برنامه "ورزش و جامعه" این هفته (16 تا 21 شهریور) به موضوع تأثیر معنویت بر عملكرد ورزشكار اختصاص دارد.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی رادیو ورزش؛ غلامحسین شعبانی، دبیر كمیسیون فرهنگی كمیته ملی المپیك، در خصوص موضوع برنامه گفت: نكته ای كه بسیار بدیهی است، رابطه روح و جسم است. گاهی اوقات از نظر جسمی كه بیمار می شویم، از نظر روحی هم حوصله خیلی كارها را نداریم؛ متقابلاً وقتی روحمان به هر دلیلی كسل است، حوصله كارهای جسمی نداریم. بنابراین رابطه روح و جسم، یك رابطه غیرقابل انكار است و باید به آن توجه كرد. وقتی می خواهید ورزش كنید، صرف اینكه به جسمتان اتكا كنید، به هیچ وجه نمی توانید موفق شوید. به همین علت علم روانشناسی ورزشی می گوید، ورزشكار به جز آمادگی جسمی باید از نظر روحی هم آمادگی لازم را داشته باشد.
وی، افزود: روانشناسی یك واژه عامی است و می توان مباحثی را برای كلیه انسان ها درنظر گرفت؛ اما بنده معتقدم كه به تبع فرهنگ های مختلف این مسائل روحی متفاوت می شود. ممكن است اصولی برای ورزشكار یك كشوری مثمرثمر باشد؛ ولی برای ورزشكار كشور دیگر اینطور نباشد.
شعبانی با بیان اینكه جامعه ما جامعه ای مذهبی است و با بحث دین پیوند دارد، تصریح كرد: به هیچ وجه نمی توان دین و خصوصاً توسل به ائمه را از این جامعه جدا كرد؛ بنابراین از ضرورت های كار ما این است كه ورزشكاران را با چنین فرهنگی آشنا كنیم.
دبیر كمیسیون فرهنگی كمیته ملی المپیك، ادامه داد: اگر می خواهیم در عرصه ورزش موفق باشیم، ابتدا باید بپذیریم كه مسئله روحی بر جسم اثر دارد و ورزشكار وقتی می خواهد به مسابقه ای برود، باید از نظر روحی آماده شود. برای آمادگی روحی ورزشكاران، جدا از مسائل حوزه روانشناسی كه انجام می دهیم، باید در حوزه معنویت هم كار كرد. برای آرامش ورزشكار توسل و دعاها لازم است.
شعبانی، تأكیدر كرد: مسئله دعا را نباید دست كم گرفت. دعا و معنویت حتی روی معرفت شناسی اثر می گذارد؛ یعنی وقتی می خواهید معرفتی را كسب كنید، اگر دعا ضمیمه كارتان باشد، معرفت و شناختی كه برای شما حاصل می شود با كسی كه به این قضایا اعتقاد ندارد، متفاوت است.
وی، در پاسخ به این سوال كه آیا معنوی شدن ورزشكار ما باید بر پایه یك سری از مطالعات و داده هایی باشد كه از طریق افراد مسئول یا مطالعات خود فرد كسب می شود، عنوان كرد: خود امر ذاتاً بدیهی است. آنچه كه اكنون وجود دارد، یك امر بالقوه است؛ یعنی همه ما از زمانیكه بدنیا می آییم انسانهای دینی بدنیا می آییم. وظیفه مدیران و مسئولین ما به فعلیت درآورده این قوه است. اكنون باید تلاش ما در این زمینه باشد و در صورتیكه چنین اتفاقی بیافتد به قطع یقین تأثیرگذار خواهد بود. این چیزی نیست كه فقط ما بگوییم؛ تمام دنیا به آن اعتقاد دارند؛ منتها رویكرد آنها روانشناسانه است و می گویند ورزشكار از نظر روانی آماده شود و ما در فرهنگ خودمان وقتی می خواهیم مسئله را بومی سازی كنیم به اعتقادات و باورهای مذهبی مان برمی گردیم.
برنامه ورزش و جامعه، با اجرای درخشنده، هر روز به جز جمعه ها، ساعت 11:30 به مدت 60 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.