تیم ملی كشتی فرنگی در حالی اواخر شهریور ماه برای حضور در مسابقات جهانی عازم قزاقستان میشود كه بدون شك هدف اصلی این تیم چیزی جز كسب كامل سهمیههای حضور در المپیك 2020 توكیو نمیتواند باشد.
رقابتهای جهانی كشتی و گزینشی المپیك روزهای 23 تا 31 شهریورماه در شهر نورسلطان كشور قزاقستان برگزار میشود كه 108 كشتیگیر (آزاد، فرنگی و زنان) در 6 وزن المپیكی، سهمیه حضور در المپیك 2020 توكیو را بدست میآورند.
تیم ملی كشتی فرنگی كشورمان بار دیگر با هدایت محمد بنا گام در یك رویداد المپیكی (كسب سهمیه) خواهد گذاشت تا شایستگیهای خود را نشان دهند؛ البته محمد بنا این بار تیمی جوان را عازم مسابقات خواهد كرد، تیمی كه بیشتر نفرات آن نسبت به سالهای قبل تغییرات عمدهای داشته است و حتی 2 مدال آور مسابقات جهانی سالهای قبل را از تركیب بیرون گذاشته تا دست به یك جوانگرایی بیسابقه زده باشد. البته محمد بنا میگوید هدف از این جوانگرایی- تا حدودی اجباری، توجیه ناكامی احتمالی مسابقات جهانی نبوده و نیست بلكه تنها به نفراتی میدان داده كه مستحق حضور در این مسابقات بودهاند.
شاید مصدومیت نفرات با تجربهای مانند حسین نوری و مهدی علیاری پیش از حضور در مسابقات جهانی به نوعی توفیقی اجباری برای بنا و همكارانش بود تا مجبور به استفاده از جوانانی شوند كه بدون شك آینده از آن آنها خواهد بود. در تیم محمد بنا شاید تنها 2 - 3 چهره با تجربه نظیر سعید عبدولی، محمدعلی گرایی و امیر قاسمی منجزی به چشم آیند، اما هستند جوانان با انگیزهای همچون ناصرپور، تاب، كاویانینژاد، ساروی و طاهری كه حرفهای زیادی برای گفتن خواهند داشت.
بدون شك قبل از هر چیزی كسب سهمیههای كامل المپیك در این رویداد اهمیت بسیار بیشتری برای تیم ایران خواهد داشت و از نان شب واجبتر است چرا كه اگر این مهم محقق شود، بنا و همكارانش در ادامه راه میتوانند با خیال راحتتری به آمادهسازی تیم خود برای حضوری قدرتمند در توكیو بپردازند؛ فارغ از نگرانی از كسب سهمیه المپیك. اتفاقی كه در المپیك قبل برای ایران گران تمام شد و هزینههای زیادی در این راه داده شد.
در آخرین مسابقات جهانی كه به عنوان یكی از مراحل گزینشی المپیك در سال 2015 به میزبانی لاسوگاس در آمریكا برگزار شد، تیم ملی كشتی فرنگی كشورمان تنها موفق به كسب 3 سهمیه ممكن از 6 سهمیه شد كه كار را در ادامه راه برای نمایندگان كشورمان سخت كرد به طوری كه حمید سوریان یكی از امیدهای كشتی ایران در المپیك، تمام توان خود را در این راه گذاشت و با بدنی رنجور و خسته به برزیل رسید تا عملا چیزی برای ارائه در المپیك نداشته باشد.
كشتی فرنگی در مسابقات جهانی لاسوگاس در اوزان 75، 85 و 98 كیلوگرم توسط عبدولی، اخلاقی و رضایی به سهمیه رسید و در اوزان 59، 66 و 130 كیلوگرم دل به میادین بعدی بست.
البته یكی از نكات نگران كننده در این دوره كاهش یك مرحلهای مسابقات گزینشی است كه به طبع باعث كاهش تعداد شركتكنندگان و سختتر شدن مسیر رسیدن به سهمیه خواهد شد.
بعد از تغییر اوزان كشتی و دستهبندی اوزان المپیكی و غیرالمپیكی، همواره در سالهای قبل از المپیك بسیاری از كشتیگیرانی كه در اوزان غیرالمپیكی روی تشك میرفتند تغییر وزن داده و برای حضور در این میدان بزرگ المپیك صعود یا فرود داشتهاند؛ اتفاقی كه شواهد نشان میدهد در این دوره هم رخ خواهد داد و باید منتظر ماند و دید آیا با توجه به تغییر قوانین وزنكشی آیا باز هم توفیقی در كاهش وزن خواهند داشت یا نه؟!
