عوارض داروهای غیرمجاز در بانوان دوبرابر و مادام‌العمر است

بانوان باید با شناخت بیشتر نسبت به توانایی‌های روحی، روانی و جسمانی خودشان راه رسیدن به اهداف خودشان را هموارتر كنند.

1399/04/21
13:01

به گزارش رادیو ورزش؛ بانوان كشورمان همیشه توانستند در عرصه‌های مختلف بدرخشند و موفق عمل كنند، از جمله ورزش. تیم‌های ملی بانوان كشور ما در رشته‌های مختلف مدال‌های رنگارنگ زیادی به دست آوردند و باعث افتخار ایران و ایرانی شدند. اما برخی از رشته‌های ماهیت بسیار سنگین و پیچیده‌ای دارند كه باتوجه به سیستم بدنی بانوان، این رشته‌ها می‌توانند آسیب‌های شدید و جبران ناپذیری به آن‌ها وارد كند. علاوه بر این بدن بانوان به خودی خود قادر به ساخت حجم عضلانی زیادی نیستند و برای رسیدن به هدفی كه در برخی از رشته‌های غیرالمپیكی وجود دارد، مجبور به استفاده از مواد و داروهای غیرمجاز خواهند شد.
باید در ماهیت رشته‌های سنگین برای بانوان تغییرات ایجاد شود
لاله حاكمی، نایب رئیس فدراسیون پزشكی ورزشی، در رابطه با تاثیرات فعالیت بانوان در رشته‌هایی مانند پاورلیفتینگ، زورخانه‌ای و ... عنوان كرد: در خصوص این موضوع یك سری مسائل سیاست‌های كلان وجود دارد كه فقط جنبه‌های پزشكی را در بر نمی‌گیرند، بلكه جنبه‌های اجتماعی، روانشناسی و سلامت از نگاه عام نیز در نظر گرفته می‌شود. از نگاه پزشكی، صدمات ورزش‌های مانند پاورلیفتینگ، اگر قرار باشد دقیقا به شیوه‌ای كه آقایان انجام می‌دهند، بانوان نیز كار كنند، قطعا زیادتر خواهد بود چون قدرت عضلانی و توان بانوان كم‌تر است و آسیب‌هایی كه می‌بینند، بیشتر خواهد بود، مگر این كه تغییراتی در ماهیت ورزش‌ها صورت بگیرد تا بانوان با شرایط جدید به آن رشته بپردازند.
او ادامه داد: ورزش زورخانه‌ای، از قدیم یك رشته پهلوانی و سنتی كشور ما بوده و آن زمان هم شركت نمی‌كردند. اگر یك سری بانوان علاقمند به حضور در این رشته باشند، باید ماهیت رشته براساس شرایط فیزیكی بانوان تطابق پیدا كند تا آسیب نببینند.
حاكمی اظهار داشت: ممكن است یك نفر خودش هم در خانه وزنه سنگین بلند كند اما اگر یك سیستم بخواهد سیاست‌گذاری كلان داشته باشد تا در این راستا ورزشكار جذب كند، ورزشكار هم به این امید كه ایمنی و استانداردها رعایت شده، در یك رشته ثبت نام می‌كنند. یعنی به سیستم اعتماد می‌كند كه كارشناسان از جنبه‌های مختلف این موضوع را بررسی كردند. این رشته‌ها از نظر فیزیكی تغییراتی پیدا كنند اما از لحاظ اجتماعی در سیاست‌های كلان در تخصص نیست و یك كارگروه بزرگی در این رابطه تصمیم‌گیری می‌كنند.
نایب رئیس فدراسیون پزشكی ورزشی گفت: افراد به خصوص بانوان با انجام تمرینات قدرتی، آن حجم از عضله نسبت به آقایان پیدا نمی‌كنند. متاسفانه استفاده از داروهای غیر مجاز در ورزش همگانی هم نفوذ پیدا كرده و چه در آقایان و چه در بانوانی كه می‌خواهند حجم عضلانی زیادی بسازند، ممكن است به این سمت بروند. عوارض متعدد این داروها را در آقایان همه شاهد بودیم، این عوارض در بانوان دو برابر خواهد شد. یك سری هورمون‌هایی كه بانوان اصلا نباید داشته باشند و با مصرف این داروها مقدار زیادی از آن وارد بدنشان می‌شود، تغییرات كه می‌تواند مادام‌العمر باشد، ایجاد می‌كند. حتی اگر بعدا این داروها را استفاده نكنند، اثرات مخرب این دارو ممكن است باقی خواهد ماند. این خطرات وجود دارد و باید در زمینه آگاه‌سازی در جامعه صورت بگیرد و نظارات بیشتری اعمال شود. وقتی یك سیستم برای یك رشته ورزشی تصمیم‌گیری می‌كند، تمام این جنبه‌ها را در نظر می‌گیرد.
ورزش‌های سنگنین و یا استفاده داروهای نیروزا، باعث تغییرات هورمونی زیادی مخصوصا در بانوان می‌شوند. این تغییرات، علاوه بر تاثیرات دائمی كه بر جسم، ظاهر و فیزیك زنان می‌گذارد، می‌تواند باعث تحولات روحی و روانی جدی در آن‌ها نیز شود. عضله‌سازی در بانوان نیازمند ترشح هورمون تستسترون است، این هورمون در بانوان به مقادیر خیلی كمی تولید می‌شود، بنابراین برای رسیدن به اندامی عضلانی و حجیم كه لازمه برخی از رشته‌های ورزشی از جمله پاورلیفیتنگ است، باید از هورمون‌های خارجی استفاده شود كه نتیجه آن نیز مشخص است.
