ورزش و جوانان
وزیر ورزش و شبكه رادیویی ورزش در گفت وگویی ساده و صمیمی
در هفته ای كه گذشت آقای دكتر سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان با حضور در استودیوی رادیو ورزش، در نشستی صمیمانه به سوالات محمد درخشنده و مائده علاقمند در مورد اتفاقات روز ورزش كشور و همچنین مسائل ریز و درشت در سطح فدراسیونهای ورزشی و طرح های در دست اقدام این وزارت خانه پاسخ داد.
مصاحبه ای را در ذیل می خوانید ماحصل این گفت و گوست كه از نظرتان می گذرد:
- سلام عرض می كنیم خدمت شما جناب سلطانی فر و تشكر از اینكه دعوت ما را پذیرفتید.
من هم سلام میكنم خدمت شما و شنوندگان محترم برنامه و صمیمانه تقدیر و تشكر میكنم از اینكه تلاش می كنید تا ورزش كشور در ابعاد و عرصه های مختلف هم در زمینه ورزش همگانی و قهرمانی و هم ورزش حرفه ای توسعه پیدا كند. همچنین عرض ادب دارم به شنوندگان عزیزی كه به واسطه علاقه به ورزش شنونده و مشتری پر و پا قرص این شبكه هستند و به واسطه این شبكه از رویدادهای ورزشی ایران و جهان مطلع می شوند و از این طریق ما را از نقطه نظرات خودشان مطلع می كنند.
- شخص شما چطور؟ چقدر رادیو ورزشی هستید؟
بنده در حد وقتی كه داشته باشم. وقتی در ماشین به این سو وآن سو می روم و زمانهایی كه خودم رانندگی كنم رادیو ورزش را گوش می دهم. اما زمانهایی كه با دوستان می رویم شاید شبكه خبر را از طریق تلویزیون ماشین ببینم. مگر اینكه یك رویداد مهم ورزشی در جریان باشد و من روی آن حساس باشم و تلویزیون آنرا پخش نكند و بخواهم آنرا از رادیو ورزش گوش بدهم. در هر صورت تنوع برنامه های شما مطلوب است و ان شالله كیفیت آنهم روز به روز ارتقاء پیدا كند.
- این روزها بحث انتخابات كمیته ملی المپیك مطرح شده و آنهم اینكه آیا انتخاب رییس كمیته ملی المپیك به همان شیوه ای است كه در گذشته بوده، احیانا نگاه ویژه دولت به كاندید خاصی است و آیا نگاه ، نگاهی حمایتی است؟
از سویی بسیاری از كارشناسان در برنامه همیشه با ورزش تاكید داشتند بر این موضوع كه وقتی قرار است دولت در زمینه ای هزینه ای را پرداخت بكند، نیاز دارد كه با آن فرد همسو باشد تا اهداف و نتایج برنامه ها یكسان باشد. شیوه ای كه وزارت ورزش و جوانان قرار است در این رابطه دنبال بكند چیست؟
كمیته ملی المپیك یك اساس نامه ای دارد كه بر اساس آن اركان، نحوه فعالیت كمیته های مختلف آن و همچنین نحوه انتخاب رییس، دبیر و نُواب رییس، خزانه دار و اعضای اجرایی مشخص شده اند. الان هم در كمیته ملی المپیك دوستان ما كار را بر همان اساس جلو می برند و در فرصتی كه وجود دارد، اعضای مجمع انتخاب شوند و شاید به این تعداد كاندیدهای دیگر هم در روزهای آتی اضافه شوند. بر اساس همان اساسنامه ان شالله انتخابات انجام می شود و ما خودمان را در چارچوب قوانین و مقررات مقید می دانیم. بعنوان نماینده و عضوی از دولت ان شالله كمك می كنیم كه در چارچوب این اساس نامه، همه موارد قانونی رعایت بشود.
