از ساعت به مدت

راهكارهای علمی شدن ورزش

برنامه ورزش و جامعه دوشنبه 18 آبان با حضور دكتر محمد شریعت زاده، معاون فناوری پژوهشگاه علوم ورزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات به موضوع علمی شدن ورزش كشورمان اختصاص داشت.

1398/08/21
08:57

به گزارش رادیو ورزش؛ جدال استفاده از علم در حوزه های گوناگون از جمله ورزش با موضوعات سنتی در بخشهای مختلف از جمله ورزش جدالی قدیمی بین سنت و مدرنیته است. عده ای اعتقاد دارند كه برای رشد و پیشرفت بابد به تغییرات جدید و تحولات روز تن در دهیم و عده ای هم معتقدند كه راه پیشرفت همیشه از مسیر تغییر نمی گذرد. بنابراین بایستی بر سنت تاكید كرد.
وقتی به موضوعات مختلف از جمله علم دقت می كنیم؛ متوجه می شویم كه در حوزه های گوناگون به مقوله علم توجه بسیار ویژه ای شده و آن را برابر با تفكر، تعقل و تدبر در منابع دینی از جمله قرآن می دانند. در نظام دینی هم یكی از امتیازات انسانها نسبت به سایر موجودات علم است. پس برای گام برداشتن در مسیر انسانیت لازم است از توانایی خود در تولید علم بهره بگیریم تا مسیر پیشرفت را هموار كنیم.
عده ای هم معتقدند كه هرگونه پیشرفت ارتباط مستقیمی با تحقیقات علمی دارد و رشد و توسعه كشورهای پیشرفته هم در نتیجه سرمایه گذاری در بخش علم است. حجم وسیع كارهای علمی در كشورهای توسعه یافته صنعتی هم گویای همین واقعیت است. در همین راستا بسیاری از دانشگاه های دنیا رسالتشان حركت از آموزش محوری بسوی پژوهش محوری و علم محوری است.
برای انجام هر كار علمی باید بسراغ اولویت ها و سوژه هایی رفت كه برای فردای ورزش كشور مفیدند. سه مرحله نیازسنجی شامل شناسایی نیازهای علمی، تامین اولویت های تحقیقاتی و تخصیص منابع است كه در پژوهشاه باید به آن توجه كرد.
دكتر محمد شریعت زاده، معاون فناوری پژوهشگاه علوم ورزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات در خصوص رابطه علم و ورزش توضیح داد: در دنیا این موضوع اثبات شده است كه بدون استفاده از مباحث علمی، ورزش در هر سطحی با شكست روبرو می شود. امروزه مربیان و متولیان ورزشی از آخرین یافته های علمی در طراحی تمرینات، تجهیزات و ... استفاده می كنند تا عملكرد بهتری داشته باشند. اما در كشور ما متاسفانه هنوز باورپذیری این موضوع به كمال نرسیده و همچنان رویكردهای سنتی برای تمرین ورزشكاران و سایر حوزه های ورزشی بكار می رود.
وی تصریح كرد: در هیچ كجای دنیا بر این موضوع اصرار نیست كه تولید علم باید ساخت و بومی خودمان باشد پس می توان از تجربیات سایر كشورها بهره برد. از منظر علم سنجی كشورمان جایگاه بدی در انتشار مقاله در نشریات ISI ندارد ولی ممكن است این مقالات در حوزه های زیستی، مولكولی و بیومكانیكی ورزش باشد و از ابعاد كاربردی و مفید برای مربی و مردم دور باشد. دلیل اصلی این اتفاق عدم اعلام نیاز پژوهشی به محقق است.
از طرفی نیاز به اختراع مجدد چرخ نیست و كشور ما می تواند از تجربه های موفق سایر كشورهایی كه پیشرو هستند بهره ببرند.
برنامه ورزش و جامعه امروز با اجرای محمد درخشنده پخش شد. این برنامه زنده همه روزه بجز جمعه ها ساعت 12 به مدت 55 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.

دسترسی سریع
مشاور