در برنامه "باشگاه تندرستی" چهارشنبه 4 مهر، دكتر مهدی خوبی، متخصص فیزیولوژی عصبی-عضلانی و مدرس دانشگاه، درباره افزایش توده عضلانی نكات تغذیه ای را بیان كرد.
به گزارش رادیو ورزش؛ دكتر مهدی خوبی، متخصص فیزیولوژی عصبی-عضلانی، در پاسخ به این سوال مخاطب كه علی رغم تغذیه خوبی كه دارم چاق نمی شوم، به نظر شما علت چیست، اظهار داشت: قرار نیست افرادی كه لاغر هستند، چاق شوند؛ بلكه هدف این است كه توده عضلانی آنها بالا برود. تفاوت بسیار زیادی بین چاقی و افزایش توده عضلانی وجود دارد. درست است كه متابولیسم انسان ها با هم متفاوت است و ژنتیك و وراثت می تواند در چاقی و لاغر بودن تأثیر بگذارد؛ همچنین فعالیت ورزشی می تواند در این امر مؤثر باشد؛ اما جدا از این مسائل اگر چند نكته اساسی را رعایت كنیم، مطمئن باشید نتیجه می گیریم. شاید فردی در یك ماه بتواند یك كیلو وزن خود را افزایش دهد و فرد دیگری تنها نیم كیلو وزن خود را بالا ببرد.
دكتر خوبی، ادامه داد: اگر میزان كالری ورودی به بدن را یك مقدار دستكاری كنیم، شك نكنید كه نتیجه خواهیم گرفت. اگر در روز 2500 كالری از طریق مواد غذایی وارد بدن می كنیم، كافیست 500 كالری به آن اضافه كنیم. این 500 كالری به مرور می تواند باعث افزایش توده عضلانی شود. همین میزان كالری می تواند چربی هم بالا ببرد. اگر فرد یك صبحانه، ناهار و شام پركالری داشته باشد، چربی وی بالا می رود؛ اما اگر این وعده های غذایی را با میزان كالری كافی و سر ساعات مناسب مصرف كند و در طول روز میان وعده هایی داشته باشد، می تواند نتیجه بگیرد.
وی، برنامه غذایی را به افراد لاغر توصیه كرد و گفت: این بحث كه برنامه ورزشی و غذایی باید مختص هر فردی باشد، صحیح است؛ اما ما می توانیم برنامه ای را طراحی كنیم كه هر فردی بر اساس سلایق خود شاخ و برگ آن را كم و زیاد كند. توصیه بنده به فردی كه می خواهد وزن خود را افزایش دهد، این است كه وعده صبحانه خود را جدی بگیرد. ساعت 7:30 در حد 2 تا 3 كف دست نان (ترجیحاً نان سنگك) با مقداری حلوا یا تخم مرغ یا مربا یا عسل و یا تركیبی از آنها و نیز مقداری آبمیوه طبیعی را میل كند. یك و نیم تا 2 ساعت بعد از صبحانه یك لیوان شیر مصرف كند. شیر طبع سرد دارد و توصیه می شود كه موادی مثل پودر دارچین یا عسل یا خرما به آن اضافه شود كه سردی آن گرفته شود. ساعت 11:30 صبح میان وعده دوم یعنی میوه ها مصرف شود. در وعده ناهار كافی است یك نصف كفگیر به مصرف روزانه خود اضافه كند.
ساعت 4 عصر اولین میان وعده عصر را باید مصرف كرد كه می تواند دمنوش به همراه مقدار كمی مواد قندی مثل: نبات، عسل یا خرما باشد. ساعت 6 عصر به یك میان وعده خوب مثل: یك پیاله عدسی، لوبیا چیتی و یا سالاد ماكارانی نیاز است. ساعت 7:30 عصر زمان مصرف آبمیوه طبیعی است. ساعت 8:30 یا 9:00 شب زمان مصرف شام است. یك شام مختصر یعنی 2 كف دست نان به اضافه هر آنچه كه میلش می كشد، مصرف كند. یك ساعت و نیم بعد مجدداً نوشیدنی آرامبخش مثل: دوغ رقیق و یا شربت شیره انگور باشد. اگر به هر دلیل فرد تا ساعت 12 بیدار است، می تواند یك لیوان شیر مجدداً بنوشد. هر چه مصرف شیر، سفیده تخم مرغ و پروتئین فرد بالاتر باشد، آرام آرام توده عضلانی وی افزایش پیدا خواهد كرد.
برنامه باشگاه تندرستی، با اجرای زهرا محمودوند، كاری از گروه علوم ورزشی است كه روزهای زوج ساعت 14:30 به مدت 30 دقیقه از شبكه رادیویی ورزش تقدیم شنوندگان می شود.