- این سوال را از این جهت پرسیدم كه طبق همین اساس نامه بر این موضوع تاكید شده كه تركیب مجمع باید متشكل از كارشناسان خبره ای باشد كه از بازیهای المپیك معرفی می شوند. از طرفی نفراتی بودند كه از نحوه انتخاب افراد گله مند بودند و حضور افرادی مثل آقای صالحی امیری را بدون سابقه ورزشی متناقض با اساس نامه این كمیته می دانستند. نظر شما چیست؟ آیا در این حوزه خلافی روی داده است؟
سوالتان را باید از هیات اجرایی كمیته ملی المپیك بپرسید. به ما هیچ ارتباطی ندارد.
- یعنی وزارت ورزش و جوانان اصلا در این حوزه ورود نمی كند؟
نه. اینگونه مسائل مربوط به آنهاست. آنها همه اركان را انتخاب و امور را مدیریت می كنند.
- گریزی بزنیم به انتخاباتی كه در فدراسیونهای ورزشی رخ داد. همزمان با این انتخابات ، اظهار نظر یكی از مسئولان اسبق فوتبال كشور را شنیدیم مبنی بر اینكه گاهی انتخاب افراد قاعده مند نیست و گاهی اوقات از شیوه انتسابی هم استفاده می شود. گاهی هم دیده شده كه چند كاندید در یك جبهه حضور پیدا می كنند و در نهایت روز انتخابات به نفع یك نفر، بقیه كنار می كشند. این شیوه انتخاب را جنابعالی چطور ارزیابی می كنید؟ آیا شیوه به صلاحی می بینید یا خیر؟
میشه بفرمایید در مورد كدام یكی از این انتخابات خلاف قانون عمل شده؟
- خلاف قانون نیست. بحث من چیز دیگری ست. حرف من اینست كه شاید این شائبه ایجاد شود كه می شود شیوه دیگری را برگزید.
ببینید ما در هر بخشی یك قوانین و مقرراتی داریم و ملزم به اجرای آن در همه زمینه ها هستیم. در مورد انتخابات روسای فدراسیونها هم در واقع یك قانون كاملی داریم كه مصوب هیات وزیران است .یكی از افتخارات بزرگ ما اینست كه توانستیم در یك ماه گذشته حدود 13 فدراسیون كه دوره ریاست مسئولین آنها تمام شده بود را كاملا در چارچوب این قانون برگزار كنیم. یك حركت كاملا قانون مدارانه انجام دادیم وبرخلاف گذشته كه خیلی از فدراسیونها ماهها و سالها با سرپرستی و غیرقانونی اداره می شد، توفیق داشتیم بطور قانونی و در زمان محدودی این انتخابات را برگزار كنیم. همه آن هم در چارچوب قانون و بدون حاشیه بوده و چیزی كه شما اشاره می كنید صحت ندارد. نفراتی هم كه انتخاب شدند بر اساس قانون منتخب مجمع بودند و ان شالله فعایتهای خودشان را هم ادامه می دهند.
- در فدراسیون فوتبال حاشیه هایی بوجود آمد. همینطور در فدراسیون كشتی آقای جدیدی معترض شدند و نمونه های دیگر.
اگر شما انتظار دارید كه همه كسانی كه كاندیدا هستند هیچ حرفی نزنند و انتقادی نكنند این كه نمی شود. بالاخره این اختلاف نظرات در همه جا هست و فدراسیون های ماهم از این قاعده مستثنی نیست. در انتخابات ریاست جمهوری همه كشورهای دنیا هم هر كسی كه می بازد معترض است. این یك امر طبیعی ست.
- سوال اینجاست كه آیا شما اصول دموكراسی را اینگونه می بینید كه هر 40 تا رای به سمت یك نفر سرازیر شود؟
- بهر حال انتخابات در چارچوب قانون انجام شده . نهادهای نظارتی هم كنترل می كنند. كمیته ملی المپیك ما هم نماینده دارد و همه نهادهای نظارتی هم حضور داشتند. اگه مشكلی بوده حتما پیگیری می شود. هر كاندیدی هم كه اعتراض داشته باشد حق اعتراض او محفوظ و قابل پیگیری است.
