ویژه برنامه نوروزی بازی های ایرانی با رویكرد معرفی بازی های سنتی كشورمان ساعت 20 در تعطیلات بهاری تقدیم دوستداران ورزش بومی و محلی می شود. در برنامه امروز نحوه برگزاری آیین سنتی نوروز در گیلان و توضیح درباره بازی هفت سنگ پرداخت.
به گزارش رادیو ورزش؛ ایرانیان از قدیم در آستانه بهار و سال نو در هر گوشه از ایران طبق سنت های خاص خودشان به استقبال تغییر طبیعت می رفتند. این رسوم كماكان تا بحال حفظ شده و سرزمین گیلان هم از این مرسومات مستثنی نیست. بخصوص در روستاهای گیلان كه مراسم نوروزخوانی همچنان برقرار است. همچنین اجرای نمایش ها و كشتی گیله مردی، از جمله آیین های سنتی است كه با گذشت سال های بسیار در گیلان هنوز از شور و نشاط خاصی برخوردار است. كشتی گیله مردی یا همان كشتی روستایی از موازین پهلوانی ایرانی تبعیت می كند. لازم بیادآوری است این بازی با آداب خاصی كه ریشه در اعتقادات مذهبی مردم دارد شروع می شود. بطور كلی نشانه های آیینی و ورزشی گاه در مراسم های بومی و منطقه ای بصورت جشن ها و نمایش ها جلوه گر می شود كه همه آنها حكایت از فرهنگ غنی ایرانی دارد.
از مراسم سنتی نوروز كه بگذریم به ورزش در این آیین ها می رسیم. برای تحرك و تحرك بخشیدن در ابتدا نیازمند روحیه ورزشكاری هستیم. به همین سبب اغلب افراد مسئول برای فعالیت های تفریحی و گسترش آنها در جستجوی شناخته شدن و كسب احترام در رشته ورزشی مربوطه هستند. روحیه ورزشكاری افراد تحت هر عنوانی مربوط به رفتار رقابت كننده در قبل، طی و پس از رقابت ورزشی است. چرا كه نه تنها اگر یك ورزشكار برنده شود باید روحیه ورزشكاری خوبی داشته باشد بلكه در صورت باخت هم باید این روحیه را حفظ كند. این موضوع در آیین های سنتی و ورزشی كشورمان به وضوح دیده می شود.
سرابی، كارشناس بازی های بومی و محلی درخصوص بازی هفت سنگ توضیح داد: تعداد بازیكنان در بازی هفت سنگ 14 نفر است كه معمولا از نوجوانان و جوانان تشكیل می شود. محوطه بازی زمینی روباز مستطیل شكل با عرض 2 تا 4 متر و طول 15 متر به بالا است. وسایل مورد نیاز هم شامل 14 قطعه سنگ در اندازه متوسط برای نشانه رفتن و برای هر نفر 7 سنگ كوچك جهت نشانه گیری است.
نحوه بازی بدین شكل است كه پس از یارگیری برای تشكیل تیم، قرعه كشی می كنند تا آغازكننده بازی مشخص گردد. سپس هر تیم 7 سنگ خود را بصورت ردیفی در انتهای زمین با فاصله 20 تا 50 سانتی متر از یكدیگر می چیند. نفرات تیم آغازگر بازی در خط شروع و با فاصله تعیین شده از قبل مقابل نشانه های مربوط به تیم دیگر پشت سر هم قرار می گیرند و هر نفر 7 سنگ كوچك برای نشانه گیری در دست دارد. اولین نفر نشانه گیری می كند؛ چنانچه به هدف اصابت كرد ضمن اینكه سنگ مورد اصابت كنار گذاشته می شود او می تواند سنگ دیگری را نشانه گیری كند و اگر نتواند به هدف بزند فرد بعدی نشانه گیری می كند. حداكثر تعداد نشانه گیری برای كسانی كه بتوانند همه سنگ ها را بزنند 7 سنگ است. پس از نشانه گیری تمام سنگ ها توسط افراد گروه، نوبت به گروه مقابل می رسد كه همین روال را اجرا كنند. در آخر هم امتیازات با توجه به سنگ های پرتاب شده و سنگ های زده شده مشخص می شود.
فریبا محمدی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه تربیت بدنی در تحلیل بازی هفت سنگ اظهار كرد: از ویژگی های خاص این بازی تقویت تمركز و روحیه خاص همكاری، بهبود سرعت عكس العمل، تقویت قدرت و استقامت عضلات بالاتنه به ویژه شانه و دست است. هرچند برای نشانه گیری صحیح، نیازمند عضلات اندام تحتاتی قوی برای ثابت نگه داشتن وضعیت بدن هستیم.
یكی از آسیب های هفت سنگ این است كه بازیكنان تیم مقابل برای تماشای لحظه اصابت سنگ در اطراف آن می ایستند و با پرتاب سنگ به آنها دچار آسیب دیدگی می شوند. بنابراین توصیه می شود حریم مناسب حفظ گردد. علاوه براین به علت اینكه بازیكنان از دست برتر خود برای پرتاب بهره می گیرند ممكن است پس از بازی دچار كشیدگی و گرفتگی های عضلانی در شانه و دست شوند. پس لازم است قبل از بازی حتما بدن خود را گرم كنند و حركات كششی لازم را انجام دهند.
ویژه برنامه نوروزی بازی های ایرانی با رویكرد معرفی بازی های سنتی كشورمان ساعت 20 در تعطیلات بهاری تقدیم دوستداران ورزش بومی و محلی می شود.