برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (30 بهمن تا 4 اسفند) با حضور دو مهندس ورزش، بهزاد فرهنگ و عابد خسروجردی به موضوع نقش مهندسی در ورزش اختصاص دارد.
به گزارش رادیو ورزش؛ فیزیك یكی از شاخه های مهم و شاید یكی از مهمترین شاخه های علوم طبیعی است كه تمام پدیده ها را به نحوی زیر پوشش خود قرار می دهد. فیزیك علاوه بر بررسی ساختار جسم مادی و عوامل تشكیل دهنده آن، ارتباط نزدیكی با سایر علوم طبیعی در ریشه های مختلف دارد و به عنوان یك پدیده بنیادی و بنیانی در تمامی پژوهش های علمی كاربرد وسیعی را به خود اختصاص داده است. بررسی اوضاع و احوال علومی مانند انرژی، نور، مكانیك، جامدات و سیالات، شیمی، نجوم و زمین شناسی بدون استفاده از فیزیك امكان ندارد.
تا پایان قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم حیطه علم فیزیك را در علومی نظیر مكانیك، ترمودینامیك، الكتریسیته، مغناطیس، صدا و نور خلاصه می كردند. برای مثال مكانیك را علم حركات و نور را برای دستیابی به علم اپتیك و صدا و شنوایی را برای دسترسی به علم آگوستیك و الكترومغناطیس را به عنوان رابط با تمامی شاخه های یاد شده؛ بكار می گرفتند. علم مكانیك به عنوان شاخص ترین رشته علم فیزیك بكار گرفته شد و به سرعت توسعه پیدا كرد و به دو بخش استاتیك و دینامیك تقسیم شد. قوانین بی شماری در رابطه با استاتیك و دینامیك مطرح شد كه اغلب آنها امروزه هم در فعالیت های علمی، صنعتی و ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد.
بهزاد فرهنگ، كارشناس ارشد مهندسی ورزش از دانشگاه امیركبیر درباره جایگاه مهندسی در ورزش بیان كرد: زمانی كه ورزش بعنوان یك صنعت مورد توجه قرار گرفت علم مهندسی ورزش هم اهمیت پیدا كرد. بنابر حرفه ای یا همگانی بودن ورزش می توان شاخصه هایی را برای ورزشكار مشخص كرد. علاوه بر این كاربرد علم مهندسی ورزش در تجهیزات ورزشی و متعاقبا در تعیین سلامت و پیروزی ورزشكاران تاثیرگذار است. طراحی تجهیزات هم بنا بر استانداردهایی است كه نیازمند دانش مهندسی مكانیك، پلیمر، مواد و ... است.
در حال حاضر مهندسی ورزشی در كشور ما به جایگاهی كه باید برسد نرسیده و برای یك پژوهشگر توانمند و علاقمند آنگونه كه شایسته است حمایت و تامین تجیزات صورت نمی گیرد. برای موفقیت این رشته در ابتدا باید فرهنگ سازی صورت گیرد.
عابد خسروجردی، كارشناس ارشد مهندسی ورزش از دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) در رابطه با مهندسی ورزش گفت: با استفاده از علوم مهندسی و محاسبات ریاضی می توان بهترین عملكرد را برای ورزشكاران رقم زد. برای بهره برداری از علوم در ورزش باید با دانشگاه ها رابطه داشت و تفاهم نامه هایی را با آنها به امضا رسانید تا بتوانیم شاهد بهترین اجرا از یك ورزشكار باشیم. از طرفی حوزه آب و هوایی هم در پرورش ورزشكاران مختلف تاثیرگذار است. برای مثال ورزشكاران شمال كشور در كشتی و رزمی، استان خوزستان در كشتی فرنگی، اردبیل در وزنه برداری و خراسان در دوومیدانی همیشه جز بهترین ها هستند. باید مراكز علمی را فعالتر كنیم تا با علم روز و با توجه به استعدادها قهرمان پروری داشته باشیم.
متولی رشته مهندسی ورزش بطور خاص وزارت علوم و یا وزارت ورزش نیست. زیرا رشته ای میان رشته ای و متشكل از بخش های ریاضیات و ورزش، مكانیك و ورزش، كامپیوتر و ورزش و ... است. باید جلساتی بین این دو وزارت خانه تشكیل شود تا تعاملات بین دانشكده های مهندسی و دانشكده های تربیت بدنی با نمایندگان فدراسیون ها، وزارت خانه ها و ... به صورت جهت دار و هدفمند افزایش پیدا كند. علاوه براین ورزشكاران باید با این گروه همكاری موثری داشته باشند تا بهترین مدل برای موفقیت بیشتر آنها ارائه شود و مدال آوری ها افزایش پیدا كند.
برنامه زنده فرهنگ و ورزش سه شنبه 3 اسفند كاری از گروه تفریحات ورزشی با اجرای مرادی بود. این برنامه در جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا پنجشنبه از ساعت11:35 تا 13، از رادیو ورزش پخش می شود.