- یكی از رویدادهای ورزشی ما بازیهای آسیایی جاكارتا در اندونزی است و بخشهای مهم ورزشی كشور هم قطعا دارند در این زمینه كارهایی را انجام می دهند. آیا جایگاهی را برای كاروان ایران در این دوره از بازیها پیش بینی می كنید؟
در بسیاری از رشته ها ما تكلیفمان با بقیه كشورها روشن است. یعنی در كشتی، بوكس،كاراته و تكواندو جایگاه ما در آسیا مشخص است. همینطور مشخص است در مقابل كشورهایی مثل چین و كره و ژاپن كه در رشته های پایه و پرمدال خیلی جلوتر از ما هستند چقدر شانس داریم. اما یك سری رشته هایی هست كه از گذشته برای ما مدال آور بوده و الان هم خواهد بود. همانطور كه برای بازیهای آسیایی جاكارتا روی یك سری رشته جدید داریم كار می كنیم، همزمان برای بازیهای المپیك 2020 هم داریم روی یك سری رشته جدید كار می كنیم. ما در 16 دوره المپیك كه شركت كردیم، (8 دوره قبل از انقلاب و 8 دوره بعد از انقلاب) صاحب 18 مدال طلا ، 21 نقره و 29 بنز. همه اینها را در 4 رشته كسب كردیم كه شامل وزنه برداری، تكواندو، كشتی و تك مدال نقره پرتاب دیسك احسان حدادی در المپیك 2012. البته كه این برای ما مطلوب نیست. در رشته های پر مدال مثل شنا، دو و میدانی، ژیمناستیك، قایق رانی و تیراندازی، با همه ظرفیتی كه داریم هنوز نتوانسته ایم حتی یك مدال برنز بگیریم. این را هم توجه داشته باشیم كه اگر كار را از همین امروز هم شروع كنیم تا در المپیك 2020 مدال بگیریم،باز هم امكان پذیر نیست. اما بهر تقدیر یك كار پایه و اساسی را شروع كرده ایم. در فدراسیونها بحث های جدی و بدون رو در بایستی داشتیم كه در ورزش پایه شان باید كارهای زیرساختی و اساسی را انجام بدهند. با آموزش و پرورش بحثهای جدی را آغاز كرده ایم. چونكه كشورهایی كه در رشته های خاصی صاحب عنوان هستند ، آن ورزشها را بالاجبار از مدارس و از دوران ابتدایی پایه گذاری كرده اند و در دانشگاهها دنبال می شود و در آن رشته خاص قهرمان پروری می كنند. نتیجه این كشف استعداد و پرورش صحیح آن می شود "مایكل فلپس" كه در 3 المپیك 22 مدال طلا و 5 نقره و برنز می گیرد و یا" اوسین بولت" كه در 3 المپیك، 9 مدال طلا می گیرد. اینها كارهایی ست كه ما باید انجام بدهیم و خوشبختانه شروع كرده ایم. ما ستاد بازیهای جاكارتا و 2020 توكیو را از حدود هشت ماه قبل فعال كردیم. با یك تعامل خوبی كه كمیته ملی المپیك داشتیم و ارتباط خیلی خوبی كه با تك تك فدراسیونها داریم، بر روی برنامه ها و پیشنهاداتشان متمركز شدیم و باور من اینست كه علاوه بر 4 رشته ای كه تا الان در 16 دوره المپیك در آن مدال آورده ایم، ان شالله بتوانیم حداقل در شمشیر بازی، سنگ نوردی و كاراته هم صاحب مدال بشویم. سنگ نوردان ما در رنكینگ جهانی الان رده یك هستند . حتی عابدینی و پاكدامن در شمشیر بازی می توانستند به فینال المپیك 2016 برسند. اما به هر جهت از كسب مدال باز ماندند.
- بین بودجه شما و اهدافی كه دارید تناسب وجود دارد؟
ما پیش بینی های لازم در بودجه 97 را هم برای فدراسیونهای مختلف برای حضور در بازیهای جاكارتا و هم برای تیم اعزامی به المپیك 2020 و هم برای حضوری آبرومندانه درجام جهانی فوتبال 2018 دیده ایم. حداقل به لحاظ بودجه ای در سال 97 مشكلی نخواهیم داشت.