در زیر نگاهی به 5 وزن اول تیم ملی كشتی فرنگی در مسابقات جهانی خواهیم داشت و در گزارش بعد به بررسی رقبای نمایندگان كشورمان در 5 وزن دوم خواهیم پرداخت.
* ناصرپور و پنجرهای رو به آینده
در 55 كیلوگرم در حالی پویا ناصرپور برای حضور در مسابقات جهانی انتخاب شده است كه همراه با رضا خدری به تورنمنت تفلیس گرجستان اعزام شده بودند كه ناصرپور با توجه به عملكردش به عنوان مسافر قزاقستان انتخاب شد. ناصرپور در گرجستان در همان گام نخست در دیداری مستقیم خدری را 7 بر 3 شكست داد تا تكلیف وزن اول در همان ابتدای راه تا حدود زیادی روشن شود، اما او تا دیدار پایانی با همین روند پیش رفت و مدال طلا را از آن خود كرد و بلیت نورسلطان را از همان تفلیس رزرو كرد.
خدری بعد از طلای جوانان جهان در سال 2015 عملا در هیچ میدانی موفق ظاهر نشد و در آخرین رقابتش نیز در مسابقات قهرمانی بزرگسالان آسیا در سال 2019 به عنوانی بهتر از پنجمی نرسید تا رفته رفته به مهره سوخته در وزن اول تبدیل شود، اما در مقابل ناصرپور كه شرایط سنی بهتری نسبت به خدری دارد در سال 2018 موفق به كسب عنوان قهرمانی جوانان جهان شد و در اولین حضور خود در یك تورنمنت رسمی در رده سنی بزرگسالان موفق به كسب مدال برنز جام وهبی امره تركیه شد تا او را به یكی از گزینههای مورد نظر بنا تبدیل كند.
در آخرین رنكینگ اعلام شده از سوی اتحادیه جهانی 4 كشتیگیر برتر این وزن الدانیز عزیزلی (آذربایجان)، ایلخام بهراموف، قهرمان آسیا (ازبكستان)، نوگزاری سورتسومیا (گرجستان) و عبدالكریم فرگات (الجزایر) هستند كه در كنار نفراتی مانند شریف كلیچ از تركیه، ویتالی كابالوئف، قهرمان اروپا و نماینده احتمالی روسیه از مدعیان اصلی این وزن خواهند بود.
ناصرپور كه 2 مدال برنز نوجوانان آسیا و جهان را در كارنامه دارد در سال 2018 طلای جوانان آسیا و جهان را بر گردن آویخت تا در سال 2019 ملیپوش بزرگسالان در مسابقات جهانی باشد تا در جهشی سریع از جوانان به بزرگسالان این بار شانسش را در یك میدان مهم بینالمللی محك بزند.
البته این وزن المپیكی نیست و این موضوع میتواند بار روانی كمتری را به نماینده كشورمان تحمیل كند، اما باید دید ناصرپور در اولین حضورش در چنین میدان بزرگی میتواند با دست پر بازگردد و بعد از سالها كشتی فرنگی را در وزن اول طلایی كند یا نه؟
* نجاتی و رویای حضور در المپیك
در 60 كیلوگرم علیرضا نجاتی و شیرزاد بهشتی طلا در گرجستان روی تشك رفتند؛ البته مردانی در سالهای اخیر مدعی اصلی این وزن بوده است و به مسابقات اعزام میشد و به نوعی گزینه اصلی وزن دوم بود، اما اخیرا بدلیل مصدومیت نتوانسته بود آنطور كه باید در تمرینات ظاهر شود و به همین دلیل نیز در تركیب تیم اعزامی به تورنمنت گرجستان قرار نگرفت. نجاتی و بهشتی طلا هر دو در تورنمنت گرجستان عملكرد یكسانی داشتند و صاحب مدال برنز شدند، اما بنا و همكارانش ترجیح دادند با توجه به شرایط سنی این 2 كشتیگیر فرصت حضور در مسابقات جهانی را به نجاتی جوان دهند. شاید از شانس بد مردانی بود كه رقبایش در تفلیس نتیجه گرفتند و شاید اگر اینطور نبود، الان شاهد اتفاق دیگری بودیم.
