بر اساس یك پژوهش میزان شیوع مصرف مواد نیروزا در مردان ورزشكار ایرانی 63.9 درصد و میزان شیوع مصرف مواد نیروزا در زنان ورزشكار جامعه ایرانی 28.3 درصد تعیین شد.
به گزارش رادیو ورزش، گرچه با تحقیقات متعددی در كشور به بررسی مصرف مواد نیروزا در جوامع مختلف پرداختهاند اما تاكنون مطالعهای به منظور مرور این تحقیقات مدنظر قرار نگرفته و میزان شیوع مصرف این مواد را در جوامع مختلف مورد تحلیل كمی قرار نداده است. هدف از این تحقیق مرور سیستماتیك و فراتحلیل پژوهشهای انجام شده در زمینه سوء مصرف مواد نیروزا در كشور و در جوامع مختلف بود.
نتایج فراتحلیل انجام شده در این زمینه نشان میدهد كه در مردان ایرانی برآورد نقطهای میزان شیوع مصرف مواد نیروزا بر اساس مدل تصادفی 38.2 درصد، مصرف داروهای نیروزا 14.8 درصد، شیوع مصرف مكملها 25.5 درصد، مصرف مواد نیروزا در مردان ورزشكار ایرانی 63.9 درصد و در جوامع غیر ورزشی 12.5 درصد است.
همچنین در جامعه زنان نیز فراتحلیل با مدل تصادفی نشان داد كه شیوع مصرف مواد نیروزا 10.2 درصد، شیوع مصرف داروهای نیروزا 4 درصد، شیوع مصرف مكملها 6.1 درصد، شیوع مصرف مواد نیروزا در زنان ورزشكار جامعه ایرانی 28.3 درصد و شیوع مصرف مواد نیروزا در زنان جوامع عادی و یا غیر ورزشكار ایرانی برابر 5.3 درصد است.
در این مطالعه مروری و فراتحلیل تعداد 31 تحقیق واجد شرایط برای ورود به این مطالعه انتخاب شدند. در مجموع در این تحقیقات 21 هزار و 413 آزمودنی مورد بررسی قرار گرفت و تعداد هشت هزار و 78 ورزشكار در این دوازده تحقیق بررسی شدند. 12 تحقیق هم دارای نمونههایی از عموم نوجوانان و جوانان اعم از دانش آموز و دانشجو بودند كه در این تحقیقات نیز 13 هزار و 335 دانش آموز یا دانشجو مورد بررسی قرار گرفتند.
نگرش ورزشكاران ایرانی به مصرف مواد نیروزا نگرشی اغلب منفی است و آگاهی از عوارض جانبی مواد نیروزا در جامعه ایرانی متوسط و كمتر از متوسط و آگاهی از دوپینگ متوسط و بیشتر از متوسط ارزیابی شد. در این تحقیق 27 متغیر خطرزا در مصرف مواد نیروزا شناسایی شدند كه توجه به آنها می تواند در كاهش مصرف مواد نیروزا موثر باشد.
علاوه بر این نتایج، تحقیق مذكور نشان داد مصرف مواد نیروزا و دوپینگ واقعیتی انكار ناپذیر بوده و به عنوان یك مسئله اجتماعی در حال رشد و گسترش است. همچنین مصرف مواد از ورزشكاران به جوامع غیر ورزشی و از مردان به زنان نیز سرایت كرده و در صورت عدم توجه مسئولین، سیاستمداران و برنامهریزان به این موضوع، هر روز شاهد آسیب بیشتر جوانان و نوجوانان ایرانی خواهیم بود.
این تحقیق از سوی علی كاشی- عضو هیئت علمی پژوهشگاه تربیتبدنی و علوم ورزشی تحت عنوان مرور نظام مند و فرا تحلیل پژوهشهای انجام شده در حوزه سوء مصرف مواد نیروزا در ورزشكاران ایرانی مدنظر قرار گرفته است.