برنامه فرهنگ و ورزش این هفته (6 تا 11 آبان) به موضوع نقد و نقادی در حوزه ورزش خواهد پرداخت.
به گزارش رادیو ورزش؛ بسیاری بر این عقیده هستند كه نقد مهم و ضروری است و باید به یاد داشت كه هیچ حوزه ای از نقد معاف نیست. انتقاد در كار، وجه مشترك همه ما است كه نتایج مطلوبی را در پی دارد. نقد وسیله ای است برای انگیزش، آموزش، توسعه و البته ایجاد روابط قوی، تبادل اطلاعات، تاثیر گذاشتن و برانخگیختن.
هر شغلی به فراخور اهمیتی كه دارد در معرض نقد است كه می بایست با روحیه ای مثبت از آنها استقبال كنید و از آنها در جهت بهبود كارتان استفاده نمائید. نقد تنها كلمه ای است كه مفهوم ارزیابی را هم در بر دارد. امروزه اگر بخواهیم در زمینه ورزش مطلبی بگوییم و شخص و عملكردش را مورد نقد قرار بدهیم یا درباره او اظهار نظر كنیم. فورا در یادداشت ها و اظهاراتی فرد برافروخته می شود و منتقد را به سكوت فرا می خواند. یا اینكه نقاد را به تندروی، قضاوت عجولانه و تضعیف آن نهاد یا شخص متهم می كند.
از مهمترین ویژگی های هر مدیر انتقادپذیری است. پذیرش انتقاد و نپذیرفتن آن عوامل و ریشه های فراوانی دارد كه یكی از این عوامل از مبانی فكری مسئولین ما نشات می گیرد. در مبانی فكری افراد جایی برای تعدد و تنوع فهم ها از یك واقعیت اگر لحاظ شود؛ اتفاقات خوبی خواهد افتاد. در غیر اینصورت مشكلات زیادی بوجود می آید.
علت بعدی به شكاف بین زوایای دید و نوع نگاه ها در جامعه برمی گردد. لایه های فرهنگی زیادی در وجود این گرایش هستند كه نمایندگان و طرفداران این لایه ها امكان گفتگو با یكدیگر و رسیدن به تفاهم را باید درك كنند تا جامعه در فضایی محترمانه و بدور از دشمنی، تخاصم و تلاش بر حذف همدیگر در جهت نقد و تعیین میزان خوبی ها و بدی های رفتار یكدیگر عمل كنند.
ناصر صبحی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی و قائم مقام معاونت آموزشی سازمان نظام روانشناسی در خصوص نقد و نقدپذیری در ورزش اظهار كرد: نقد و نقدپذیری یكی از رفتارهای اساسی انسان در طول زندگی است. انسان سالم كسی است كه واقع بین و واقعیت پذیر باشد و بتواند بر اساس واقعیت ها قضاوت ارزشی انجام دهد. این رفتار هم از شخصیت و هم از عادت های ما تاثیر می پذیرد. بنظر می رسد در حوزه ورزش بسیاری از نقد ها كارشناسانه و منصفانه نیست.
ورزشكار، كادر فنی و هر شخصی كه در زمینه ورزشی فعالیت می كند؛ اگر نقدپذیر باشد؛ دارای سلامت روان و در غیر اینصورت دارای ضعف است. عدم نقدپذیری به معنای بیماری نیست اما یك مشكل رفتاری تلقی می شود.
وی تصریح كرد: برای نقد باید ارزیابی و ارزشیابی صورت بگیرد. اگر این ارزشیابی منصفانه باشد و واقع بینانه باشد؛ می تواند به ما بازخورد برای اصلاح بدهد. اما اگر بر اساس غرض ورزی شخصی و غیرواقع بینانه باشد؛ كار را در مسیر انحرافی قرار می دهد. برای پیشرفت بر اساس هدفگذاری هایی كه قبلا انجام گرفته باید صفت نقدپذیری را شكوفا كرد و پرورش داد.
صبحی تاكید كرد: تا زمانی كه یك نظام ارزشیابی جامع و درستی نباشد؛ هرگونه نقد و قضاوت ممكن است مسیر انحرافی بخود بگیرد. نظام های ارزشیابی ما می تواند از یك منظر دو نوع باشد: 1- ارزیابی درونی كه نظامی خود ساخته برای ارزیابی است. 2- نهادی بالادستی كه ارزیابی را انجام می دهد. متاسفانه بین این دو نوع هماهنگی لازم بوجود نمی آید. به همین دلیل در حوزه ورزش از ورزشكار تا مدیر همه به نوعی از سیستم ارزشیابی نارضایتی دارند. كا را باید به كاردان و كارشناس اهل فن سپرد. بنابراین نظام های ارزشی هر گرایش ورزشی باید توسط نخبگان و كارشناسان همان رشته تدوین شود و توسط همان اشخاص كارشناس كه سلامت رفتاری و شخصیتی آنها هم مورد تائید است ارزشیابی صورت بگیرد.
قائم مقام معاونت آموزشی سازمان نظام روانشناسی افزود: تا زمانی كه ورزشكاران و سایر افراد مسئول در حوزه ورزش با شرح وظایفشان آشنایی كامل نداشته باشند و انتصاب افراد بر اساس شایستگی ها نباشد و سیستم ارزشی بر اساس رقابتی سالم و پاسخگو و پیگیر نباشد؛ مشكل ادامه خواهد داشت.
شایان ذكر است: زمانی كه به مدیری مسئولیتی محول می شود و از او ارزشیابی می كنیم و یا مورد بازخواست قرار می گیرد؛ باید بررسی كنیم كه او تحت چه شرایطی بوده و با چه امكانات و حمایت هایی مدیریت كرده است تا نقد ما منصفانه باشد. فرد نقاد علاوه بر منصف بودن و داشتن اخلاق حرفه ای باید صلاحیت و تخصص لازم را هم داشته باشد.
برنامه زنده فرهنگ و ورزش دوشنبه 8 آبان كاری از گروه تفریحات ورزشی با اجرای محمد درخشنده بود. این برنامه جهت اعتلای فرهنگ ورزش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12 تا 13:30، از رادیو ورزش پخش می شود.