در آخرین رنكینگ اعلام شده از سوی اتحادیه جهانی 4 كشتیگیر برتر این وزن سرگی املین، نایب قهرمان اروپا (روسیه)، سئونگهاك كیم (كرهجنوبی)، ویكتور سیوبانو، قهرمان اروپا (مولداوی) و ایوان لیزاتوویچ (كرواسی) معرفی شدهاند. در كنار این نفرات كشتیگیرانی مانند كرم كامل، قهرمان جوانان جهان از تركیه، اسلامجان بهراموف، قهرمان آسیا از ازبكستان، ری سئو اونگ، نایب قهرمان آسیا از كرهشمالی و كنچیرو فومیتا از ژاپن از شانسهای اصلی كسب مدال و سهمیه المپیك محسوب میشوند.
نجاتی در سال 2018 مدال نقره جوانان آسیا و برنز جوانان جهان را از آن خود كرده بود و در مسابقات امسال جام تختی با شكست مقابل مردانی در فینال به مدال نقره رسید. با تمام این اوصاف به نظر میرسد ماموریت اصلی نجاتی در این وزن ابتدا كسب سهمیه المپیك باشد و اگر كمی خوششانس و به قول معروف خوش قرعه باشد، حتی میتواند نیمنگاهی نیز به مدال و سكوی جهانی داشته باشد.
* دلخانی رو در روی نامداران جهان
در 63 كیلوگرم میثم دَلخانی و سامان عبدولی به همراه محمد نوربخش در میدان تفلیس محك خوردند. دلخانی در دور دوم با نتیجه 6 بر 2 محمد نوربخش را شكست داد تا یكی از مدعیان از گردونه خارج شود، اما در نیمهنهایی مقابل نماینده آذربایجان شكست خورد و با پیروزی در دیدار ردهبندی برنز گرفت. سامان عبدولی دیگر نماینده كشورمان در این وزن نیز به مدال برنز رسید، اما بنا و همكارانش دَلخانی را برای حضور در مسابقات جهانی انتخاب كردند كه البته خالی از حاشیه هم نبود.
در آخرین رنكینگ اعلام شده از سوی اتحادیه جهانی 4 كشتیگیر برتر این وزن استپان ماریانیان، قهرمان اروپا (روسیه)، ارباتو توآ، قهرمان آسیا (چین)، شینوبو اوتا، قهرمان جهان و آسیا و نایب قهرمان المپیك ریو (ژاپن) و اسلاویك گالستیان (ارمنستان) معرفی شدهاند. در كنار این نفرات كشتیگیرانی مانند طالح ممدوف (آذربایجان)، اسلام جان بهراموف (ازبكستان)، استیگ آندره برگ (نروژ)، آندرس آرویو (اكوادور)، رحمان بیلیچی (تركیه) از شانسهای اصلی كسب مدال محسوب میشوند.
البته ظاهرا المورات تاسمورادوف كشتیگیر كهنه كار ازبكستانی كه در رده سوم رنكینگ جهانی قرار داشت ترجیح داده به یك وزن المپیك رفته و در مسابقات جهانی در یك وزن بالاتر (67 كیلوگرم) روی تشك خواهد رفت. بهراموف هم هنوز مشخص نیست در 60 كیلو روی تشك برود یا 63 كیلو اما احتمال حضور او در وزن المپیكی بیشتر است.
دلخانی كه برنز جوانان جهان (2016)، پنجمی امیدهای جهان (2018) و قهرمانی امیدهای آسیا (2019) را در كارنامه دارد با دست پر به بزرگسالان آمده و كم شانس نیست؛ بخصوص اینكه وزن 63 كیلوگرم المپیكی نیست و دلخانی میتواند با فراغ بال و خیالی راحت روی تشك برود بدون اینكه دغدغه ای برای كسب سهمیه داشته باشد.
* تاب در اندیشه بزرگی در میان بزرگان
در 67 كیلوگرم حامد تاب و محمدجواد رضایی در گرجستان روی تشك رفتند. تاب كه با قهرمانی در جام وهبی امره تركیه نظر كادرفنی تیم ملی را معطوف خود كرده بود، نتوانست در مسابقات قهرمانی آسیا به عنوانی بهتر از هفتمی برسد تا بنا و همكارانش در انتخاب قطعی وی دچار تردید شوند. در مقابل رضایی جوان كه در سال 2017 قهرمان جوانان آسیا شده بود مدتی در جا میزد و نتوانسته خودی نشان دهد كه حضور در تورنمنت گرجستان تعیین كننده عیار این جوان بود.