- خیلی از رشته های ما در بخش بانوان پرمدالند. رشته هایی مثل قایقرانی و تیر اندازی. برخی رشته ها هم قابل توجهند. مثل شطرنج. نگاه وزارت ورزش و تخصیص بودجه به بخش بانوان چطور است؟
ما نگاهمان اینگونه نیست كه مثلا بگوییم فلان قدر بودجه می دهیم و شما بروید بر اساس آن برنامه ریزی كنید.
همانطور كه توضیح دادم ما از فدراسیونها برنامه خواستیم. آنهایی كه تیمی هستند، همینطور آنهایی كه ركوردی هستند و به روشهای مختلف می توانند سهمیه بگیرند، جزو مواردی ست كه هم در بخش آقایان و هم بانوان هدف گذاری شده است.باید وضعیتمان را در آسیا بررسی كنیم. بازیهای آسیایی جاكارتا، برخلاف سایر یازیهای آسیایی كه معمولا در یك شهر انجام می شد، در سه نقطه از اندونزی برگزار می شود و همین باعث سختی هماهنگی برای اعزام تیمها می شود. بنابراین ما یك دور با نشستی كه با همه فدراسیونها داشته ایم، یك بار برنامه های آنها را برای بازیهای آسیایی در هر دو بخش مردان و زنان مرور كرده ایم. ان شالله از ابتدای بهمن تا پایان اسفند ماه هم دور نهایی بررسی های ما هست كه تقریبا تكلیف 90 در صد از اعزامها مشخص خواهد شد. 10 درصد باقیمانده هم منوط می شود به گرفتن نتیجه مطلوب از سوی تمیها در رویدادهای جهانی یا آسیایی قبل از آن و یا مسابقات بین المللی خاص.
- یك سری از رشته ها مثل فوتسال، والیبال و بسكتبال سه نفره در آسیا موفق بوده اند. نگاه شما به این رشته ها چگونه است؟
فوتسال ما رنكینگ سوم دنیا را دارد و والیبال ما هم جزو 7 تیم اول دنیاست. ما این ظرفیت را در بسكتبال و هند بال هم داریم كه اگر یك برنامه ریزی خوب میان مدت انجام بدهیم ( در هند بالی كه امروز 12 لژیونر داریم) می توانیم ظرف 4 یا 5 سال آینده موقعیت خوبی را در آسیا برای خود كسب كنیم.
- یك تغییری در شركت توسعه و نگهداری اماكن ورزشی اتفاق افتادكه گام مثبتی بود. از سویی دیگر بسیاری از پروژه ساخت ورزشگاهها بصورت نیمه كاره روی دست وزارت ورزش و جوانان مانده است. آیا سیاستی كه دنبال می كنید همچنان به سرانجام رساندن آن پروژه هاست یا نه؟ بدنبال پروژ های جدیدتری هم خواهید بود؟
شما فكر می كنید كار منطقی چیست؟
- من فكر می كنم بهتر است اول آنها را به سرانجام برسانید.
احسنت. حتما تلاش ما هم بر این است كه پروژه های نیمه كاره را تكمیل كنیم. برنامه ما بر این است كه پروژه هایی كه ظرفیت آن بیش 2500 نفر باشد شامل پیستهای دوچرخه سواری و استخرهای بزرگ، اینها توسط شركت حفظ و توسعه و نگهداری اماكن ورزشی اجرا شود و پروژه های كوچكتر توسط خود استانها اجر شود.
در برنامه شركت توسعه، تعداد 25 استادیوم 15 هزار نفری را كه از سالهای گذشته شروع شده بود را تكمیل و تجهیز كردند كه از این تعداد 20 استادیوم به بهره برداری رسیده است . در یك سال گذشته هم این استادیومها در شهرهای بجنورد ، بیرجند و بوشهر جزو این بیست تایی ها بوده كه به بهره برداری رسیده. همینطور استادیوم 75 هزار نفری نقش جهان و 50 هزار نفری پارس شیراز كه آماده استفاده و بهره برداری است.
