دانا: خسروی: فوتبال سیاسی است؛ داوران ما در معرض خطر هستند/ عسگری: پول خوب دلیل مهاجرت فغانی است

پیشكسوتان داوری فوتبال كشور درباره مشكلات داوری در فوتبال ایران صحبت كردند.

1401/04/03
15:04

به گزارش شبكه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی خسروی عضو كمیته داوران و پیشكسوت داوری فوتبال در خصوص شرایط داوری مسابقات لیگ برتر فوتبال اظهار داشت: حدود 50 سال است در حال دنبال كردن فوتبال هستم. داوری فوتبال همیشه یك مدل است و من به آن بین نمره 15 تا 16 می‌دهم. من امسال با توجه به اینكه عضو كمیته داوران هستم، خیلی از مسابقات فوتبال را ندیدم چون لذتی نمی‌بردم. اعتراض‌ها بسیار بالا بود. مسئولین گاهی اوقات می‌خواهند داوران كم سر و صدایی داشته باشند كه این كار آنان را سخت می‌كند.

پیشكسوت داوری ادامه داد: داور ركن اصلی یك بازی است. عدم حمایت از داوران یكی از اصلی‌ترین مسائل آن بحث انضباطی است. افراد مختلفی در برنامه‌های تلویزیونی مختلفی به راحتی به داوران تهمت می‌زنند و مشخص هم هست چه كسی را می‌گویند. و تمام هواداران آن تیم به آن شخص حمله كرده و كمیته انضباطی هم خیلی راحت می‌گوید كه اسمی نبردند.

او بیان كرد: در حال حاضر دو سالی است كه داوران ما به دلیل عدم‌ آموزش دوره VAR در دوره‌های مختلف دعوت نمی‌شوند. اخیرا هم در مسابقات ازبكستان دعوت نشدند. حمایت و برنامه‌ریزی نیست و فدراسیونی كه می‌آید برنامه‌ریزی نكرده و برنامه فدراسیون‌های قبل را بررسی نمی‌كند.

عضو كمیته داوران عنوان كرد: حق قضاوت چه 30 میلیون و چه 5 میلیون باشد، هیچ تاثیری نباید بر داور گذاشته باشد. اما تاثیر خوبی خواهد داشت و اگر داور بداند كه چه تعدادی بازی انجام خواهد داد و چه هزینه ‌ای را دریافت می‌كند، قطعا برای داوری خود هزینه بیشتری می‌كند. یكی از مشكلاتی كه در كمیته داشتیم، رفتن آقای سخندان بود. با توجه به اینكه در تهران ساكن نبود، مجبور بود در هتل‌ها مستقر شود و اختلافاتی كه با افشاریان داشت از جمله علل رفتنشان بود.

داور بین المللی اسبق ایران تاكید كرد: برای امسال برنامه‌های مختلفی را برای بروزرسانی ناظرین و مدرسین داوری در نظر گرفتیم. باید تعداد داوران را به تعداد استاندارد لیگ برتر برسانیم‌. برنامه‌هایی برای توسعه داوری هم باید داشته و از استان‌ها بیشتر استفاده نماییم. باید رییس كمیته داوران استان‌ها نیروهای داور خود را از سنین 15 الی 20 ساله معرفی كنند.

وی تصریح كرد: من چندین سال پیش پیشنهاد رشته داوری فوتبال را برای دانشگاه علمی و كاربردی دادم. خیلی‌ها به ما گفتند كه فضایی فكر می‌كنید. در حال حاضر باید لیسانس داوری در كشور بدهیم. داوری باید موضوعات مختلفی از جمله روانشناسی، آناتومی، فیزیولوژی، جامعه شناسی و... را بلد باشد. حرفه‌ای بودن را باید امسال اجرا كنیم‌. اگر بخواهیم در لیگ برتر موفق شویم، تنها 20 داور وسط و 40 كمك داور می‌خواهیم و در نهایت 70 نفر و روی آنان برای حرفه‌ای شدن كار كرده و سال‌های دیگر هم همین كار را تكرار كنیم.

خسروی خاطرنشان كرد: آقای افشاریان بسیار خوب گوش می‌كند. حتی اگر داور و كمك داوری نتوانند با هم خوب كار كنند را هم جا به جا می‌كرد. ولی درگیر مسائل فدراسیون فوتبال شد‌ه است‌. ما از روسای هیات استان‌ها بخواهیم كه به واسطه رایی كه به اقای افشاریان دادند، برای قضاوت داوران خود فشار روی او نیاورند. اجازه دهند چیدمان درست شود كه این كار باید توسط افشاریان یا رییس دپارتمان انجام شود. امسال اگر بخواهیم كار كنیم، باید رودربایستی را كنار بگذاریم.

عضو كمیته داوران بیان كرد: ما دلخوریم؛ ما طلبكاریم‌ از این تحریم‌ها و عدم وجود VAR ناراحت هستیم. بهمن ماه سال گذشته باید یك مربی به داوران ما آموزش می‌داد. هیچ كسی حاضر نیست با ما بازی كند. این چه لذت فوتبالی است. بگویید فوتبال سیاسی است. داوران ما برای VAR در معرض خطر هستند. قدرت‌های بزرگ فوتبال در حال كنترل این سیستم هستند. قطر، عراق و سنگاپور و... به همه این امكان را داده و به ما ندادند. VAR روح فوتبال را می‌گیرد.



