برنامه "ورزش و جامعه" دوشنبه 8 مهر با حضور دكتر غلامرضا انصاری، رئیس اسبق سازمان بهزیستی و متخصص سالمندی به بحث درباره موضوع شهر دوستدار سالمند پرداخت.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی رادیو ورزش؛ سالهای عمر را كه پشت سر می گذاریم به روزهایی می رسیم كه از قدیم رسیدنش را برایتان آرزو كرده اند. روزهایی برای دیدن و چیدن ثمره سالهای پرتلاش. دوره سالمندی مثل همه سالهای دیگر عمر می تواند پر نشاط و خوب باشد به شرطی كه با سلامت همراه باشد. سالمند سالم زندگی را برای خود و اطرافیانش لذتبخش تر می كند.
تحرك بدنی و داشتن روحیه شاد مهمترین اصول سلامت در زندگی هر فرد است و این اصول در زندگی سالمندان اثری دوچندان خواهد داشت. ورود به گروههای ورزشی و همراهی با دیگر همسالان ضامن سلامتی است و می تواند كیفیت زندگی یك سالمند را بالاتر ببرد. اما این كار مستلزم ایجاد امكانات و شرایطی است كه این روزها در كمتر شهر و استانی در كشور ما به چشم می آید.
كمبود و یا نبود ورزشگاهها و سالنهای مناسب و وسایل ورزشی متناسب با قدرت حركتی سالمندان از یكطرف و كمبود مربیان برای ورزش سالمندی از سوی دیگر می تواند به كاهش تحرك در بین سالمندان ایرانی دامن بزند و شروع سالهایی كه این افراد می توانند در سلامت سپری كنند را كمتر كند.
شهر دوستدار سالمند شهری است كه در آن سالمندان و مردم عادی به یك اندازه از حقوق شهروندی برخوردارند و شهر با سالمندان غریبه نیست. این حقوق شامل امكانات رفاهی، سیستمهای حمل و نقل، تجهیزات ورزشی، تكریم گروه های مختلف و ... است.
غلامرضا انصاری، رئیس اسبق سازمان بهزیستی و متخصص سالمندی در اینباره اظهار كرد: موقعیت جامعه بشری، پیشرفت علوم پزشكی، بهبود سلامت و ارتقای سطح زندگی، جهان را در آستانه سالمندی قرار داده است. صاحبنظران سن بالای 60 سال را سنین سالمندی قلمداد می كنند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی بین سالهای 2015 تا 2050 نسبت سالمندی به امروز به دو برابر خواهد رسید و از 12٪ كل جمعیت و حدود 900 میلیون نفر به 22٪ یعنی حدود 2 میلیارد نفر می رسد.
انصاری در ادامه تصریح كرد: سرعت رشد جمعیت سالمندان بطور چشمگیری در حال افزایش است و این موضوع نظامهای سلامت و اجتماعی كشورها را در جهت انطباق با این تغییرات سریع با چالش روبرو خواهد كرد. گرچه سالمند شدن جمعیت از كشورهای با درآمد بالا شروع شده اما بیشترین تغییرات جمعیتی در كشورهای با درآمد كم و متوسط رخ می دهد. بطوریكه پیشبینی می شود حدود 80٪ سالمندان در كشورهای با درآمد كم و متوسط زندگی كنند. كشورهایی مثل ایران، شیلی، چین و روسیه وضعیت مشابه با ژاپن را پیدا خواهند كرد كه در حال حاضر حدود 30 ٪ جمعیتشان بالای 60 سال است.
ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و جمعیت سالمندان به سرعت در حال افزایش است و حتی سرعت آن بیش از سرعت میانگین جهانی است. قبل از اینكه رشد جمعیت به یك مشكل غیر قابل حل تبدیل شود باید با انجام كارهای پژوهشی و آموزشی، استفاده از نظر خبرگان، بهره گیری از تجربیات كشورهای موفق و بسیج همگانی برای پاسخگویی به نیازهای سالمندان برنامه ریزی شود.
سالمندان نیازهای اختصاصی خود را دارند. تهیه زیرساختهای رفاهی، امكانات بهداشتی، درمانی، تربیت و آموزش نیروی انسانی متخصص، آموزش سالمند و خانواده آنها، ایجاد دسترسی فیزیكی، اقتصادی، فرهنگی و خدمات سلامت، تامین مالی و اجتماعی، ایجاد و توسعه نظام مدیریت اطلاعات سالمندان و همكاری درون بخشی، بین بخشی و فرابخشی از تمهیداتی است كه باید بصورت جدی در برنامه ریزی های اجتماعی و توسعه كشور در نظر داشت.
برنامه "ورزش و جامعه" امروز با اجرای درخشنده پخش شد. این برنامه زنده همه روزه بجز جمعه ها ساعت 12 به مدت 55 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.