45 استادیوم با ظرفیت 5 هزار نفره در كشور داریم كه حدود 8 تای آن آماده شده و باقی آن در دست تجهیز است . چند سالن سرپوشیده دو ومیدانی هم داریم كه یكی را در "بروجن" افتتاح كردیم، یكی از آنها در اردبیل مراحل پایانی خود را می گذراند ، یكی در خرم آباد و یكی هم در یزد دارد اجرا می شود كه با تكمیل این پروژه ها اتفاق خوبی می تواند در دو و میدانی بیفتد. دو سه تا پیست دوچرخه سواری داریم كه پیست كرمان تقریبا آماده است و ظرف یكی دوماه آینده به بهره برداری می رسد. همچنین یك تعداد استخر و نیز تعدادی سالن سرپوشیده داریم كه سالن های مشهد، سنندج و كرمانشاه از جمله آن هستند.
- تكمیل این پروژه ها در یك سال جواب می دهد؟
در یك سال كه خیر. اما در تلاش هستیم تا پایان این دولت همه این طرح ها به بهره برداری برسد.
- پیش از این اعلام كرده بودید كه وزارت ورزش و جوانان برنامه ویژه ای را برای حمایت از تیم ملی خواهد داشت. در راستای این حمایت آیا قرار است با تیمهای مطرح و قدرتمند جهان بازیهای تداركاتی داشته باشیم؟
از زمان صعود مقتدرانه ما به جام جهانی، ما از مربی و كادر تیم ملی خواستیم برای خود را برای حضوری مقتدرانه در جام جهانی به ما ارائه بدهد. در ابتدا، پیش بینی 7 بازی تداركاتی كرده بودند. 4 بازی ما انجام شد. اما با توجه به دشواری قرعه ما و هم گروهی با قوی ترین تیمهای جهان، مسئولان تیم ملی و فدراسیون به این نتیجه رسیدند كه بازیهای مقدماتی بیشتری در نظر بگیرند. مطابق با خواست كادر مربی گری برنامه ریزی انجام شد. در همین راستا دیدارهایی با تیمهای اروپایی و عربی پیش بینی شده و تفكر ما بر این شد تا بتوانیم با تیمهای مشابه آنها بازی كنیم.
برنامه خوبی تدوین شده و متناسب با برنامه لیگ كشور و تامین منابع، اقدامات لازم را انجام داده ایم. ما یكی از بهترین كمپ های موجود در روسیه را گرفته ایم و كمپی كه قرار بود قبلا در اختیار ایتالیا باشد را در اختیار تیم ملی ما قرار دادند. در این كمپ كلیه امكانات رفاهی و ورزشی در حد استاندارد و مطلوب پیش بینی شده و ان شالله با تداركات كافی پا به این مسابقات خواهیم گذاشت.
با وجود اینكه در قرعه سختی قرار داریم، اما من به شخصه نا امید نیستم و باورم اینست كه جوانان ما در صحنه های حساس و دشوار فعل خواستن را همیشه خوب صرف می كنند .
- و اما حاشیه ها؟
باید همه اعضای تیم از مربی گرفته تا تك تك بازیكنان فقط روی بازی ها و تمرین و گرفتن نتیجه مطلوب تمركز كنند .
- برخی چیزها اصلا در شان و شخصیت تیم ملی ما نیست كه پیرامون آن حاشیه سازی می شود. مثل لباس تیم ملی. گفته شده برخی محدودیتهای قانونی باعث می شود ما تن بدهیم به بعضی قرار دادها كه در شان تیمهای ملی ما نیست. وقتی با مسئولان فدراسیون صحبت می شود این شائبه را ایجاد می كنند كه وزارت ورزش و جوانان دراین زمینه نتوانسته در هیات دولت آن تعامل و مجوزهای لازم را بگیرد. بعنوان مثال در مورد همین لباس تیم ملی عنوان شد كه اگر فلان مجموعه بخواهد با ما قرار داد ببندد و به ما مبلغی را هم پرداخت بكند نیازمند این هستیم كه برای قانون استثنا ء قائل بشویم و گفتند این موضوع از سوی شما عنوان شده، اما مورد موافقت قرار نگرفته. این واقعا صحت دارد یا خیر؟
من این را دارم از شما می شنوم.
