پایان دوران سرپرستی و انتخاباتی كه روی هواست آفت‌زدایی در شطرنج

دوران سرپرستی فرهاد نیكوخصال در فدراسیون شطرنج تا چند روز آینده به اتمام خواهد رسید.

1399/06/24
09:15

به گزارش رادیو ورزش، 27 اسفند ماه سال گذشته بود كه فرهاد نیكوخصال به عنوان سرپرست فدراسیون شطرنج انتخاب شد و پشت میزی نشست كه پیش از آن مهرداد پهلوان‌زاده می‌نشست. زمانی كه نیكوخصال به عنوان سرپرست انتخاب شد اعلام كرد كه شرایط برگزاری انتخاب این فدراسیون خیلی سریع فراهم خواهد شد تا این رشته پر پتانسیل بتواند خیلی زود به جایگاه اصلی خود در ایران، آسیا و جهان برسد.
* وزیر ورزش: سرپرستی اداره شدن، آفت فدراسیون‌ها است
چند روز دیگر دوران 6 ماهه سرپرستی نیكوخصال در شطرنج خاتمه پیدا می‌كند و با شرایط كه وجود دارد احتمالاً شاهد سیستم «سرپرست در سرپرست» خواهیم بود و حكم نیكوخصال برای دوره دوم سرپرستی‌اش هم تمدید می‌شود.
مسعود سلطانی‌فر روز 29 دی ماه 95 در جمع رؤسای فدراسیون‌های ورزشی، تعیین سرپرست تا برگزاری انتخابات مجدد رؤسای فدراسیون‌ها را امری هزینه‌زا و مشكل‌آفرین برای ورزش و مدیریت فدراسیون‌های ورزشی دانست و گفت: در اساسنامه هم چنین چیزی نداریم و بهتر است با رعایت قانون و پیش‌بینی زمان‌بندی اتمام دوره ریاست قبلی‌ ثبت‌نام‌ها صورت گیرد و بعد از تأیید نامزدها و تا زمان برگزاری انتخابات جدید، رئیس فدراسیون همچنان عهده‌دار مدیریت امور فدراسیون باشد. تصور من این است در همان روزی كه رئیس فدراسیون قبلی زمان مدیریتش به پایان می‌رسد انتخابات جدید برگزار شود.
وی همچنین در بهمن ماه 95 در این باره عنوان كرد: چیزی كه برای من خیلی عجیب است و به‌نظرم آفت فدراسیون‌ها و ورزش است، سرپرستی اداره‌شدن فدراسیون‌هاست. سرپرستی اداره‌شدن را از هر زاویه نگاه كنیم، قابل نقد است. فردی كه سرپرست است، چون می‌داند موقتی است، اصلاً نمی‌تواند برنامه‌ریزی بلندمدتی داشته باشد؛ در نتیجه دنبال تأمین منابع مالی نمی‌رود، ضمن اینكه ممكن است یك‌سری ولخرجی‌ها داشته باشد. من معتقدم كه با تعیین سرپرست، حتی به‌مدت سه ماه، به روال جاری فدراسیون‌ها لطمه می‌زنیم.
اگر تفكرات وزیر ورزش نسبت به این موضوع تغییر نكرده باشد، طبیعی است كه هرچه زودتر تكلیف فدراسیون شطرنج را مشخص كند؛ فدراسیونی كه از زمان ثبت‌نام نامزدهایش برای حضور در انتخابات هم نزدیك به 3 ماه می‌گذرد.
* تایید صلاحیت‌ها نیامد؛ وقتی فوتبال مهمتر از همه چیز است
مهلت ثبت‌نام در مجمع انتخاباتی فدراسیون شطرنج 21 خرداد به پایان رسید و 9 كاندیدا برای حضور در این انتخابات ثبت‌نام كردند. از 9 نفری كه برای ریاست فدراسیون شطرنج متقاضی شدند، 5 نفر تائید صلاحیت مدیریتی شدند و 4 نفر دیگر یك هفته برای تكمیل مدارك فرصت دارند در غیر این صورت رد صلاحیت می شوند. به این ترتیب سابقه مدیریتی شادی پریدر، رضا شیرین‌آبادی فراهانی، احمد گواری، محمدابراهیم مداحی و حسین مطیعی مورد تایید قرار گرفته است.
همچنین شاهرخ نورونی، ایمان امیدوارتهرانی، محمدرضا خورشیدی و یاشار ناصری 4 نفری هستند كه صلاحیت مدیریتی آنان تاكنون برای حضور در انتخابات فدراسیون شطرنج رد شده است. كمیسیون تطبیق به نامزدهایی كه مدارك آنان مورد تایید قرار نگرفته ابلاغ كرده است كه به مدت یك هفته فرصت دارند مدارك احراز مدیریتی خود را به دبیرخانه ارائه دهند و اگر هر شخصی از اعضا اعتراضی دارد می‌توانند اعتراض خود را به صورت كتبی تحویل دهد تا بررسی مجدد صورت گیرد.