تاب و رضایی پس از استراحت در دور نخست به مصاف هم رفتند كه حامد تاب با نتیجه 2 بر یك مقابل رضایی به پیروزی رسید. وی در دور سوم نیز با نتیجه 8 بر صفر از سد حریف گرجستانی گذشت و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. تاب در دیدار نیمه نهایی نیز با نتیجه 5 بر صفر حریف آذربایجانی را از پیش رو برداشت و راهی دیدار فینال شد. وی در این دیدار با نتیجه 3 بر صفر آمانتور اسماعیل اف، نفر سوم آسیا و بازیهای آسیایی از قرقیزستان را مغلوب كرد و به مدال طلا دست یافت. رضایی نیز با توجه به حضور تاب در دیدار فینال به گروه بازندهها رفت. وی در دیدار شانس مجدد با نتیجه 8 بر صفر باكورادزه از گرجستان را مغلوب كرد و راهی دیدار ردهبندی شد و در این دیدار با نتیجه 7 بر صفر از سد كامران ممدوف از آذربایجان گذشت و صاحب مدال برنز شد.
با این نتیجه و مسابقه رو در روی 2 كشتیگیر در وزن دوم المپیكی تكلیف 67 كیلوگرم هم روشن شد تا حامد تاب نماینده ایران در قزاقستان باشد.
در آخرین رنكینگ اعلام شده از سوی اتحادیه جهانی 4 كشتیگیر برتر این وزن آرتم سوركوف، قهرمان 2018 جهان (روسیه)، هانسو ریو، قهرمان جهان، آسیا و بازیهای آسیایی (كرهجنوبی)، گئورگ ساهاكیان، نایب قهرمان اروپا و نفر سوم 2018 جهان (لهستان) و میرژان شرماخانبت، نایب قهرمان آسیا و نفر سوم 2018 جهان (قزاقستان) معرفی شدهاند. در كنار این نفرات كشتیگیرانی مانند داوور استفانك (صربستان)، محمد ابرهیم السید (مصر)، دانیل جانسیچ (كرواسی)، مات نِمِس (صربستان) و آتاكان یوكسل، دارنده برنز جهان از تركیه از شانسهای اصلی كسب مدال محسوب میشوند.
البته به این فهرست بلند بالا باید فرانك استابلر، كشتیگیر عنواندار و با تجربه آلمانی را نیز اضافه كرد كه تغییر وزن داده و به این وزن المپیكی كوچ كرده است. هر چند با توجه به سایر اوزان المپیكی این احتمال وجود دارد كه كشتیگیرانی دیگری كه در یك وزن بالاتر یا پایین تر در مسابقات اخیر به میدان رفتهاند برای امتحان شانس حضورشان در المپیك تغییر وزن داده در وزن دوم المپیكی كشتی بگیرند.
بدون شك تاب هم كاری بسیار سختی در این میدان بزرگ خواهد داشت و به نظر میرسد تمركز اصلی كادر فنی در وهله اول كسب سهمیه حضور در المپیك و سپس ایستادن روی سكوی مسابقات جهانی است تا بعد از سالها ایران در مسابقات جهانی در این وزن صاحب مدال شود. البته تاب در جام وهبی امره موفق به كسب مدال طلا شد، اما چندی بعد در قهرمانی آسیا به عنوانی بهتر از هفتمی نرسید، اما در تورنمنت گرجستان بار دیگر خوش درخشید و قهرمان شد. این فراز و نشیب از سوی این كشتیگیر كمی نگران كننده است، اما امیدواریم این بار بر خلاف قاعدهای كه در ماههای اخیر تاب طی كرده شاهد فرازش باشیم تا فرود. اگر تاب بتواند با برنامهریزی بهتری وزن كم كند با شرایط بهتری روی تشك جهانی خواهد رفت و مسابقات جهانی میتواند سكوی پرتابی برای حضورش در المپیك 2020 توكیو باشد و شاید اگر نتواند از این فرصت طلایی استفاده كند تا آخر عمر حسرت این فرصت از دست رفته را بخورد.
