طرح ملی سنجش ساختار قامتی زنان روستایی

طرح ملی سنجش ساختار قامتی زنان روستایی اجرایی شد.

1399/03/11
08:56

به گزارش رادیو ورزش؛ یكی از مهمترین راهبردهای معاونت امور ورزش زنان وزارت ورزش و جوانان در هفت سال اخیر دولت تدبیر و امید؛ توسعه و ترویج فرهنگ ورزش و فعالیت بدنی در میان زنان روستایی در قالب اجرای «طرح ملی سنجش ساختار قامتی زنان روستایی» برای نخستین بار در كشور است كه تاكنون سه هزار و 567 روستا زیرپوشش این طرح قرار دارند.
این طرح كه در زمره یكی از دستاوردهای حوزه ورزش زنان به شمار می‌رود از سال 96 و تا به امروز طی سه مرحله در استان‌های كشور اجرا شده است.
طرح ملی سنجش ساختار قامتی در واقع اندازه‌گیری وضعیت درست اندام فوقانی و ساختار قامتی (اسكلتی) در راستای رفع ناهنجاری‌ها با استفاده از تمرینات اصلاحی است كه زنان شاغل روستایی در اثر فعالیت‌های متعدد و تكرار حركات نادرست در استفاده از عضلات دچار ناهنجاری می‌شوند.
این طرح كوشید تا با آگاه‌سازی زنان روستایی جهت تطبیق فعالیت‌های حركتی متناسب با مشاغل روستایی به حفظ وضعیت استاندارد قامت، اسكلت و عضلات زنان كمك كند و دانش‌افزایی ورزشی و تندرستی را افزایش دهد.
شناسایی ناهنجاری‌های قامتی زنان روستایی، پیشگیری از بروز مشكلات ناشی از آن و درمان برخی از ناهنجاری‌های قامتی از طریق ورزش، سه هدف مهم این طرح ملی است كه همزمان از سال 96 به اجرا درآمد.
از بین 62 هزار و 919 روستا و جمعیت بیش از 10میلیون نفر زن روستاهای كشور، وزارت ورزش و جوانان توانست طی سال‌های 96 تا 98 در مجموع 273 هزارو 234 نفر از زنان روستایی را زیر پوشش این طرح قرار دهد.
نتایج این طرح كه یكی از هشت طرح ملی در حوزه ورزش كشور به شمار می‌رود، در سال 96 توانست 615 روستا و 72 هزار و 769 زن روستایی را زیرپوشش قرار دهد كه در سال 97 شمار روستاهای زیر پوشش این طرح به یك هزار و 525 روستا و تعداد زنان روستایی نیز به 149 هزار و 343 نفر افزایش یافت.
همچنین در 9 ماه نخست سال 98 هم یك هزار و 427 روستا و 51 هزار و 122 زن روستایی در این طرح قرار گرفتند كه این طرح در سه مرحله و در سه دوره سه ماهه تمرینات اصلاحی جهت رفع ناهنجاری قامتی ناشی از ضعف عضلات توسط سنجش‌گران طرح ملی در حال اجراست.
مجریان این طرح افراد تحصیل‌كرده دانشگاهی در بخش آسیب شناسی و حركات اصلاحی از حوزه وزارت ورزش و جوانان در استان‌ها و برخی از استادان دانشگاه و همكاران در وزارت آموزش و پرورش هستند كه دوره‌های آموزشی خود را از طریق برگزاری كارگاه‌های عملی حركات اصلاحی، تهیه فیلم‌های تمرینات اصلاحی و هشت كارگاه منطقه‌ای ویژه گذراندند. همچنین 2 هزار و 650 عوامل اجرایی در این سه سال فعالیت داشتند.
نحوه چگونگی شناسایی ناهنجاری‌های قامتی در زنان روستایی توسط سنجش‌گران طرح در نوبت‌های مختلف و به ترتیب اولویت در خانه‌های ورزش روستایی، مدارس، مساجد و خانه‌های بهداشت و با هماهنگی دهیاران صورت می‌گیرد كه میانگین سنی از 15 تا 45 سال است. پس از شناسایی تمرینات حركات اصلاحی جهت رفع مشكلات عضلانی توسط مجریان طرح از طریق آموزش دنبال می‌شود.
زنان روستایی در این طرح می‌توانند تمرینات خود در محل سكونتشان یا با استفاده از امكانات خانه‌های روستایی انجام دهند و حتی در صورت نیاز به پزشكان متخصص ارجاع داده می‌شوند.
به همین منظور اعتباراتی توسط وزارت ورزش و جوانان در نظر گرفته شده كه از محل 27صدم درصد از 9 درصد ارزش افزوده به استان‌ها تخصیص یافته است. البته در سال های 96 و 97 اعتبارات خوبی به استان‌ها برای اجرای طرح تخصیص داده شد، اما در سال گذشته با توجه به مشكلات اقتصادی و بیماری كرونا افزایش اعتبار در این زمینه نداشتیم.
بیشترین ناهنجاری در 23 استان مربوط به «كمر گود»، در 17 استان «شانه نامتقارن» و در 12 استان «سر به جلو» اعلام شده كه با گزارش سنجش‌گران طرح بسیاری از ناهنجاری قامتی در زنان روستایی بهبود یافته است. همچنین انتخاب روستاها بر اساس تعداد جمعیت جهت اجرایی شدن طرح گزینش می شوند.
این طرح ملی با همكاری هیات‌های استانی و دهیاران روستایی، فدراسیون ورزش روستایی و عشایری در حال اجراست.

دسترسی سریع