مدارك این پنج نفر در كمیسیون تطبیق مورد تایید قرار گرفت. هم‌چنین به دیگران ابلاغ شد كه به مدت یك هفته فرصت دارند مدارك احراز مدیریتی خود را به دبیرخانه ارائه دهند و اگر هر شخصی از اعضا اعتراضی دارد می تواند اعتراض خود را به صورت كتبی تحویل دهد تا بررسی مجدد صورت گیرد.
با وجود اینكه نزدیك به 3 ماه از این مراحل می‌گذرد، هیچ خبری از تایید صلاحیت‌های قطعی و رسمی هم اعلام نمی‌شود. اهالی شطرنج با انتقاد از وضع كنونی اعتقاد دارند كه گویا مسئولان این روزها درگیر مسائل فوتبالی از جمله ویلموتس، استراماچونی، نقل‌و‌انتقالات و محرومیت‌های استقلال و پرسپولیس هستند و هیچ توجهی به این رشته پراستعداد ندارند.
* استعفایی كه انجام نشد و شائبه‌هایی كه هر روز قوت می‌گیرند
یك موضوع قدیمی‌تر هم درمورد انتخابات فدراسیون شطرنج وجود دارد كه با وجود تذكرهای فراوان توجهی به آن نشد. موضوع این است كه قائم‌مقامی كه یكی از باتجربه‌ترین و برترین شطرنجبازان كشور با سابقه چندین ساله قهرمانی است، به دلیل دارا نبودن شرط هشتم از شرایط ده گانه احراز داوطلبان ریاست فدراسیون یعنی سابقه قابل قبول مدیریت موفق نشد در انتخابات ثبت نام كند.
طبق قانون، سوابق مدیریتی مورد نیاز برای داوطلبان ریاست فدراسیون‌های ورزشی در چند بند به صورت شفاف و دقیق آورده شده كه منحصر به مدیریت عالی در سازمان‌ها و نهادهای ورزشی، سابقه مدیریتی در حد مدیركلی و همطراز آن، مدیریت عالی در بنگاه‌های اقتصادی و مدیریت مراكز آموزش عالی می‌شود.
در تبصره یك سابقه مدیریت آورده شده است كه: ”داوطلبانی كه دارای سابقه حداقل یك دوره ریاست، نایب رئیسی یا دبیری فدراسیون باشند، با دارا بودن مدرك كارشناسی می‌توانند در انتخابات ثبت‌نام كنند.» در این بند هیچ نامی از نایب رئیس بانوان كه پستی فرمایشی بدون حق امضا و بدون حكم از شخص وزیر ورزش‌وجوانان است، آورده نشده و البته حتی اگر این قانون مشمول نایب رئیس بانوان شود، به صراحت اعلام شده كه سابقه فعالیت در این پست باید حداقل به مدت یك دوره چهار ساله باشد.
با این حساب شادی پریدر كه از 22 دی سال 95 به سمت نائب رئیسی بانوان فدراسیون شطرنج رسیده، در صورت قبولی مدیریت نایب رئیسی بانوان، چیزی حدود 7 ماه از شرط یك دوره كامل مدیریت چهار ساله كم دارد. در گذشته نیز در برخی فدراسیون‌ها به علت كمبود حتی چند ماه به اندازه انگشتان یك دست صلاحیت برخی كاندیداها در بخش مدیریتی تایید نشد.
بدون درنظر گرفتن تمام این موارد باید به نكته دیگری هم اشاره كرد و آن هم اینكه چرا پریدر از سمت خود استعفا نمی‌كند تا شائبه‌ها برای مهندسی انتخابات از بین برود؟ پیش از این پیش‌بینی می‌شد كه وی برای حفظ عدالت در انتخابات و جلوگیری از شائبه استفاده از امكانات فدراسیون و افزایش شانس خود در مجمع، از پست نایب رئیسی بانوان انصراف دهد، اما هنوز این اتفاق رخ نداده است. ضمن اینكه او در تمام جلسات فدراسیون حضور دارد و به راحتی نام وی در اخبار فدراسیون هم درج می‌شود. اهالی شطرنج نگران هستند تا با مهندسی در انتخاب گزینه‌ای روی صندلی ریاست بنشیند كه نتواند این رشته را از حاشیه‌ها دور كند. تاریخ دقیق برگزاری انتخابات هنوز مشخص نشده و اهالی شطرنج امیدوارند كه حداقل بعد از اعلام تاریخ انتخابات پریدر از سمت خود استعفا كند.
منبع: فارس

دسترسی سریع