*عسگری: پول خوب دلیل مهاجرت فغانی است

عسگری از پیشكسوتان داوری فوتبال درباره مشكلات داوری ایران اظهار داشت: داوری ما حال خوبی ندارد. البته با توجه به امكانات موجود برای داوران نمی‌شود بیشتر از این انتظار داشت. تشكیلات فوتبال نگاه اصلی به داوری و برنامه‌ریزی را برای آنها ندارند. تا این موضوع درست نشود اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد. داوری ما در گذشته به چه شكل بود و در حال حاضر كجاست؟

وی افزود: این فشارها و هجمه‌ها كه تبدیل به اتهام شده، هیچگونه عكس‌العملی از طرف هیات فوتبال را به دنبال ندارد و منجر به كاهش اعتماد به نفس داوران می‌شود. باید به این موضوع رسید كه داوری یكی از اصول و اركان برگزاری مسابقات است.

عسگری با اشاره به مبالغ قرارداد داوران خاطرنشان كرد: عوامل مختلفی در این زمینه موثر است و یكی از این عوامل ثبات مدیریت است. من حدود 8 سالی است كه از كمیته داوران رفته ام و در همین مدت 7 الی 8 بار تغییرات داشتیم. این موارد منجر به عدم برنامه‌ریزی می‌شود. موضوع بعدی تعداد داوران است. در هفته 29 و 30 مجدد تعدادی داور به لیگ اضافه شده. حدود یكسال پیش خیلی از پیشكسوتان این موضوع را مطرح و كمیته داوران اعلام كردند كه این اتفاق به تدریج رخ می‌دهد. اما شاهد این هستیم كه همین روند تكرار می‌شود. ساختار داوری درست نبوده و اشكال دارد. هیچ برنامه ای برای توسعه داوری وجود ندارند.

او گفت: من معتقدم كه حتی اگر دستمزد داوران افزایش یابد، منجر به این نمی‌شود كه مشكلات آنان حل شود. در زمان ما دستمزد 18 هزار تومان بود ولی آن حمایت مدنظر بود. برخورد قاطع تشكیلات داوری اجازه نمی‌دادند كه هجمه‌ای به سمت داوران شكل گیرد. در حال حاضر هیچ كدام از این موارد نیست.

عسگری در ادامه مطرح كرد: در آسیا هم تعدادی از كشورها داوری حرفه‌ای دارند. ژاپن، كره، چین و ازبكستان از جمله كشورهایی هستند كه حرف از داوری حرفه‌ای می‌زنند. حتی آن كشورهایی هم كه حرفه ای نیستند به حدی دستمزد داوران را بالا بردند كه همان تعداد كمی كه داوران قضاوت می‌كنند، به لحاظ مالی حرفه‌ای هستند. در كشورهای آسیایی به جز كشورهایی كه از نظر بودجه‌ای ضعیف هستند، كمتر از 600 الی 700 دلار دریافت نمی‌كنند. برای هر قضاوت امارات و قطر هم حدود 1500 دلار پرداخت می‌كنند.

عسگری افزود: آقای فغانی به استرالیا رفته و در آنجا زندگی خود را از این طریق تامین می‌كند. اگر در عملكرد او آن چیزی كه مدنظر فدراسیون استرالیا هست دیده نشود، قطعا با فعانی قرارداد را تمدید نمی‌كنند. پول خوب باعث این می‌شود كه او برود و خود را قوی‌تر كند.

عسگری درباره كمبود امكانات گفت: داوری ما از نظر امكانات و سخت افزاری واقعا شرایط بدی را دارد. در لیگ برتر دیدم كه 4 داور پیراهنشان یكی نبود و این به داوران اهانت است. آنان وقتی این مسائل را می بینند، دلسرد شده و با دل قرص نمی‌توانند قضاوت كنند. هیچگونه امكاناتی در كلاس‌ها وجود ندارد. این‌ها موارد كوچكی است ولی مسائل حائز اهمیتی است.

عسگری درباره تاثیرات حضور و عدم حضور تماشاگران در ورزشگاه گفت: این موضوع در ابتدای داوری تاثیر دارد. داور وقتی به تدریج تماشاگران را در داخل زمین می‌بیند، دیگر تاثیر آنچنانی روی عملكرد او ندارد. حدود یك ماه پیش لیگ قهرمانان در تایلند برگزار شد و تیم داوری اقای فغانی هم بودند و داوران خودشان را حرفه‌ای آماده می‌كردند. داوران ما هم باید به این مرحله برسند كه دید حرفه‌ای داشته باشند و خودشان را از نظر آمادگی لازم‌ فقط بحث بدنی را مدنظر قرار ندهند و بقیه مسائل را هم در نظر بگیرند.

پیشكسوت داوری فوتبال كه با رادیو ورزش گفتگو می كرد، افزود: باید برای داوری فدراسیون و كمیته برنامه داشته باشد. وقتی امكاناتی در اختیار داوری نیست، نباید توقع داشته باشیم. داوران برای آماده كردن بدن خود در كدام زمین باید تمرین كنند؟ این موارد نیاز به برنامه و منابع مالی دارد. تا مسئولین به این قصیه نرسند كه باید بودجه لازم را بگذارند و آدم‌های متخصص دعوت كرده و آموزش دهند مشكلات حل نمی‌شود. ناظرانی هستند كه چندین سال است از این فضا دور شده و به واسطه فشار هیات خود ناظر شده و آموزشی ندیدند. باید سرمایه گذاری كنید تا به فوتبال لطمه نخورد. 20 الی 25 درصد توسعه فوتبال ارتباط مستقیم با كیفیت قضاوت‌ها دارد. زمانی كه استانداردهای لازم نباشد، 20 درصد فوتبال شما از دنیا عقب است.

انتهای پیام/

دسترسی سریع