كرد: اگر بین توده مردم، نجبگان، ورزشكاران و ... از طریق رسانه ها موضوعی مطرح شود مشخص می گردد كه یك مساله اجتماعی وجود دارد. سالمندی یكی از این موضوعات است كه در كشورمان مطرح شده است. بخشی از جمعیت كشورمان ورزشكاران قهرمانی هستند كه برای افتخارآفرینی ایران تلاش كرده اند. انتظارشان این است كه مورد طرد اجتماعی قرار نگیرند و از تجربیات آنها در رشته های مختلف ورزشی استفاده شود. در اینصورت كمتر دچار آسیبهایی مثل بیماریهای ناشی از افسردگی می شوند.
وی تاكید كرد: سالمندی در كشور ما به تدریج به یك مساله اجتماعی تبدیل می شود. زمانی كه نرخ رشد جمعیت ما كاهش پیدا می كند به تبع آن نرخ جمعیت جوان هم كم می شود و بر جمعیت بزرگسالی افزوده می شود. تا حدود 10 سال دیگر این مساله كاملا بروز پیدا می كند و هنوز برای مواجه با آن برنامه ریزی دقیقی صورت نگرفته است. در خصوص استفاده از نیروهای جوان هم همینطور است و برنامه ای برای استفاده حداكثری از نیروهای جوان كشورمان وجود ندارد.
وی در ادامه توضیح داد: در بسیاری از كشورهای پیشرفته كانونهایی برای جذب سالمندان و بهره بردن از تجربیات و توانمندی ها و مهارتهای آنها در جهت آموزش در مدارس برای مثال در رشته های مختلف ورزشی وجود دارد. ورزشكاران سالمند نیز در قالب كارگاه های آموزشی تجارب و مشورتهای خود را در اختیار ورزشكاران جدید قرار می دهند.
این كارشناس در خصوص فرهنگ برخورد با سالمند بیان كرد: اگر سالمندی را یك نهاد اجتماعی در نظر بگیریم و برنامه ریزی كافی برای بهره بردن از آن صورت گیرد؛ سالمندی نهاد مجرب و مهمی می شود كه در اعتلای فرهنگ ورزشی تاثیرگذار است. با راه اندازی كانونهای جذب سالمند می توان بخوبی این نهاد را ساماندهی كرد تا در قالب NGOها (سازمانهای مردم نهاد) در خدمت توسعه ورزش جامعه باشند. این نهادها خودگردانند و باری بر دوشی دولت ندارند.
وزارت ورزش و سازمانهای تربیت بدنی سراسر كشور توانایی ایجاد بستر لازم برای شكوفایی NGOهای حوزه ورزش را دارند.
برنامه "ورزش و جامعه" 7 مهر با اجرای درخشنده پخش شد. این برنامه همه روزه بجز جمعه ها ساعت 12 به مدت 55 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.

دسترسی سریع
مشاور