مسیر رشد و ارتقا با لحاظ كردن هویت جنسیتی نتایج بهتری را در بردارد
تقی ابوطالبی، متخصص روانشناسی تربیتی و عضو علمی دانشگاه فرهنگیان، در این خصوص اظهار داشت: همه انسان‌ها در مراحل رشد، نوجوانی و اوایل جوانی علاقه‌مند به خودابرازی هستند، دوست دارند خودشان را ابراز كنند و توانمندی و داشته‌هایشان را بروز بدهند. انسان دوست دارد در عرصه‌های مختلف جسمانی، شخصیتی، روانی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... داشته‌هایش را مطرح كند و خودابرازی داشته باشد. این خودابرازی در كودكان، نوجوانان و جوانان، بزرگسالان و كهنسالان وجود دارد اما شدت آن معمولا در سن نوجوانی و اوایل جوانی هم در جنس مرد و هم در جنس زن بیشتر است.
او ادامه داد: با توجه به رویكرد فرهنگی كه در جامعه ما و در جامعه جهانی وجود دارد، احساس ناتوانی انگاری كه با بینش فرهنگی نادرست گذشته، در جامعه حاكم بود، امروز هم همچنان وجود دارد. رویكرد دینی و نظام تعلیم و تربیتی ما، تفاوت را به تقوا می‌داند. بحث تفاوت در جنسیت نیست، جنسیت نه برتری و نه ضعف می‌آورد. نگاه كلی نادرستی وجود دارد كه می‌گوید زن كمبودی دارد و برای جبران كمبود می‌خواهد خودابرازی كاذب داشته باشد. در برخی از مجامع برای حضور زنان در عرصه‌های مختلف اجتماع، یك محدودیتی وجود دارد اما در فرهنگ دینی اسلامی، می‌بینیم بعد از انقلاب اسلامی این جوشش و خودابرازی در صحنه بودن خانم‌ها در عرصه‌های مختلف اجتماعی قابل انكار نیست و خانم‌ها در همه عرصه‌ها از جمله ورزش حضور دارند.
ابوطالبی عنوان كرد: هركسی یك ساختار و توان بدنی دارد، ما در فرایند هوش مدیریتی چهار هوش اختصاصی مدیریتی برای انسان داریم، آی كیو هوش عمومی، پی كیو توان بدنی، ای كیو هوش هیجانی و مهارت‌های بازی و اس كیو هوش اخلاقی معنوی است، معمولا هركسی می‌خواهد توانایی‌هایش را بروز بدهد باید در قالب این چهارگانه باشد. در بحث جسمانی خداوند استعدادها و ظرافت‌هایی را در خلقت زن و مرد گنجانده كه خصایصی وابسته به جنس دارند. هر جنسی خصلت، توانمندی‌هایی و ظرافت‌هایی دارد كه آن‌ها را خداوند در خلقتش نهفته است. به واسطه رعایت آن ظرافت‌ها و با لحاظ كردن آن‌ها، می‌توان استعدادها را ارتقا داد.
متخصص روانشناسی تربیتی و عضو علمی دانشگاه فرهنگیان گفت: در روانشناسی به این خصلت، هویت وابسته به جنس گفته می‌شود كه هركسی یك هویت وابسته به جنس خود دارد. هویت جسمانی، روانی، شناختی، عاطفی، اجتماعی، شخصیتی و... رعایت این هویت‌ها در مسیر رشد و تعالی محدودیتی ندارد و می‌شود جلو رفت اما اگر بخواهیم یك گرایش ضربدری ایجاد كنیم یعنی مرد كارهای زنانه و زن كارهای مردانه انجام دهد، آن هویت و عملكرد جنسیتی و ساختار جسمانی دستخوش تغییر و تحولات می‌شود. زن اگر ورزش زمخت كند، بدنش ظرافتش را از دست می‌دهد و مأموریت‌های زنانه و مادرانه ممكن است از دست بدهد و در نهایت هویت او هم دستخوش تغییر می‌شود. مسیر رشد و ارتقا با لحاظ كردن هویت جنسیتی نتایج بهتری را در بر دارد.
بانوان باید با شناخت بیشتر نسبت به توانایی‌های روحی، روانی و جسمانی خودشان راه رسیدن به اهداف خودشان را هموارتر كنند. تفاوت‌های جنسیتی به معنای ضعف یا قدرت نیستند، این تفاوت‌ها توانایی‌های ویژه‌ای را به افراد می‌بخشد و زندگی در مسیر و باتوجه به این توانایی‌ها، می‌تواند راه موفقیت را هموارتر كند. تغییرات در ماهیت برخی از این رشته‌های ورزشی و همگام‌سازی آن‌ها باتوجه به توانایی‌های جسمانی و روانی بانوان، می‌تواند یك راهكار بسیار مناسب در این زمینه باشد.
منبع: برنا

دسترسی سریع