اهل ورزش كه باشید و یك رادیویی تمامعیار، حتماً برنامه «صبح و ورزش» شبكه رادیویی ورزش را میشناسید.
سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: صبح و ورزش از اوایل تاسیس شبكه رادیویی ورزش با عوامل متعددی روی آنتن رفته و همچنان با موفقیت به كار خود ادامه میدهد و همواره توانسته مخاطبان بیشماری را جذب خود كند. پای صحبتهای عوامل كنونی، برنامه وزین صبح و ورزش نشستیم و گپ و گفتی صمیمانه با آنها داشتیم.
محسن افضلی، تهیهكننده این برنامه بر این باور است كه هدف اصلی رادیو ورزش با توجه به وظیفهای كه در امر ترویج مردم به ورزش همگانی دارد، اطلاعرسانی، آگاهیبخشی و ایجاد نشاط و شادابی اول صبح برای مخاطبان است. او میگوید: معتقدم اگر افراد به ورزش علاقه داشته باشند، مطمئناً با برنامه صبح و ورزش به پاسخ بسیاری از سؤالات ورزشی خود در رابطه با ورزشهای مختلف دست پیدا خواهند كرد. در بخش كارشناسی، تحلیل و نقدهای مسائل روز ورزشی توسط كارشناسان زبده برنامه صورت میگیرد و آن را به سمع شنوندگان میرسانیم.
این تهیهكننده ادامه داد: هر كدام از بخشهای برنامه صبح و ورزش به صورت مجزا دارای جذابیتهای خاص خود است و با توجه به بازخوردهایی كه از سوی مخاطبان داشته است، تحلیلهای كارشناسی و آخرین تحلیلهای ورزشی ایران و جهان و گفتگو با اهالی ورزش جزو بخشهایی است كه شنوندگان به آن علاقه نشان میدهند، حتی بخشهای خبری رشتههای مختلف ورزشی برنامه نیز به دلیل بهروز بودن اخبار در این برنامه مورد توجه شنوندگان است.
صدف سبحانی دیگر تهیهكننده صبح و ورزش تهیهكنندگی این برنامه را افتخار میداند و میگوید: حدود یك سال است كه تهیهكننده این برنامه هستم و امیدواریم توانسته باشیم، فضایی پر از شادی و نشاط و اخبار صحیح و درست به مردم ارائه كرده باشیم. ما به اطلاعرسانی دقیق و صحیح و بموقع موظفیم. هویت رادیو ورزش به عنوان یك شبكه تخصصی ایجاب میكند اطلاعرسانی دقیق و جامعی به مردم ارائه دهیم.
انرژی الكی و حرفهای شعاری ممنوع
اما سبحان اكرامی از گویندگان جوان، خوشصدا و ركورددار تعداد برنامه در رادیو ورزش و یكی از گویندگان برنامه صبح و ورزش است.
اكرامی درباره برنامه صبح و ورزش میگوید: انتقال و تزریق انرژی برای شروع یك روز خوب به مخاطب تعریف برنامه صبحگاهی در دنیای رسانه است. مخاطب اول صبح وقتی پیچ رادیو را باز میكند، انتظار دارد علاوه بر اینكه بداند در دنیا چه خبر بوده، حال خوب و انرژی مثبت دریافت كند. در همین راستا، تلاش من به عنوان یك گوینده رادیو ورزش در برنامه صبح و ورزش همین است.
وی میگوید: رادیو ورزش طبیعتاً با توجه به اینكه یك رادیوی تخصصی و عمومی است، باید در سه جنبه تعاریف رسانه خود را به انجام برساند. علاوه بر این باید به این موضوع هم اشاره كنم كه كشور ما دستخوش اتفاقات اقتصادی خوبی نیست و مردم نسبت به گذشته كمتر حال خوبی دارند و این كار ما را چندین برابر سخت میكند و ما باید این انرژی و توان را بهتر تزریق بكنیم و این را هم اضافه كنم كه انرژی الكی دادن و حرفهای شعاری و لحن الكی شاد بیشتر باعث پس زدن از سوی مخاطب میشود؛ كاری كه متأسفانه بعضی از همكاران ما عادت كردهاند از بعضی لحنهای به ظاهر شاد و خندهها و بیان مصنوعی استفاده كنند كه از بیان عموم جامعه دور است ولی متوجه نیستند مخاطب متوجه این مصنوعی بودن میشود و ارتباط نمیگیرد.