- گفتند یك قانونی هست كه لباسهای خارجی نباید وارد ایران بشود.
عرض كردم چنین چیزی تا به امروز طرح نشده و اصلا واقعیت ندارد. از سوی من مطالب زیادی بیان می شود كه من آنها را تكذیب می كنم.
- خوب یعنی وزارت ورزش و جوانان اصلا در جریان این ماجرا نبوده؟
به هیچ عنوان.
- در خصوص فعالیتهای اجرایی در بخش بانوان در سطح كلان ورزش چقدر به مدیریت بانوان در بخشهای مختلف ورزشی اهمیت قائل شدید؟
ما تنها وزارتخانه ای هستیم كه دو معاون خانم داریم. هیچ وزارتخانه ای دو معاون خانم ندارد. در همه فدراسیونها هم یك نایب رییس برای كار بانوان داریم. همینطور در همه ادارات كل یك مشاور خانم داریم. اگر بتوانیم مجوز های لازم از سازمان اداری استخدامی را بگیریم، مشاورین امور بانوان را در ادارات كل تبدیل به معاونت امور بانوان بكنیم. در مدیریتهای ستادی هم ما خوشبختانه در مدت یك سال و اندی كه بعنوان خدمت گذار در وزارت ورزش هستیم، از ظرفیت بانوان استفاده خوبی كردیم. همین امروز یكی دیگر از بانوان(خانم ملا رمضانی) را بعنوان سرپرست طرح و برنامه در وزارت كشور منصوب كردم. همینطور دفتر امور بین الملل ما خانم رسولی هستند كه مدت یك سال كه مشغول فعالیت هستند و باز هم ما اولین مدیر مجموعه ورزشی را (فرزند شهید شیرودی) را بعنوان مسئول ورزشگاه شهید كشوری منصوب كردیم. كلا فكر میكنم بیش از پنجاه نفر معاون خانم در فدراسیونها داریم، بیش از سی نفر در ادارات كل مشاور داریم و در كل چیزی حدود 120 مدیر خانم در وزارت ورزش مشغول به كار هستند.
- چرخ ورزش قطعا خواهد چرخید و امیدواریم در دوره شما این حركت به بهترین نحو ممكن باشد. برای شما آرزوی توفیق داریم و بسیار سپاسگزارم از اینكه وقت خودتان را در اختیار شبكه ورزش قرار دادید.
من هم از شما و شنوندگان عزیز تشكر می كنم كه این فرصت را دراختیار من گذاشتید. من با شناختی كه از ورزش ایران دارم و بیش از 45 سال است كه با ورزش ارتباط دارم و روی مسائل ورزشی كشور متمركز هستم، مشكلات بخش ورزش كشور را بخوبی می شناسم و برای حل این مشكلات برنامه دارم. این برنامه ها را در دونوبتی كه از مجلس رای اعتماد گرفتم پیش بردم. ان شالله بتوانیم منابع لازم را هم برای ارتقای جایگاه هرچه بیشتر ورزش جذب كنیم. البته فكر می كنم در كنار جذب منابع مادی، ما حتما نیاز به نیروی انسانی و مدیران خوب و كارآمد داریم. تلاشمان هم بر اینست كه یك نسلی از مدیران جدید و جوان را كه در آقایان و بانوان هستند را وارد عرصه مدیریتی ورزش و جوانان بكنیم و بتوانیم با استفاده از تجربیات پیش كسوتان این انتقال نسل مدیریتی را در وزارت ورزش خیلی آرام ، پخته و سنجیده انجام بدهیم. در چند سال گذشته میانگین سنی مدیران استانی ما كه منصوب شده اند سنشان بین 30 تا 40 سال است و این روال را همچنان ادامه می دهیم تا از نیروی كارآمدی و انگیزه نسل جدید مان برای ساختن فردایی بهتر برای ورزش كشورمان استفاده كنیم.