* كاویانینژاد و مزد شجاعت
در 72 كیلوگرم امین كاویانینژاد به عنوان یكی از نفرات مورد نظر كادر فنی در گرجستان روی تشك رفت؛ وی در كشتی اول با نتیجه 8 بر صفر حریف سوئدی را مغلوب كرد و در دور بعد هم حریفش به دلیل مصدومیت حاضر نشد و به دیدار نیمه نهایی راه یافت. كاویانینژاد در این دیدار نیز با نتیجه 9 بر صفر كشتیگیر ارمنستانی را از پیش رو برداشت و راهی دیدار فینال شد. وی در دیدار پایانی مقابل اسلامبك دادوف، نفر سوم جوانان جهان از آذربایجان با نتیجه 9 بر صفر به برتری دست یافت و صاحب مدال طلا شد.
انتخاب كاویانینژاد از سوی بنا با حواشی زیادی همراه بود به طوری كه گرایی، یكی از با ثباتترین فرنگیكاران ایران در سالهای اخیر اقدام به ترك اردوی تیم ملی كرد؛ هرچند عنوان شد او مصدوم بوده و عملا در هفتههای اخیر توان حضور در تمرینات پرفشار را نداشته است.
محمدرضا گرایی یكی از بهترین كشتیگیران سالهای اخیر ایران است كه در بازیهای آسیایی موفق به كسب مدال برنز و در سال 2019 قهرمان آسیا و نایب قهرمان امیدهای آسیا شده بود. وی در سال 2018 نیز ملیپوش ایران در وزن 67 كیلوگرم مسابقات جهانی بود كه به عنوانی بهتر از هفتمی نرسید. او كه به گفته استادش یكی از بهترین استعدادهای كشتی فرنگی محسوب میشود در جریان تمرینات درون اردوی از ناحیه عضله پهلو دچار آسیبدیگی شدیدی شد به طوری كه توان ادامه تمرینات و حضور در اردو را نداشت و مجبور به ترك اردو شد و عملا نمیتوانست با توجه به آسیبدیدگی كه داشت شانسی برای حضور در میدان مهمی همچون مسابقات جهانی داشته باشد چراكه احتمال تشدید این مصدومیت و حتی اتفاقات بدتر وجود داشت.
در طرف مقابل كاویانی نژاد نیز روندی مناسبی را در این سالها طی كرده و پله پله بالا آمده است و حالا صاحب دوبنده تیم ملی در وزنی غیرالمپیكی در رویداد جهانی شده است. اگر امین بتواند در این میدان نیز حقانیت خود را ثابت كند باید حتی منتظر تغییر وزن او در وزنی المپیكی و برنامههای ویژه بنا و همكارانش برای موفقیت در المپیك 2020 توكیو بود.
در آخرین رنكینگ اعلام شده از سوی اتحادیه جهانی 4 كشتیگیر برتر این وزن آیك ناتساكانیان (بلغارستان)، بالینت كورپاسی (مجارستان)، عبدالعزیز مانتسیگوف (روسیه) و هوجان ژانگ (چین) معرفی شدهاند. در كنار این نفرات كشتیگیرانی مانند طارق عزیز (الجزایر)، هوجان ژانگ (چین)، چنگیز ارسلان، قهرمان مسابقات زیر 23 سال جهان، روبرت فریتسچ (مجارستان)، ماتئور برناتك (لهستان) و رسول چونایف، نماینده احتمالی روسیه از شانسهای اصلی كسب مدال محسوب میشوند.
با توجه به اینكه نام فرانك استابلر آلمانی كه در رده نخست رنكینگ این وزن حضور داشت، در بین 4 كشتیگیر برتر و نهایی اعلام شده از سوی اتحادیه جهانی نبود، به نظر میرسد این قهرمان آلمانی تغییر وزن داده و احتمالا در وزنی المپیكی در قزاقستان روی تشك خواهد رفت. استابلر در آخرین تورنمنتی كه روی تشك رفت در جایزه بزرگ دورتمند آلمان بود كه به عنوان قهرمانی 67 كیلوگرم رسید و به نظر میرسد در جهانی قزاقستان هم در این دسته روی تشك خواهد رفت.
با تمام این اوصاف به نظر میرسد كاویانینژاد جوان چیزی از رقبای با تجربه و كهنهكارش كم نداشته باشد و اگر جنگندگی كه در این سالها از خود نشان داده در قزاقستان نیز بروز دهد، با اتكا با قدرت جوانی میتواند هر حریفی را به زانو درآورد و از سكوی جهانی بالا برود.
بررسی 5 وزن دوم كشتی فرنگی در مسابقات جهانی در گزارش بعدی ارائه خواهد شد.