داور بینالمللی در برنامه داورانه مطالبی را درخصوص داوران بسكتبال كشور مطرح كرد.
به گزارش برنا، هادی سالم، داور بین المللی بسكتبال در گفت و گو با برنامه داورانه (گروه ورزش و جامعه) درباره داوری شهر همدان گفت: داوری در این استان بسیار خوب است. 10 نفر از آنان در لیگ قضاوت داشتند. در لیگهای مختلف توانستیم داوران همدانی را معرفی كنیم.
وی با اشاره به نداشتن سهمیه داوران بسكتبالی در المپیك افزود: تعییر و تحولاتی كه در كمیته داوری فدراسیون رخ داد. آنجا را تبدیل كردن به محلی برای تسویه حساب های شخصی و متاسفانه این رویه ادامه پیدا كرد و تخلفاتی در معرفی داوران بین المللی به فیبا انجام شد و فیبا از این موضوع مطلع و در كمال ناباوری 2 سال داوران ایرانی را محروم كرد و داوران در هیچ یك از رویدادهای رسمی حضور نداشتند و این موضوع آسیب جدی ای را به بدنه داوری بسكتبال وارد كرد.
او از شرایط كمپ و كلاس های داوری در عمان اظهار كرد: كمپ هایی هر ساله كه در عمان برگزار می شود و مدرسان و رئیس كمیته داوران فیبا در آن حضور دارند. تا سال 2019 و قبل از كرونا به صورت سالیانه در حال برگزاری بود ولی بعد از آن به صورت وبینار شد.
داور بین اللملی بسكتبال كشور از اعلام نام داوران در فدراسیون جهانی به عنوان سهیمه خاطرنشان كرد: با توجه به یكسری فاكتورهایی كه خود فیبا در نظر میگیرد یك تعداد سهمیه به كشورها میدهد. به عنوان مثال رنكینگ تیم ملی، تعداد داورانی كه در جام جهانی شركت كردند. به تعداد هر كدام از این ها یك سهیمه به كشور تعلق میگیرد. از این سهمیه ها یك تعداد سیاه هستند كه می توانند همه سطوح بسكتبال را در سطح دنیا قضاوت كنند. سهمیه های سفید داوران جوانی هستند كه تازه به لیست فیبا اضافه شدند و میتوانند رده های آسیا یا بازی های خود را قضاوت كنند. سهمیه گریل هم به بانوان اختصاص داده می شود.
هادی سالم از اعتراض به بسكتبال گفت: چیدمان داوری همیشه در این موضوع تاثیرگذار بوده و امسال به واسطه برگزاری بازی ها در تهران این اعتراض ها بیشتر بود. همه بازی ها رصد میشد. چیدمان یكی از فاكتورهای مهم است. ما برای آموزش داوران هم دوره های خوبی نداشتیم. برای داورانی كه مسابقات بسكتبال را سوت میزنند هیچ استاندارد و آموزشی را رعایت نكردیم. اختلاف آموزشی زیادی بین فیبا و فدراسیون داوران وجود دارد و سیستم فرسوده و كهنه ای در حال جلو رفتن است و هیچ فرصتی برای ایجاد تعییرات انجام نشده است و ما همچنان به صورت كاملا سنتی در حال آموزش دادن به داوران هستیم.
سالم از وضعیت حقوق داوران در بسكتبال خاطرنشان كرد: وضعیت پرداخت های داوران واقعا خوب نیست چه از نظر میزان و چه از نطر زمان پرداخت. متاسفانه هیچ رابطه ای بین حق الزحمه داوران و قرارداد مربیان و بازیكنان وجود ندارد. بسیار حق الزحمه ها پایین است و دلیل آن نبود جایگاه مناسب داوران در بدنه ورزش ما است. داوران رشته های دیگر هم وضعیت خیلی خوبی ندارند. كشورهایی كه لیگ های به مراتب ضعیف تری دارند میزان حق الزحمه آنان قابل قیاس نیست و هر چه قدر هم كه بگوییم داوران عاشق كار خود هستند ولی این موضوع، عامل تاثیرگذاری است.
داور همدانی از رعایت شیوه نامه های بهداشتی برای داوران بسكتبالی گفت: همه بازی ها در حباب برگزار می شود و هیچ بازیكن و مسئول و داوری حق خروج از هتل را ندارند. البته این شرایط در بحرین رخ داد. در بدو ورود به سالن یا برای تمرین یا زمان ورود به فرودگاه تست پی سی آر میدادیم و همه شیوه نامه ها رعایت شد. در ایران فقط برای شروع لیگ و فصل این تست ها را داشتیم. فدراسیون این كار را انجام داد و یك گروه در شروع لیگ تست ها را به صورت رایگان برای داوران انجام دادند ولی به صورت منظم این اتفاق انجام نشد.
وی در پایان با تاكید به تعداد داوران و قوانین فیبا گفت: تعداد داوران بسكتبال 3 داور در داخل زمین، 4 داور وقت نگه دار، منشی و كمك منشی و مسئول 24 ثانیه و یك نفر به عنوان ناظر فنی روی میز نشسته است كه داوران داخل زمین را كمك می كنند. اخیرا هم یك داور به عنوان مسئول آی ار اس معرفی شده است. مجموعا 9 نفر قضاوت یك بازی بسكتبال را به عهده دارند. در زمینه 24 ثانیه هم شاهد آن هستیم كه هر سال قوانین جدیدی اضافه می شود و محدودیت تیمها را بیشتر و تعداد حملات آنان را بیشتر میكند و به سمت و سویی می رویم كه این تغییرات باعث افزایش تعداد گل ها می شود. پیش بینی ای وجود ندارد كه 24 ثانیه را تغییر دهند. در مورد ارتفاع حلقه هم به همین شكل است. اگر ارتفاع را بالا ببرند تعداد گل های بازی كم شده و فیبا این قضیه را دوست ندارد. فكر میكنم با همان 3 متر و 5 سانت بازی ها، سالیان سال وجود خواهد داشت.