در برنامه "باشگاه تندرستی" شنبه 26 آبان، مهدی خوبی، متخصص فیزیولوژی عصب و عضله، در خصوص بیماری آرتروز و عوامل ایجاد آن توضیحاتی را ارائه كرد.
به گزارش رادیو ورزش؛ مهدی خوبی، متخصص فیزیولوژی عصب و عضله، درباره "آرتروز" و عوارض ناشی از آن گفت: آرتروز بیماری نیمه دومه زندگی افراد شناخته می شود؛ اما متأسفانه بسیاری از جوانان و نوجوانان كه به پزشك مراجعه می كنند، متوجه می شوند به آرتروز مبتلا شده اند.
در تمام مفاصل ما چند استخوان وجود دارد و به طور كلی مفصل زمانی تشكیل می شود كه 2 یا چند استخوان با یكدیگر ارتباط برقرار كنند. اگر استخوان ها به هم نزدیك شوند؛ فضای بین مفصل از بین برود و غضروف حالت طبیعی خود را از دست بدهد، فرد به آرتروز مبتلا می شود.
وی، عنوان كرد: آرتروز یك بیماری چند وجهی است؛ به این معنی كه چند عامل می تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد. عواملی مثل: تغذیه؛ میزان تحرك؛ میزان قدرت عضلات، لیگامنت ها و تاندون ها؛ چاقی و لاغری می توانند از عوامل مهم و مؤثر در بروز آرتروز باشند و یا آن را تشدید كنند.
دكتر خوبی، در خصوص تأثیر میزان تحرك در ابتلا به آرتروز گفت: فردی كه بی تحرك است، مطمئن باشد كه آرتروز زودرس خواهد گرفت. كارمندی كه چندین ساعت در محل كار خود ثابت می نشیند و مفصل خود را اصلاً حركت نمی دهد، مطمئن باشد كه آرتروز در كمین وی است. نقطه مقابل بی تحركی، پرتحركی است. پرتحركی، خود باعث از بین رفتن غضروف و ایجاد آرتروز می شود. تحرك باید متناسب با شرایط فیزیكی بدن و سن افراد باشد.
وی، خاطرنشان كرد: همانطور كه لاغر بودن یا ضعف عضلانی می تواند دردهای ناشی از آرتروز را ایجاد یا تشدید كند، چاق بودن یا چربی اضافه هم می تواند این دردها را تشدید كند.
یكی از دلایل نهفته و پنهان ابتلا به آرتروز این است كه بدن فرد با كمبود توده عضلانی مواجه می شود و در ادامه با ضعف توده عضلانی، ضعف قدرت عضلانی و لیگامنت ها و تاندون ها روبرو می شود. اگر قدرت عضلات را با ورزش حفظ كنیم و توده عضلانی، توان لیگامنت ها و تاندونها را بالا ببریم از كاهش فضای مفصل و سائیدگی غضروف جلوگیری خواهیم كرد.
دكتر خوبی، تصریح كرد: معمولاً هوای سرد درد مفاصل را بیشتر می كند. فردی كه مبتلا به آرتروز است، در زمستان حتماً شكایت بیشتری نسبت به دردهای آرتروزی خواهد داشت. افرادی كه مبتلا به آرتروز هستند، بهتر است مفصل خود را گرم نگه دارند.
تحقیقات محققین دانشگاه بوستون نشان داده كه اگر افراد روزانه 6 هزار قدم پیاده روی كنند، احتمال ابتلا به آرتروز را تا میزان زیادی كاهش می دهند. افراد مبتلا به آرتروز نباید این نكته را فراموش كنند كه در قدم زدن هم باید احتیاط كنند.
كارشناس ورزش، در ارتباط با تمرینات مناسب مبتلایان به آرتروز گفت: افراد مبتلا به آرتروز بهتر است فعالیت هایی كه در آن جهش وجود دارد را انجام ندهند. توصیه می شود، تمرینات مقاومتی با دستگاه و یا با كش به صورت ایستگاهی را انتخاب كرد. بهتر است تحرك نداشته و در حالت نشسته ورزش ها را انجام داد.
برنامه باشگاه تندرستی، كاری از گروه علوم ورزشی است كه روزهای زوج ساعت 14:30 به مدت 30 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.