اكرامی درباره سختیهای اجرا در برنامههای ورزشی میگوید: گاهی در مورد نكتهای بحق صحبت میشود، طرفداران باشگاهی ممكن است موضع بگیرند و گاهی بر این باورند كه ما حتماً حقوق چند میلیونی میگیریم كه اینقدر كیفمان كوك است، در حالی كه خبر ندارند شاید میزان درآمدمان از سازمان با یك راننده ساده تفاوت چندانی نكند و تمام مشكلات خود را پشت در میگذاریم و وارد استودیو میشویم.
اجرای برنامه به سختترین دوره خود رسیده
حافظ كاظمزاده متولد سال 67 است. از نوجوانی كار اجرا و گویندگی را در رادیو سراسری شروع كرده و نویسندگی در رادیو و اجرای نمایشهای رادیویی از فعالیتهای دیگر اوست.
این گوینده جوان میگوید: اولین دغدغهام به عنوان یك گوینده در برنامههای صبحگاهی ورزشی، در كنار ریتم تند و مفید برنامه اطلاعرسانی درست و نیز بررسی و تحلیل خبرهاست. در دنیای امروز صرف خبررسانی، نمیتواند كامل باشد، به این دلیل كه مردم در طول شبانهروز خبرها را از طریق رسانههای مختلف دریافت میكنند، بنابراین باید تحلیل مناسب و یك زاویه دید منطقی هم چاشنی كار باشد و این بسیار حائز اهمیت است. میتوان گفت كه دغدغه اصلی من در برنامه صبح و ورزش ایجاد زاویه نگاه و تعامل با مردم است. مردم هر اتفاقی در دنیای ورزش را دنبال میكنند و این انتظار را میكشند كه حالا برنامه صبح و ورزش درباره آن چه خواهد گفت.
باید چالشی و بیطرف باشیم
خسرو والیزاده كارشناس برنامه صبح و ورزش نیز درباره این برنامه میگوید: متأسفانه به قدری مشكلات و دغدغهها در ورزش ما وجود دارد كه نمیتوان به عنوان یك كارشناس از آن چشمپوشی كرد و در برنامه صبحگاهی آن را مطرح نكرد، مردم این انتظار را از ما دارند كه راجع به مسائل روز ورزش صحبت كنیم، به همین جهت مجبوریم علاوه بر خبرهای خوب در این حوزه، راجع به مسائل و اخبار ناخوش و مشكلات ورزش نیز نقد منصفانه داشته باشیم و دغدغه من این است كه بتوانم بهترین و منصفانهترین تحلیل را بدون هیچ گونه حب و بغض و بدون وابستگی به جایی داشته باشم.
به گفته این كارشناس سؤالهای یك كارشناس ورزشی باید چالش داشته باشد، سؤالی خوب است كه به دل شنونده مینشیند و چالشی و بیطرف است. همین چالشی بودن پرسشهاست كه گاهی باعث میشود مسئولان مربوطه در برنامه حضور پیدا نكنند و پاسخگو نباشند، به خصوص مواقعی كه اتفاق ناخوشایندی در ورزش رخ میدهد، اما وقتی موفقیت و پیروزی بزرگی در ورزش بیفتد، همه مسئولان تماس میگیرند و میخواهند راجع به آن صحبت كنند و این مشكل همیشگی ما در رسانه است.
خسرو والیزاده با بیان اینكه مهمترین مشخصه یك كارشناس در یك برنامه ورزشی رادیویی یا تلویزیونی برای نقد یك رویداد داشتن آگاهی و تجربه است، میافزاید: اگر یك كارشناس راجع به مسائلی كه درباره آن صحبت میكند، اطلاع كافی از زوایای گوناگون نداشته باشد، قطعاً تحلیل درست و دقیقی نسبت به مسائل نخواهد داشت، بنابراین حتماً باید مطالعهای دقیق و تجربهای كافی داشت در غیر این صورت مصاحبهها، نقدها و تحلیلها آبكی خواهد بود.