برنامه "جهان فوتبال" دوشنبه 12 آذر، با دكتر بیژن ذوالفقارنسب، كارشناس فوتبال، درباره علل تعویض پی در پی مربیان در هجدهمین لیگ برتر فوتبال گفتگو كرد.
به گزارش رادیو ورزش؛ دكتر بیژن ذوالفقارنسب، كارشناس فوتبال، در پاسخ به این پرسش كه در دوره هجدهم لیگ برتر، در حالیكه هنوز به نیم فصل نرسیده ایم، 8 تیم 10 تغییر و جابجایی روی نیمكت داشته اند، به اعتقاد شما آیا این آمار، آمار مناسبی است، عنوان كرد: خیر؛ به نظر من با توجه به سابقه لیگ ما كه 18 دوره از آن گذشته است، باید در بسیاری از زمینه های عملكردی در لیگ، موفق تر و آگاهتر عمل كرد.
عوامل زیادی در این زمینه اثرگذار هستند. در درجه اول مشكل نظام باشگاه داری مطرح است. به جرأت می توانم بگویم كه 90 تا 95 درصد مدیریت باشگاه های ما در لیگ برتر، مدیریت دولتی هستند. در مدیریت دولتی تغییر و تحولات در سطح مدیریت باشگاه ها، سرمایه گذاری سالانه و نگاهی كه به این مقوله دارند، زیاد است. یكی از دلایل عمده این تغییرات متعدد، عدم شناخت مدیران باشگاه هاست؛ بدین منظور كه هیأت مدیره باشگاه ها انتخاب مناسب خود را انجام نمی دهند.
وی، ادامه داد: در زمان های مختلف مشاهده كرده ایم كه انتخاب یك مربی به گونه ای به مدیر باشگاه تحمیل می شود. بعد از 4،5 هفته از ورود مربی، به خاطر عدم شناخت، هماهنگی و تجربه لازم نتایج ضعیفی كسب می شود و مدیر راحت ترین اقدام را انتخاب كرده و مربی را تعویض می كند. این اتفاق می تواند تبعات منفی متعددی داشته باشد. شاید در هر 10 تعویض، یك یا 2 مورد مثبت شود؛ اما اكثراً به دلیل عجله و تحمیل نفر جدید انتخابات صحیحی نیستند و باشگاه تا پایان سال با تنش، نا هماهنگی و نتایج ضعیف درگیر خواهد بود.
این كارشناس فوتبال، تصریح كرد: به اعتقاد بنده در این زمینه انتخاب اولیه مربی برای ساختار آن باشگاه در اولویت است. هیأت مدیره باید شاخص هایی را درنظر بگیرند و با توجه به آن شاخص ها مربی را انتخاب كنند. در انتخاب یك مربی، باشگاه حتماً باید توجه لازم را به شخصیت، توانمندی، دانش فنی و مدیریتی و نیز تجربه آن مربی داشته باشد. كار یك مربی، كار مدیریتی است. در انگلستان یكی از حرفه های مدیریتی بسیار پرتنش و سخت را مربیگری فوتبال ارزیابی كرده اند. مربی باید شناخت بسیار خوبی از محیط و بودجه باشگاه خود داشته باشد.
ذوالفقارنسب، به ضعف نظام باشگاه داری كشور اشاره كرد و گفت: متأسفانه ما در نظام باشگاه داری كشورمان تولید مربی نداریم. فرآیندی كه مربی را برای باشگاه تولید كند، وجود ندارد. این گزینش ها در رده های مختلف باشگاه های ما صورت نمی گیرد.
در حال حاضر 70 درصد مدیران باشگاه ها، افرادی هستند كه یا وابسته به ایجنت های رسمی فدراسیون فوتبال و یا ایجنت های غیر رسمی هستند. این افراد با توجه به شخصیت و توانمندی اجتماعی كه دارند، خیلی راحت مربی را از باشگاهی به باشگاه دیگر می برند و از این روش هم از جانب مربی و هم از باشگاه ها درآمد كسب می كنند. در مجموع 80 درصد فرآیند انتخاب مربیان در سطح باشگاه های لیگ برتر انتخابات تحمیل شده و غیرمتناسب است كه در روند پیشرفت فوتبال كشور اختلال ایجاد می كند.
برنامه "جهان فوتبال" با اجرای شكری، دوشنبه ها ساعت 9:05 به مدت 55 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.